Kasza jaglana w słodkiej odsłonie - przepis

Kasza jaglana gościła na polskich stołach dawno temu, potem o niej zapomniano, ale na szczęście znów święci triumfy. To bardzo dobrze, bo podobno „jaglanka” to najzdrowsza z kasz. Jak bardzo zdrowa jest kasza jaglana? Jakie są wartości odżywcze i właściwości lecznicze kaszy jaglanej? I co dobrego można przyrządzić z kaszy jaglanej?



[jaglane brownie, Vegeluv.org ][jaglane brownie, Vegeluv.org ]

Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jest odżywcza ( w 100 g zawiera 346 kcal) i lekkostrawna. Jeżeli chodzi o zawartość białka (10-11 proc. białka), to kasza jaglana przewyższa kaszę gryczaną i ryż. Zawiera też spore ilości witaminy A w postaci karotenów, witaminy B1, B2, B6, PP, fosfor i miedź. Zawiera też krzemionkę, która wpływa na utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów, paznokci.

Dla kogo kasza jaglana?
Kasza jaglana rozgrzewa – dlatego warto ją włączyć do diety, kiedy męczy nas przeziębienie. Usuwa też nadmiar śluzu z organizmu, więc powinni ją jeść osoby, które mają problem z zatokami. Co istotne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc bez obaw mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Poza tym kasza jaglana działa alkalizująco, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Polecana jest przy niestrawności czy biegunkach.

Kasza jaglana jest też bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów. Wszak jaglanka może stanowić zarówno podstawowy składnik wytrawnego obiadu jak i wykwintnego deseru! Poniżej jedna z propozycji.

My proponujemy jaglankę w słodkiej odsłonie, według przepisu Amelii Romańskiej.

Jaglane brownie
Składniki:

Daktyle namoczyć w 1 pełnej szklance mleka sojowego. Kaszę wypłukać, zalać 2 szklankami wody, a następnie gotować około 10 minut. Podczas gotowania nadal powinno zostać trochę wody – jeśli kasza wchłonęła całą wodę – można dolać dodatkowe pół szklanki. Następnie do kaszy dodać namoczone daktyle (razem z mlekiem), kakao, siemię lniane, olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.

Masę przełożyć do formy keksowej (z podanych proporcji wyjedzie blaszka) i posypać orzechami.  Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed podaniem i krojeniem trzeba je mocno schłodzić.
Smacznego!
Moim zdaniem
Lubisz jeść kaszę jaglaną?
Ocena (4.3) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy