Kotlety warzywne wzbogacone orzechami

Kotlety warzywne - przepis fot. pixabay.com

Kto nie jadł kotletów mielonych? Klasyczny mielony był często stałym punktem niedzielnych obiadów. Jeśli chcecie odmiany, to w mgnieniu oka przygotujecie proste, warzywne kotleciki i odkryjecie nowe, lepsze oblicze mielonych.


Składniki (4-6 porcji):

Wykonanie:
  1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
  2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy po-krojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
  3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
  4. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  5. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!



Ekologia.pl


Przepis pochodzi ze strony: www.vog.pl


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy