Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. Nieodpowiednie przygotowanie kaszy wpłynie nie tylko na jej konsystencję, lecz także smak i wartości odżywcze. Jak zatem uniknąć kulinarnych wpadek?

KASZA JAGLANA
Przyrządzana z prosa kasza jaglana stanowi cenne źródło - fosforu, krzemu, cynku, aminokwasów, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapobiega jego zakwaszeniu. Ze względu na unikalny skład i właściwości prozdrowotne jest ona uznawana za polską superżywność. Regularne spożywanie kaszy jaglanej przynosi poprawę w przypadku chorób układu pokarmowego, a także zapobiega niestrawności. Z tego względu, powinna ona gościć na naszym talerzu jak najczęściej.
Oto sposób na udaną kaszę jaglaną:
Odpowiednią porcję kaszy wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy jagły wrzątkiem, w celu pozbycia się goryczki. W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę na naszą porcję kaszy (zachowując proporcję 2:1), lekko ją solimy, po czym wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut i cyklicznie mieszamy, aby zapobiec przywieraniu kaszy do dna naczynia. Na koniec ściągamy przykrycie garnka, by nadmiar wody mógł odparować. Potrawa jest gotowa do spożycia!
Jeżeli jednak preferujemy kaszę jaglaną w wersji sypkiej, możemy ją przed gotowaniem lekko podprażyć na suchej patelni. Kiedy jagły się zarumienią, ściągamy je z gazu, a następnie przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po dodaniu odrobiny soli gotujemy kaszę pod przykryciem przez ok. 10 minut (na małym ogniu). Kiedy potrawa będzie gotowa, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy odrobinę tłuszczu. Czekamy aż kasza lekko wystygnie, po czym nakładamy ją na talerz – danie jest gotowe.
W przeciwieństwie do kaszy jaglanej, kasza jęczmienna zawiera gluten, a zatem nie mogą jej spożywać pacjenci z celiakią. Jeżeli jednak nie mamy żadnych przeciwwskazań, które wykluczają pęczak z codziennej diety, możemy do woli korzystać z jego wartości odżywczych. Kasza jęczmienna stanowi bowiem źródło błonnika i dodających energii węglowodanów. Co więcej, produkt ten wspiera procesy trawienne, wzmacnia układ nerwowy, a także działa przeciwwirusowo i przeciwrakowo.
Oto prosty sposób na kulinarne ujarzmienie pęczaka:
Kaszę jęczmienną zalewamy zimną wodą, a następnie odstawiamy na kilka godzin. Za sprawą tego zabiegu pęczak będzie się szybciej gotował, a jego składniki odżywcze nie będą zredukowane. Następnie odcedzamy kaszę i płuczemy zimną wodą. Kiedy będzie już oczyszczona, umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ½ , po czym zaczynamy gotowanie. Powinno ono trwać nie dłużej niż 18 minut. Po tym czasie zdejmujemy pęczak z palnika i pozostawiamy na kilka minut, aż nieco ostygnie. Danie jest gotowe!
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “https://www.acouplecooks.com/master-recipe-millet/”; data dostępu: 2020-11-16