Langosz – właściwości i skład. Przepis na tradycyjnego langosza

Węgierska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z gulaszem i daniami  na bazie ostrej papryki. Jednak to właśnie langosz aktualnie robi kulinarną furorę. Traktowany jako lokalny fast food, cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów. Langosz można kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Bez problemu przygotujemy go też w domu. W czym tkwi sekret langosza?



Langosz traktowany jako lokalny fast food i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów], fot. shutterstockLangosz traktowany jako lokalny fast food i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów], fot. shutterstock
  1. Langosz – co to takiego?
  2. O historii langosza
  3. Właściwości prozdrowotne węgierskiego langosza
  4. Langosz – z czym to się je?
  5. Ja przygotować tradycyjnego langosza?
  6. Czy warto jeść langosza?

Langosz – co to takiego?

To specjalność kuchni węgierskiej, który jest czymś w rodzaju fast fooda. Dlaczego? Bo łatwo i szybko się go przygotowuje. Główne składniki tego wypieku to mąka pszenna, drożdże, ugotowane i utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku lub kilkunastu centymetrów, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Można go jeść samego albo z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.

O historii langosza

Nazwa langosz pochodzi od węgierskiego słowa oznaczającego płomień. Jak się okazuje, przodkiem tego węgierskiego specjału jest włoski chleb o nazwie focaccia. Sposób ich przygotowania był bardzo podobny. W starożytnym Rzymie ten płaski chleb pieczono w popiele z kominka, natomiast langosza pieczono w przedniej części ceglanego pieca blisko płomieni, stąd jego nazwa. Aktualnie tę węgierską potrawę smaży się na głębokim tłuszczu.

Langosz obecny był również w kuchni bizantyjskiej i tureckiej pod nazwą lalanga. Z kolei w Grecji, głównie na Peloponezie, nazywano go lalagią. W Bizancjum spożywano go jako deser ze słodkimi dodatkami, zaś w Turcji jedzono go w zarówno wersji słodkiej z miodem, jak i pikantne danie z serem. Do tej pory w Turcji można zajadać się tamtejszą wersją węgierskiego przysmaku. Jednak langosz cieszy się popularnością nie tylko na Węgrzech i Turcji, ale także Słowacji, Czechach, a nawet i Polsce (w Cieszynie).
Można go kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi albo bardzo łatwo samemu przyrządzić, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne węgierskiego langosza

Langosz nie cieszy się zbyt wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wszystko dlatego, że smażony jest na głębokim oleju, a przez to traci większość swoich walorów odżywczych. Głównym składnikiem, który nadaje kształt temu węgierskiemu przysmakowi są drożdże. Te jednokomórkowe organizmy posiadają zdolność do fermentacji w warunkach beztlenowych z wytworzeniem dwutlenku węgla oraz wody. Dzięki temu każdy wypiek z dodatkiem drożdży staje się pulchny i miękki. Jedzenie drożdży spożywczych w odpowiednich ilościach i po ich prawidłowym przygotowaniu, może mieć korzystne właściwości nie tylko na funkcjonowanie organizmu, a także na wygląd zewnętrzny. Drożdże są znakomitym źródłem wielu mikro i makro składników. Dostarczają sód i potaspierwiastki, które regulują ciśnienie krwi; wapń i fosfor wzmacniające strukturę kości; magnez pomagający walczyć ze stresem; żelazo dla chorych na anemię oraz cynk bardzo ważny w diecie mężczyzn, gdyż zapobiega prostacie. Drożdże dostarczają także witaminy z grupy B, szczególnie ryboflawiny i kwasu foliowego, które wzmacniają odporność organizmu. Witamina B12 reguluje procesy metaboliczne białka, węglowodanów i tłuszczu w organizmie. Znajdziemy w nich również witaminę H (biotynę), która skutecznie upiększa: poprawia cerę, strukturę włosów i paznokci.
Ziemniaki, które również stanowią jeden ze składników węgierskiego langosza, dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Są to przede wszystkim duże ilości witamin: witamina B1, PP, B5, B6, C, oraz  składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. W związku z tym ziemniaki obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego (w tym także jelit), usprawniają proces krzepnięcia krwi, poprawiają stan skóry, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, redukują stres, a także wspomagają wzrok.

Natomiast mleko to znakomite źródło białka i wapnia, które są szalenie ważnym budulcem naszego organizmu. Z tego elementu zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie. Z kolei zawarta w mleku kazeina charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi skórę, a dzięki białkom jest ona mocna i ujędrniona. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w mleku spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej. Wapń jest ważnym budulcem kości i zębów, a poza tym bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Zwiększa również wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu. Natomiast bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, tym samym poprawiając odporność, regulując przemianę materii i poprawiając stan skóry.
Można go jeść samego albo z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, fot. shutterstock

Langosz – z czym to się je?

Ten węgierski przysmak można jeść na dwa sposoby: na słodko i w wersji wytrawnej. Co prawda, ten tradycyjny serwowany jest bez żadnych dodatków, a jeśli już to ze śmietaną, startym żółtym serem i czosnkiem. Jednak by trafić w gusta turystów, Węgrzy postanowili urozmaicić smak tej lokalnej potrawy. Słodkie langosze możemy zamówić z nutellą, bananami, truskawkami, z marmoladą, cukrem pudrem, miodem czy orzechami. Z kolei wersja wytrawna (poza tradycyjnym langoszem) może być serwowana z dodatkiem szynki, pomidora, kiełbasy węgierskiej, ogórka, papryki, cebuli, a także z serem feta czy mozzarellą. Czyli tak naprawdę możemy go jeść ze wszystkim, na co mamy akurat ochotę.

Ja przygotować tradycyjnego langosza?

Składniki na ciasto:
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 200 g ziemniaków ( 2 duże ziemniaki)
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • ½ l oleju do głębokiego smażenia

Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy na puree, np. tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Mąkę wsypujemy do miski, następnie wlewamy do niej zaczyn drożdżowy, dodajemy ziemniaczane puree oraz olej. Wyrabiamy ciasto rękami, po trochu dolewając pozostałe mleko. Solimy do smaku i ponownie je wyrabiamy, następnie posypujemy mąką i nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, by ciasto urosło. Czekając, aż ciasto urośnie, przygotowujemy masełko czosnkowe. Łączmy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i mieszamy z natką pietruszki. Na głęboka patelnię wlewamy olej na wysokość 4-5 cm. Odrywamy kawałek wyrośniętego ciasta i w dłoniach formujemy cienkie placki. Smażymy je z obydwu stron na rozgrzanym oleju do czasu, aż nabiorą złotego odcienia. Podajemy gorące posmarowane masełkiem czosnkowym i posypane startym żółtym serem.

Czy warto jeść langosza?

Grzechem byłoby nie spróbować tego lokalnego przysmaku będąc na Węgrzech. Przebywając u naszych południowych bratanków, trzeba skosztować to, czym zajadają się lokalni mieszkańcy. Możemy spróbować langosza z dowolnym dodatkiem, według własnego uznania. Można też samemu zrobić, ponieważ jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Jednak langosz nie jest najbardziej dietetyczną przekąską w związku z tym, że smażony jest na głębokim oleju. A to nie sprzyja ani naszemu zdrowiu, ani tym bardziej naszej sylwetce.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://tastehungary.com/journal/langos-hungarys-deep-fried-treat/”; data dostępu: 2019-07-02
  2. “https://whereismyspoon.co/hungarian-fried-bread-quick-homemade-langos/”; data dostępu: 2019-07-02
  3. “https://zserbo.com/breads-buns-biscuits/langos-the-hungarian-street-food/”; data dostępu: 2019-07-02
  4. “https://welovebudapest.com/en/2018/07/25/what-is-langos-hungarys-favourite-street-food-treat/”; data dostępu: 2019-07-02
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy