Kimchi – właściwości, skład i zastosowanie kimchi

Kimchi - warzywa kiszone w sosie rybnym, soli, czosnku i chili. By jinhokim via Pixabay CC0. Kimchi - warzywa kiszone w sosie rybnym, soli, czosnku i chili. By jinhokim via Pixabay CC0.

Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną przystawką, którą możemy zignorować lub równie dobrze spałaszować bez zastanowienia w przypływie głodu. Kimchi jest dla Koreańczyków smakowym wymiarem tradycji, czymś stałym i niezmiennym, jedzonym codziennie i na różne sposoby. To element kultury spajający społeczność. Nie bez kozery kimchi doczekało się miejsca na liście UNESCO oraz… własnego muzeum!


Kimchi – przystawka z pazurem
 
Kimchi to danie zdecydowane, ostre, bezkompromisowe. Narodowe, a jednak bardzo zregionalizowane. Jak zresztą cała kuchnia koreańska. Jego podstawą są kiszone warzywa, głównie kiszona kapusta, oraz przeróżne dodatki warzywne lub nie. Wielu Europejczykom nie przypadłoby do gustu. Problem z kimchi mogliby mieć nawet Polacy, którzy lubują się przecież w kiszonkach i przeróżnych fermentowanych rarytasach. Koreańskie kimchi znacznie różni się jednak od naszej rodzimej kiszonej kapusty. Po pierwsze, kapusty na kimchi nie szatkuje się, a jedynie przekrawa ją na pół i pomiędzy liście wkłada przygotowany wcześniej farsz. Do tego ta ilość charakternych dodatków! Suszone chili, fermentowana pasta rybna, kiszona rzodkiew, imbir, czosnek, cebula. Kimchi to nie lada wyzwanie dla kubków smakowych wielu przyjezdnych, odwiedzających Koreę. Głupio byłoby jednak nie spróbować czegoś, czego przeciętny Koreańczyk zjada aż 18-25 kg rocznie!

Kiszenie po koreańsku, czyli wieki tradycji

Najprościej opisać kimchi jako kiszone i fermentowane warzywa z dużą dawką ostrych przypraw. W jego skład wchodzą najczęściej kapusta, rzodkiew lub rzepa, a także ogórek, czosnek, cebula i chili. Kimchi różni się jednak w zależności od regionu, miasta, a nawet przygotowującej je rodziny. Nie ma jednego kimchi, choć za najbardziej klasyczne i podstawowe uchodzi to przygotowywane z kapusty pekińskiej, pasty rybnej, soli morskiej, czosnku i szczypiorku. Poza tym, zgodnie z tradycją czy zwyczajnymi upodobaniami, do kimchi dodaje się również szpinak, marchew, bakłażana, świeże małże czy krewetki, orzechy, grzyby, suszoną rybę, skorupiaki, anchois, a także owoce, np. jabłka czy jagody. Najbardziej standardowego kimchi skosztujemy oczywiście w Seulu.


Kimchi, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy