Krem z dyni z imbirem i chilli - przepis

Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia okresu jesienno-zimowego możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją. Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym.



Pyszna zupa z dyni z serkiem topiony, fot. shutterstockPyszna zupa z dyni z serkiem topiony, fot. shutterstock

Jest niekwestionowaną królową jesienidynia coraz częściej gości w polskich domach. Choć wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego, oryginalnego charakteru.
Przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem

Składniki:

Przygotowanie:  
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę.
  • Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
  • Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
  • Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
  • Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Smacznego!

Ekologia.pl
Ocena (4.0) Oceń:
Pasaż zakupowy