Karczoch był znany już starożytnym Egipcjanom 5000 lat p.n.e. Pełnił funkcje dekoracyjne wśród zamożnych Rzymian. Jego lecznicze właściwości zaczęto doceniać dopiero w XVI wieku. Po dziś dzień karczochy uprawia się głównie w celach medycznych. A co z jego karierą kulinarną? Rozwija się bardzo powoli, a szkoda, bo jest to warzywo nie dość, że bardzo zdrowe, to niezwykle smaczne.
Fot. Index Food
U nas karczochy najczęściej można spotkać w wege-restauracjach. Inaczej jest we Włoszech, gdzie karczoch stanowi składnik wielu potraw – sałatek ziemniaczanych, lasagne, dipów czy pasty serowej. My proponujemy torciki z karczochami i ricottą – szybka i pożywna przekąska w stylu włoskim.
- karczochy w zalewie (300 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 mały ząbek czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- 150 g sera ricotta
- 1 jajko
- 30 g tartego sera typu parmezan
- 30 g bułki tartej
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchewka
- pół cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki;
- cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut;
- w małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię;
- upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.
Ekologia.pl