Kleik ryżowy – właściwości i skład. Przepis na kleik ryżowy

Kleik ryżowy nie jest zbyt lubiany, przede wszystkim dlatego, że ma nijaki smak i kojarzy się z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. To nic innego jak rozgotowany ryż z dodatkiem soli. Można serwować go zarówno dorosłym, jak i małym dzieciom. Jest całkowicie bezpiecznym, zdrowym a przede wszystkim skutecznym antidotum na zatrucia pokarmowe. Kleik ryżowy stanowi także składnik diety niemowlaków. W zestawieniu z różnymi dodatkami może też stanowić zdrowe i sycące śniadanie. Co warto wiedzieć o kleiku ryżowym?



Kleik ryżowy to nic innego jak papka z rozgotowanego w wodzie ryżu, fot. shutterstockKleik ryżowy to nic innego jak papka z rozgotowanego w wodzie ryżu, fot. shutterstock
  1. Kleik ryżowy – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne kleiku ryżowego
  3. Jak ryż wybrać do kleiku?
  4. Kleik ryżowy dla najmłodszych
  5. Kleik ryżowy w kuchni
  6. Czy warto jeść kleik ryżowy?

Kleik ryżowy – co to takiego?

Kleik ryżowy to nic innego jak papka z rozgotowanego w wodzie ryżu. W zależności od tego jakie zachowamy proporcje pomiędzy ryżem a ilością wody, otrzymamy różną konsystencję. Kleik ryżowy jest popularny w południowej i wschodniej Azji, głównie w Chinach, Indiach czy Indonezji, gdzie wraz z ulubionymi dodatkami, spożywany jest na śniadanie. Nic w tym dziwnego, w końcu Azja to ojczyzna ryżu, jednak u nas kleik ryżowy nie zalicza się do smakołyków. Bardziej kojarzy nam się z nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym i domowym sposobem na zwalczanie tej przykrej dolegliwości. Poza tym jest lekkostrawny, pożywny i przywraca siły. Mama albo babcia zazwyczaj przygotowywały papkę z ryżu bez żadnych dodatków i polepszaczy smaku. Samo przygotowanie kleiku ryżowego nie jest skomplikowane, ale nieco czasochłonne.

Kleik ryżowy można nieco udoskonalić np. owocami, miodem czy przyprawami i uzyskać pyszne, zdrowe oraz sycące śniadanie. Smak i konsystencja kleiku ryżowego świetnie komponuje się z rodzynkami, orzechami, migdałami, syropem klonowym, suszoną żurawiną, jabłkiem, gruszką, konfiturą owocową, rozgniecionym bananem, cynamonem. W wersji wytrawnej można do niego dodać kawałek ryby lub kurczaka, gotowaną marchewkę, pietruszkę czy por, a do podkręcenia smaku dosypać curry, kurkumę albo paprykę w proszku.

Kleik ryżowy to także urozmaicenie diety maluchów. Większość dzieci najchętniej je kleik z rozgniecionym lub zblendowanym bananem, startym na tarce jabłkiem, czy musem z gruszki.
Na podstawie: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/rice-white-cooked-regular?portionid=16

Właściwości prozdrowotne kleiku ryżowego

Kleik ryżowy przygotowywany jest z ryżu, czyli zboża bogatego w wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energię. Poza tym w ryżu znajdziemy takie pierwiastki jak: cynk, magnez, potas i żelazo. Cynk określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Żelazo wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność. Natomiast potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych.

Ryż jest również bogactwo wielu ważnych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. To także źródło witaminy E - witaminy młodości, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przez osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu.

Zadaniem kleiku ryżowego jest łagodzenie podrażnień układu pokarmowego, wywoływanego przez zatrucie pokarmowe. Do częstych objawów należą: ból brzucha, wymioty i biegunka. To właśnie kleik ryżowy stopniowo pomaga dojść do siebie. Ta ryżowa papka łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek. Kleik jest podawany również osobom po operacji, aby stopniowo przygotowywać je do normalnej diety.
Do przygotowania kleiku najlepiej jest użyć krótkich odmian ryżu, fot. shutterstock

Jak ryż wybrać do kleiku?

Do przygotowania kleiku najlepiej jest użyć krótkich odmian ryżu, ponieważ idealnie skleja się w trakcie gotowania. Ryż basmati lub jaśminowy jest idealnym wyborem zarówno do gęstych, jak i rozrzedzonych zup ryżowych. Ryż arborio wchłania płyny i sprawia, że konsystencja dania staje się gęsta i kremowa. Dodanie masła do kleiku przygotowanego z takiej odmiany zboża sprawia, że zyskuje on jeszcze delikatniejszy smak. Natomiast ryż brązowy, po wcześniejszym całonocnym namoczeniu w zimnej wodzie, również nadaje się do przyrządzenia tego dania. Etap rozmiękczania jest niezwykle istotny, ponieważ pozwala znacznie skrócić czas gotowania.

Proporcje ryżu do wody są uzależnione od tego, jaką konsystencję potrawy chcemy uzyskać. Jeśli chcemy gęsty kleik na 1 szklankę ryżu wlewamy 8 szklanek wody. Do średniej konsystencji 1 szklankę ryżu zalewamy 10 szklankami wody. Natomiast jeśli chcemy przygotować wodnisty kleik, na 1 szklankę ryżu dodajemy 12 szklanek wody.

Kleik ryżowy dla najmłodszych

Kleik ryżowy to kolejny etap urozmaicania diety niemowlaka. Na początku należy podawać go bez żadnych dodatków, by przyzwyczaić malucha do samej konsystencji i smaku tej ryżowej papki. Dopiero po jakimś czasie kleik należy urozmaicać dodatkami, np. owocami i warzywami, ale warto zacząć od tych drugich. Maluchy dość szybko przyzwyczajają się do słodkich smaków, a większość z nich zaczynając od kosztowania kleiku z dodatkiem owoców nie będzie chciało jeść później zwykłego albo tego w warzywnej wersji. Ze względu na konsystencję, kleik można podawać dzieciom w butelce ze smoczkiem.

Wprowadzając kleik do diety malucha trzeba być jednak uważnym. Ryż zaliczany jest do jednych z  najbezpieczniejszych produktów spożywczych i nie należy do potraw o wysokim ryzyku wystąpienia reakcji alergicznej. Zdarzyć się jednak może, że niektóre maluchy mogą nie tolerować ryżu i kleików. Nowe produkty w diecie niemowlaków powinno się wprowadzać powoli, stopniowo, zaczynając od minimalnej ilości i obserwując czy nie pojawiają się niepokojące objawy alergii. Alergię na ryż mają zazwyczaj dzieci, które uczulone są też na pyłki traw i innych zbóż, np. na pszenicę, owies, jęczmień, komosę ryżową czy amarantus. Ryż może też wywoływać podrażnienia także u dzieci, które ciepią na atopowe zapalenie skóry.
Kleik ryżowy można nieco udoskonalić, dodając owoce, miód czy aromatyczne przyprawy, fot. shutterstock

Kleik ryżowy w kuchni

Domowy kleik ryżowy

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego lub basmati (niecałe pół szklanki)
  • 1 l wody
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki masła (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Jeśli mamy ryż w torebkach, najlepiej wsypać go do garnka, w którym mamy zamiar go przygotować. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1-1,5 h, od czasu do czasu mieszając. Ryż powinien być rozgotowany, uzyskać konsystencję papki i wchłonąć całą wodę. Przed podaniem należy posolić do smaku, ewentualnie dodać masło i wymieszać. Kleik ryżowy powinno się spożywać ciepły.


Kleik ryżowy z jabłkiem

Składniki:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 l wody
  • 1 sztuka jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 szczypta cynamonu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • liski świeżej mięty
  • kilka plasterków pomarańczy

Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy ryż jaśminowy i zalewamy go wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy ryż całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy do niego starte na tarce o dużych oczkach jabłko, a następnie dolewamy sok z całej pomarańczy oraz doprawiamy cynamonem. Ryż nakładamy na talerze, ozdabiamy plastrami pomarańczy, świeżą miętą oraz polewamy odrobiną syropu klonowego.

Czy warto jeść kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to niezawodny sposób na pokonanie zatrucia pokarmowego. Chociaż nie jest to najsmaczniejsze danie, ale przy problemach z układem pokarmowym sprawdza się idealnie. Jest on również pierwszym pokarmem, jaki podaje się niemowlętom zaraz po mleku matki lub mleku modyfikowanym. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami tej ryżowej papki, możemy do niej dodać ulubione owoce, przyprawy albo miód i skomponować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://carinagreweling.com/congee-recipe-health-benefits/”; data dostępu: 2020-04-29
  2. “https://www.indianhealthyrecipes.com/baby-rice-cereal-baby-first-food/”; data dostępu: 2020-04-29
  3. “https://www.mobiefit.com/blog/gruel-fuel-why-you-shouldnt-scoff-at-rice-kanji-or-congee/”; data dostępu: 2020-04-29
  4. “https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-rice-and-its-side-effects”; data dostępu: 2020-04-29
  5. “https://www.verywellfit.com/rice-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119792”; data dostępu: 2020-04-29
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy