Kiwano owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwano

Zarówno sama nazwa, jak i jego wygląd są mocno egzotyczne. Kiwano, bo o nim mowa, to tropikalny owoc, który swoim wnętrzem przypomina ogórka. Ale na tym podobieństwa się kończą, bo smak kiwano jest mocno zaskakujący, zaś wygląd bardzo tajemniczy. Poza tym, roślina ta to prawdziwa bomba witaminowa. Czym zatem jest ten egzotyczny owoc?



Kiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana albo mix ogórka z cytryną. fot. pixabay.comKiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana albo mix ogórka z cytryną. fot. pixabay.com
  1. Kiwano – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne owocu kiwano
  3. Kiwano – zastosowanie w kosmetyce
  4. Zastosowanie owoców kiwano w kuchni
  5. Jak prawidłowo uprawiać kiwano w domowym ogródku?
  6. Czy warto jeść kiwano?

Kiwano – co to takiego?

Jedni uważają, że kiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana, drugim zaś przypomina skrzyżowanego ogórka z cytryną. Kiwano znany jest również pod inną nazwą, jako ogórek kolczasty lub rogaty. Do Europy roślina ta przywędrowała z Afryki Środkowej i Półwyspu Arabskiego. Jest owocem lubującym się w ciepłym klimacie - poniżej temperatury 15°C jego wzrastanie zamiera. W optymalnych warunkach rośnie bardzo szybko, osiągając nawet do 20 centymetrów każdego dnia.

Kolor skórki, w zależności od stopnia dojrzewania, zmienia się z zielonej na jaskrawo-pomarańczową. W jego wnętrzu kryje się zielono-żółty miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona. Swoja nazwę kiwano zawdzięcza scaleniu dwóch słów: kiwi i banana, gdyż właśnie połączenie tych dwóch owoców jest podstawą jego smaku. Niektórzy sądzą, że zajadając się tym owocem, mogli wyczuć wyraźną ogórkową nutkę.

Kiwano nadal nie jest popularnym owocem w naszym kraju, dlatego nie jest powszechnie dostępny. Można go kupić w wybranych sklepach ze stoiskiem warzywno-owocowym lub specjalnych sklepach z egzotyczną żywnością. Okazjonalnie pojawia się w supermarketach jako tropikalny owoc.

Właściwości prozdrowotne owocu kiwano

Kiwano to prawdziwa bomba witaminowa. W jego wnętrzu znajdziemy ważne dla naszego organizmu witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) i witamina C oraz beta karoten, które zaliczane są do substancji antyoksydacyjnych. Afrykański ogórek jest znakomitym źródłem minerałów - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Za to zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz jest przy tym niskokaloryczny – 100 g tego owocu dostarcza jedynie 44 kcal. Dlatego też regularne spożywanie kiwano jest doskonałym sposobem, aby uregulować gospodarkę mineralną organizmu.

Substancje, które obecne są w kiwano mają zbawienny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, chroniąc go przed różnymi przypadłościami, między innymi nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Kiwano dostarcza duże ilości naturalnych antyoksydantów, które dobrze wpływają na układ immunologiczny i podkręcają odporność organizmu. Działa także moczopędnie, reguluje metabolizm i wykazuje lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu usuwa szkodliwe toksyny z organizmu.
Ogórek afrykański to prawdziwa bomba witaminowa. Fot. pixabay.com
Kiwano świetnie sprawdza się także w kosmetyce i pielęgnacji ciała. fot. pixabay.com
Kiwano dba o prawidłową pracę wątroby i nerek. Obecność witamin z grupy B sprawia, że ten afrykański ogórek zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym przyczynia się do poprawy pamięci, koncentracji i innych zdolności poznawczych. Kiwano jest bogatym źródłem kwasu foliowego szalenie ważnego minerału, niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu, dlatego jego spożywanie szczególnie zalecane jest kobietom w ciąży.
Osoby, które borykają się z otyłością i nadwagą mogą śmiało jeść owoce kiwano, ponieważ charakteryzują się niską kalorycznością. Poza ty wspomaga procesy przemiany materii i sprzyja regularnym wypróżnieniom, ale trzeba uważać z jego spożyciem, gdyż jego nadmiar działa moczopędnie i przeczyszczająco. Kiwano przyczynia się także do wzmocnienia i uelastycznienia naczyń krwionośnych. Z kolei obecność beta karotenu, czyli prowitaminy A, zapewnia ma znaczny wpływ na  prawidłowe działanie narządu wzroku i zapobiega chorobom siatkówki oka.

Kiwano – zastosowanie w kosmetyce

Owoc kiwano słynie nie tylko ze swoich właściwości prozdrowotnych, ale również świetnie sprawdza się w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Dlatego też warto sprawdzić, czy w składzie kremu pielęgnacyjnego znajduje się wyciąg z afrykańskiego ogórka. Witamina C zawarta w tym egzotycznym owocu ubierze udział w procesie wytwarzania kolagenu, tym samym zapewniając miękką i jędrną skórę, a także pomaga na rozszerzone naczynka. Wyciągi z kiwano są jednym z podstawowych składników wszelkich kremów, balsamów i preparatów przeciwstarzeniowych. Kosmetyki z obecnością owocu kiwano spowalniają procesy starzenia (dzięki antyoksydantom) oraz charakteryzują się działaniem przeciwzmarszczkowym, odmładzającym, regeneracyjnym i upiększającym.

Afrykański ogórek jest także częścią składową preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry po opalaniu, gdyż działa kojąco na podrażnioną słońcem skórę. Jeśli zmagamy się z trądzikiem, warto również sprawdzić maści z  wyciągiem kiwano.

Zastosowanie owoców kiwano w kuchni

Owoce kiwano najlepiej smakują na surowo. Po przecięciu go na pół, je się go wydrążając miąższ za pomocą łyżeczki. Na bazie afrykańskiego ogórka przygotowuje się przeróżne desery, sałatki owocowe oraz domowe przetwory, takie jak: dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Można go również wkomponować z jogurtem naturalnym, który będzie stanowił smaczną i zdrową przekąskę.

Kiwano zazwyczaj serwuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi, a także w zestawieniu z kurczakiem i ryżem. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki w połączeniu z kozim serem. Kiwano jest również wykorzystywany jako element dekoracyjny różnych potraw, koktajli i napojów, uzupełniając wizualny odbiór przygotowywanych potraw. Oto kilka prostych przepisów z wykorzystaniem owoców kiwano.
Regularne spożywanie kiwano jest doskonałym sposobem, aby uregulować gospodarkę mineralną organizmu. Fot. pixabay.com
Przekąska z kiwano i kozim serem

Składniki:
  • 1 owoc kiwano
  • 12 łyżeczek koziego sera (kremowy, delikatny serek)
  • krakersy lub cienkie słone wafelki

Przygotowanie:
Kiwano porządnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Osobno serwujemy kozi ser i krakersy (lub wafelki). Nabieramy łyżeczkę miąższu i koziego sera, a następnie nakładamy na krakersa.
Wytrawna sałatka z kiwano

Składniki:

Przygotowanie:
Kiwano porządnie myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy zielone pestki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojony w kostkę arbuz i ser feta. Następnie dodajemy przekrojone na pół czarne oliwki i winogrona. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.


Deser owocowy z kiwano

Składniki:

Przygotowanie:
Owoce kiwano oraz liście bananowca dokładnie myjemy i osączamy z wody. Truskawki obieramy z szypułek, nasiona granatu oraz kiwano wyjmujemy z łupiny. Wiśnie odsączamy z kompotu. Następnie liście bananowca przekładamy na talerz. Żelatynę spożywczą zalewamy letnią wodą i moczymy przez około 5 minut. Do rondla wlewamy mleko, śmietankę kremówkę i cukier waniliowy. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by cukier waniliowy się rozpuścił. Potem dodajemy do rondka przygotowana wcześniej żelatynę, dokładnie mieszamy powstały roztwór i ściągamy z ognia. Do miseczek wkładamy wyłuskane nasiona kiwano i zalewamy je składnikami z dodatkiem żelatyny. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki, aby żelatyna stężała. Następnie całość zawartość przekładamy odwrotną stroną na liście bananowca. Na koniec wszystko dekorujemy truskawkami, wiśniami i nasionami granatu.
Kiwano jest połączeniem dwóch egzotycznych smaków: kiwi i banana. Fot. pixabay.com

Jak prawidłowo uprawiać kiwano w domowym ogródku?

Kiwano jak najbardziej może być uprawiane w domowym ogródku, ale trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki. Trzeba pamiętać, że owoc ten przestaje rosnąć, gdy temperatura spadnie poniżej 15 stopni Celsjusza. Dlatego hodowla kiwano w domowych warunkach musi odbywać się w specjalnych szklarniach lub foliowych tunelach. Istotne jest, aby gleba była regularnie nawadniana i odpowiednio spulchniona.
Kiwano wysadza się do gruntu w okolicach końca maja i początku czerwca, kiedy minie już zagrożenie przymrozkami. Afrykański ogórek kwitnie około 6-8 tygodni. Po około 2 tygodniach po kwitnieniu, roślina rodzi owoce, które najlepiej jest zbierać w sierpniu i we wrześniu, gdy osiągną pomarańczowy kolor.

Czy warto jeść kiwano?

Jeśli uda nam się spotkać kiwano na stoisku z owocami, nie wahajmy się go kupić. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych owoców, poza tym stanowi połączenie dwóch egzotycznych smaków: kiwi i banana. Może z zewnątrz groźnie wygląda, ale w środku znajduje się cenna zawartość, która zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi, więc będzie stanowić idealne uzupełnienie każdego posiłku.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-kiwano/”; data dostępu: 2019-03-11
  2. “https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/kiwano.html”; data dostępu: 2019-03-11
  3. “https://www.healthline.com/nutrition/kiwano-melon”; data dostępu: 2019-03-11
  4. S.P. Bester, G. Condy; “Cucumis metuliferus E.Mey. ex Naudin”; Flowering Plants of Africa 63: 56–64 (2013);
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy