Kiwano owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwano

Zarówno sama nazwa, jak i jego wygląd są mocno egzotyczne. Kiwano, bo o nim mowa, to tropikalny owoc, który swoim wnętrzem przypomina ogórka. Ale na tym podobieństwa się kończą, bo smak kiwano jest mocno zaskakujący, zaś wygląd bardzo tajemniczy. Poza tym, roślina ta to prawdziwa bomba witaminowa. Czym zatem jest ten egzotyczny owoc?



Kiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana albo mix ogórka z cytryną. fot. pixabay.comKiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana albo mix ogórka z cytryną. fot. pixabay.com

Kiwano – co to takiego?

Jedni uważają, że kiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana, drugim zaś przypomina skrzyżowanego ogórka z cytryną. Kiwano znany jest również pod inną nazwą, jako ogórek kolczasty lub rogaty. Do Europy roślina ta przywędrowała z Afryki Środkowej i Półwyspu Arabskiego. Jest owocem lubującym się w ciepłym klimacie - poniżej temperatury 15°C jego wzrastanie zamiera. W optymalnych warunkach rośnie bardzo szybko, osiągając nawet do 20 centymetrów każdego dnia.

Kolor skórki, w zależności od stopnia dojrzewania, zmienia się z zielonej na jaskrawo-pomarańczową. W jego wnętrzu kryje się zielono-żółty miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona. Swoja nazwę kiwano zawdzięcza scaleniu dwóch słów: kiwi i banana, gdyż właśnie połączenie tych dwóch owoców jest podstawą jego smaku. Niektórzy sądzą, że zajadając się tym owocem, mogli wyczuć wyraźną ogórkową nutkę.
 
Kiwano nadal nie jest popularnym owocem w naszym kraju, dlatego nie jest powszechnie dostępny. Można go kupić w wybranych sklepach ze stoiskiem warzywno-owocowym lub specjalnych sklepach z egzotyczną żywnością. Okazjonalnie pojawia się w supermarketach jako tropikalny owoc.

Właściwości prozdrowotne owocu kiwano

Kiwano to prawdziwa bomba witaminowa. W jego wnętrzu znajdziemy ważne dla naszego organizmu witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) i witamina C oraz beta karoten, które zaliczane są do substancji antyoksydacyjnych. Afrykański ogórek jest znakomitym źródłem minerałów - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Za to zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz jest przy tym niskokaloryczny – 100 g tego owocu dostarcza jedynie 44 kcal. Dlatego też regularne spożywanie kiwano jest doskonałym sposobem, aby uregulować gospodarkę mineralną organizmu.

Substancje, które obecne są w kiwano mają zbawienny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, chroniąc go przed różnymi przypadłościami, między innymi nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Kiwano dostarcza duże ilości naturalnych antyoksydantów, które dobrze wpływają na układ immunologiczny i podkręcają odporność organizmu. Działa także moczopędnie, reguluje metabolizm i wykazuje lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu usuwa szkodliwe toksyny z organizmu.


Ogórek afrykański to prawdziwa bomba witaminowa. Fot. pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy