Kotlety warzywne wzbogacone orzechami

Kto nie jadł kotletów mielonych? Klasyczny mielony był często stałym punktem niedzielnych obiadów. Jeśli chcecie odmiany, to w mgnieniu oka przygotujecie proste, warzywne kotleciki i odkryjecie nowe, lepsze oblicze mielonych.



Kotlety warzywne - przepisfot. pixabay.com

Składniki (4-6 porcji):

Wykonanie:
  1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
  2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy po-krojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
  3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
  4. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  5. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!

Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “Przepis pochodzi ze strony: www.vog.pl”; ; 2019-11-08
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy