Langosz – właściwości i skład. Przepis na tradycyjnego langosza

Węgierska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z gulaszem i daniami  na bazie ostrej papryki. Jednak to właśnie langosz aktualnie robi kulinarną furorę. Traktowany jako lokalny fast food, cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów. Langosz można kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Bez problemu przygotujemy go też w domu. W czym tkwi sekret langosza?



Langosz traktowany jako lokalny fast food i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów], fot. shutterstockLangosz traktowany jako lokalny fast food i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów], fot. shutterstock
  1. Langosz – co to takiego?
  2. O historii langosza
  3. Właściwości prozdrowotne langosza
  4. Langosz – z czym to się je?
  5. Ja przygotować tradycyjnego langosza?
  6. Czy warto jeść langosza?

Langosz – co to takiego?

To specjalność kuchni węgierskiej, który jest czymś w rodzaju fast fooda. Dlaczego? Bo łatwo i szybko się go przygotowuje. Główne składniki tego wypieku to mąka pszenna, drożdże, ugotowane i utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku lub kilkunastu centymetrów, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Można go jeść samego albo z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.

O historii langosza

Nazwa langosz pochodzi od węgierskiego słowa oznaczającego płomień. Jak się okazuje, przodkiem tego węgierskiego specjału jest włoski chleb o nazwie focaccia. Sposób ich przygotowania był bardzo podobny. W starożytnym Rzymie ten płaski chleb pieczono w popiele z kominka, natomiast langosza pieczono w przedniej części ceglanego pieca blisko płomieni, stąd jego nazwa. Aktualnie tę węgierską potrawę smaży się na głębokim tłuszczu.

Langosz obecny był również w kuchni bizantyjskiej i tureckiej pod nazwą lalanga. Z kolei w Grecji, głównie na Peloponezie, nazywano go lalagią. W Bizancjum spożywano go jako deser ze słodkimi dodatkami, zaś w Turcji jedzono go w zarówno wersji słodkiej z miodem, jak i pikantne danie z serem. Do tej pory w Turcji można zajadać się tamtejszą wersją węgierskiego przysmaku. Jednak langosz cieszy się popularnością nie tylko na Węgrzech i Turcji, ale także Słowacji, Czechach, a nawet i Polsce (w Cieszynie).
Można go kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi albo bardzo łatwo samemu przyrządzić, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne langosza

Langosz nie cieszy się zbyt wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wszystko dlatego, że smażony jest na głębokim oleju, a przez to traci większość swoich walorów odżywczych. Głównym składnikiem, który nadaje kształt temu węgierskiemu przysmakowi są drożdże. Te jednokomórkowe organizmy posiadają zdolność do fermentacji w warunkach beztlenowych z wytworzeniem dwutlenku węgla oraz wody. Dzięki temu każdy wypiek z dodatkiem drożdży staje się pulchny i miękki. Jedzenie drożdży spożywczych w odpowiednich ilościach i po ich prawidłowym przygotowaniu, może mieć korzystne właściwości nie tylko na funkcjonowanie organizmu, a także na wygląd zewnętrzny. Drożdże są znakomitym źródłem wielu mikro i makro składników. Dostarczają sód i potaspierwiastki, które regulują ciśnienie krwi; wapń i fosfor wzmacniające strukturę kości; magnez pomagający walczyć ze stresem; żelazo dla chorych na anemię oraz cynk bardzo ważny w diecie mężczyzn, gdyż zapobiega prostacie. Drożdże dostarczają także witaminy z grupy B, szczególnie ryboflawiny i kwasu foliowego, które wzmacniają odporność organizmu. Witamina B12 reguluje procesy metaboliczne białka, węglowodanów i tłuszczu w organizmie. Znajdziemy w nich również witaminę H (biotynę), która skutecznie upiększa: poprawia cerę, strukturę włosów i paznokci.
Ziemniaki, które również stanowią jeden ze składników węgierskiego langosza, dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Są to przede wszystkim duże ilości witamin: witamina B1, PP, B5, B6, C, oraz  składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. W związku z tym ziemniaki obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego (w tym także jelit), usprawniają proces krzepnięcia krwi, poprawiają stan skóry, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, redukują stres, a także wspomagają wzrok.

Natomiast mleko to znakomite źródło białka i wapnia, które są szalenie ważnym budulcem naszego organizmu. Z tego elementu zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie. Z kolei zawarta w mleku kazeina charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi skórę, a dzięki białkom jest ona mocna i ujędrniona. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w mleku spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej. Wapń jest ważnym budulcem kości i zębów, a poza tym bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Zwiększa również wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu. Natomiast bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, tym samym poprawiając odporność, regulując przemianę materii i poprawiając stan skóry.
Można go jeść samego albo z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, fot. shutterstock

Langosz – z czym to się je?

Ten węgierski przysmak można jeść na dwa sposoby: na słodko i w wersji wytrawnej. Co prawda, ten tradycyjny serwowany jest bez żadnych dodatków, a jeśli już to ze śmietaną, startym serem żółtym i czosnkiem. Jednak by trafić w gusta turystów, Węgrzy postanowili urozmaicić smak tej lokalnej potrawy. Słodkie langosze możemy zamówić z nutellą, bananami, truskawkami, z marmoladą, cukrem pudrem, miodem czy orzechami. Z kolei wersja wytrawna (poza tradycyjnym langoszem) może być serwowana z dodatkiem szynki, pomidora, kiełbasy węgierskiej, ogórka, papryki, cebuli, a także z serem feta czy mozzarellą. Czyli tak naprawdę możemy go jeść ze wszystkim, na co mamy akurat ochotę.

Ja przygotować tradycyjnego langosza?

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy na puree, np. tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Mąkę wsypujemy do miski, następnie wlewamy do niej zaczyn drożdżowy, dodajemy ziemniaczane puree oraz olej. Wyrabiamy ciasto rękami, po trochu dolewając pozostałe mleko. Solimy do smaku i ponownie je wyrabiamy, następnie posypujemy mąką i nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, by ciasto urosło. Czekając, aż ciasto urośnie, przygotowujemy masełko czosnkowe. Łączmy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i mieszamy z natką pietruszki. Na głęboka patelnię wlewamy olej na wysokość 4-5 cm. Odrywamy kawałek wyrośniętego ciasta i w dłoniach formujemy cienkie placki. Smażymy je z obydwu stron na rozgrzanym oleju do czasu, aż nabiorą złotego odcienia. Podajemy gorące posmarowane masełkiem czosnkowym i posypane startym serem żółtym.

Czy warto jeść langosza?

Grzechem byłoby nie spróbować tego lokalnego przysmaku będąc na Węgrzech. Przebywając u naszych południowych bratanków, trzeba skosztować to, czym zajadają się lokalni mieszkańcy. Możemy spróbować langosza z dowolnym dodatkiem, według własnego uznania. Można też samemu zrobić, ponieważ jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Jednak langosz nie jest najbardziej dietetyczną przekąską w związku z tym, że smażony jest na głębokim oleju. A to nie sprzyja ani naszemu zdrowiu, ani tym bardziej naszej sylwetce.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://tastehungary.com/journal/langos-hungarys-deep-fried-treat/”; data dostępu: 2019-07-02
  2. “https://whereismyspoon.co/hungarian-fried-bread-quick-homemade-langos/”; data dostępu: 2019-07-02
  3. “https://zserbo.com/breads-buns-biscuits/langos-the-hungarian-street-food/”; data dostępu: 2019-07-02
  4. “https://welovebudapest.com/en/2018/07/25/what-is-langos-hungarys-favourite-street-food-treat/”; data dostępu: 2019-07-02
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy