Karczochy warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karczochów

Freeimages.com/pat herman Freeimages.com/pat herman

Karczochywarzywami, które zrobiły zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z karczochów, ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, są dostępne w każdej aptece. Stosuje się je przy dietach redukcyjnych, schorzeniach wątroby, a także problemach z trawieniem. Co więcej, najnowsze badania dowodzą, ze karczochy kryją w sobie lekarstwo na raka! Dlaczego jednak, mimo tak ogromnego potencjału leczniczego karczochów, wciąż wolimy je spożywać w formie tabletek, nie włączając świeżych pąków do codziennej diety?


Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), zwany artyszokiem, należy do rodziny astrowatych i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu przypomina oset, lecz w smaku przywodzi na myśl szparagi. Roślina ta jest ciepłolubna, więc uprawia się ją głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Francji. W Polsce - wciąż słabo znana i niedoceniana - powoli zaczyna pojawiać menu niektórych restauracji wegańskich i wegetariańskich. Przygotowanie karczocha do spożycia może być nieco kłopotliwe - jadalną część bowiem stanowi pąk kwiatowy, z którego najpierw należy usunąć twarde łuski, by dostać się do soczystego dna kwiatowego, zwanego „sercem”. Jest rośliną, której nie sposób nie zauważyć w ogrodzie - niektóre gatunki osiągają nawet ponad 2,5 metra wysokości. Prosta łodyga o wydłużonym kształcie wypuszcza duże zielone lub zielono-szare liście o ostrym kształcie. Kwiaty karczocha wyglądają dość egzotycznie - wyrastają z mięsistych główek kwiatostanowych pokrytych ostrym łuskami i mają barwę niebieską lub fioletową.

Jak uprawiać karczochy?

Mimo że polski klimat nie sprzyja uprawie karczochów, przy odrobinie wprawy możemy posadzić tę piękną i smaczną roślinę w działkowym ogródku. Dobrej jakości nasiona należy wrzucić do doniczek z ziemią kompostową na przełomie zimy i wiosny, w temperaturze max. 18 stopni. Kiedy wykiełkują, obniżamy temperaturę do ok. 14 stopni i przesadzamy je do osobnych doniczek. W połowie maja możemy zacząć przenosić sadzonki do gruntu. Ziemia powinna być żyzna i próchnicza, wymieszana z kompostem, a sam teren nasłoneczniony i umiarkowanie wilgotny. Aby wzrost roślin przebiegał prawidłowo, należy je (oczywiście) obficie i regularnie podlewać.

Karczoch jako motyw malarski

Karczoch był znany już starożytnym Egipcjanom 5000 lat p.n.e. Pierwsze informacje dotyczące jego uprawy możemy znaleźć w pismach Teofrastusa z IV wieku p.n.e. i w „Historii Naturalnej” Pliniusza Starszego. Początkowo doceniano przede wszystkim wartości dekoracyjne warzywa i traktowano je jako ekskluzywną przekąskę dla zamożnych Rzymian. Co ciekawe, karczoch został uwieczniony na mozaice pochodzącej z trzeciego wieku naszej ery! Obecnie możemy ją podziwiać w Muzeum Bardo w Tunezji.

Mimo że z czasem roślina stała się dostępna dla ogółu dzięki Arabom, którzy handlowali nią w basenie Morze Śródziemnego, nie zachwiało to jej statusu w świecie sztuki - również w renesansie karczoch był popularnym motywem malarskim. Jego lecznicze właściwości zaczęto doceniać dopiero w XVI wieku. Stosowano go w celu poprawy trawienia i wykorzystywano jego moczopędne działanie. Współcześnie hiszpańska odmiana karczocha, zwana kardem, jest wykorzystywana przy produkcji likieru ziołowego Campari. W Polsce karczoch po dziś dzień nie jest powszechnie spożywanym warzywem. Uprawia się go głównie w celu produkcji leków, jako że ekstrakt z jego liści ma właściwości osłaniające wątrobę i redukujące poziom złego cholesterolu.


Kwitnące karczochy, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy