Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?

Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z racji tego, że wybór między kefirem, maślanką i jogurtem może nieraz przyprawić o zawrót głowy, warto porównać wartości odżywcze każdego z tych produktów.



fot. shutterstockfot. shutterstock
Dobrej jakości przetwory mleczne pełnią bardzo ważną funkcję w diecie – zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Produkty fermentowane, takie jak maślanka, kefir czy jogurt dodatkowo wspierają działanie układu pokarmowego. Zawarte w nich żywe kultury bakterii probiotycznych zapobiegają biegunkom, zaparciom i schorzeniom jelit tudzież żołądka. Są także cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Aby dostarczać sobie zalecanej porcji przetworów mlecznych, warto spożywać takie potrawy, jak owocowe koktajle na bazie kefiru, gotowane ziemniaki z maślanką czy otręby z jogurtem. Każdy z tych produktów, dzięki procesowi fermentacji, korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Oto porównanie ogólnych wartości odżywczych każdego z nich:

Jogurt na śniadanie, kefir na obiad, a maślanka na kolację?

Jak widać, dla osób dbających o linię najlepsza będzie maślanka, która zawiera najmniej kalorii i tłuszczu spośród całej trójki. Z kolei, ze względu na wysoką zawartość witaminy A, warto jest sięgać po kefir i jogurt naturalny. Można także zauważyć, że pod względem zawartości różnych kultur pożytecznych bakterii to kefir nie ma sobie równych. Jako że najwięcej kalorii dostarczy nam jogurt, najlepiej sięgać po niego przy śniadaniu, aby dodatkowo wzbogacić pożywny posiłek. Maślanka i kefir z kolei doskonale sprawdzą się w formie orzeźwiającego dodatku do obiadu. Mimo że poszczególne produkty z fermentowanego mleka różnią się nieco między sobą, warto każdy z nich (na zmianę) umieszczać w swoim jadłospisie. Zawarte w nich przyjazne bakterie wspierają funkcjonowanie mikroflory jelitowej, a witaminy i minerały dbają o kości, jak również ogólnie wzmacniają nasz organizm, zwiększając przy tym naturalną odporność na infekcje.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Moim zdaniem
Lubisz napoje wytwarzane ze sfermentowanego mleka?
Ocena (4.3) Oceń: