Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z racji tego, że wybór między kefirem, maślanką i jogurtem może nieraz przyprawić o zawrót głowy, warto porównać wartości odżywcze każdego z tych produktów.

Jogurt na śniadanie, kefir na obiad, a maślanka na kolację?
Jak widać, dla osób dbających o linię najlepsza będzie maślanka, która zawiera najmniej kalorii i tłuszczu spośród całej trójki. Z kolei, ze względu na wysoką zawartość witaminy A, warto jest sięgać po kefir i jogurt naturalny. Można także zauważyć, że pod względem zawartości różnych kultur pożytecznych bakterii to kefir nie ma sobie równych. Jako że najwięcej kalorii dostarczy nam jogurt, najlepiej sięgać po niego przy śniadaniu, aby dodatkowo wzbogacić pożywny posiłek. Maślanka i kefir z kolei doskonale sprawdzą się w formie orzeźwiającego dodatku do obiadu. Mimo że poszczególne produkty z fermentowanego mleka różnią się nieco między sobą, warto każdy z nich (na zmianę) umieszczać w swoim jadłospisie. Zawarte w nich przyjazne bakterie wspierają funkcjonowanie mikroflory jelitowej, a witaminy i minerały dbają o kości, jak również ogólnie wzmacniają nasz organizm, zwiększając przy tym naturalną odporność na infekcje.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Moim zdaniem
Lubisz napoje wytwarzane ze sfermentowanego mleka?