Lokum ‒ właściwości i skład. Przepis na lokum

Według legendy lokum powstało na życzenie sułtana otomańskiego, który zlecił nadwornemu cukiernikowi przygotowanie smakołyku tak słodkiego, że nawet najbardziej oporne żony staną się uległe. Zafrasowany rzemieślnik połączył więc miód, orzechy i suszone owoce z mastyksem – naturalną gumą roślinną. W efekcie otrzymał bardzo słodki i esencjonalnych pokarm o żelatynowej konsystencji. Pocięty w małe kostki stał się on wkrótce uwielbianym przez cały naród lokum, a w dalszej perspektywie przodkiem znanych nam dzisiaj żelków!



Lokum – słodki specjał z Turcji; źródło: pixabay.comLokum – słodki specjał z Turcji; źródło: pixabay.com

Sama nazwa „lokum” jest jedynie międzynarodowym uproszczeniem. W języku arabskim na tureckie słodycze mówi się bowiem „rahat al-hulqum”, co oznacza dosłownie komfort dla gardła. Fonetyczna wymowa bliska jest frazie „rahat lukom”, która dominuje na całym świecie. Dla jeszcze większego uproszczenia, na Zachodzie na słodkie kostki mówi się „Turkish Delight”, czyli turecki przysmak. Pod tą nazwą sprzedaje się przede wszystkim towar przeznaczony na eksport, niekoniecznie bliski tradycyjnym recepturom.

Tradycja wyrobu lokum

Pierwsze wzmianki o słodkim lokum pochodzą z XV w. z regionu Anatolii. Prawdziwej popularności doczekało się ono jednak dopiero w XVII w., a w kolejnym stuleciu zaczęło być eksportowane do Europy. Wówczas też powstała rodzinna firma Haci Bekir, która jest tym dla tureckich smakołyków, kim Wedel dla polskiej czekolady. Jako najstarszy biznes w Turcji i jeden ze 100 najstarszych na świecie, Haci Bekir zatrudnia już piąte pokolenie mistrzów cukiernictwa, którzy za swą specjalność obrali właśnie słodkie żelatynowe kostki. Pierwszy sklep otwarty został w 1777 r., a dziś w samym Istambule jest ich pięć, zaś eksport sięga najodleglejszych krajów, ze Stanami Zjednoczonymi włącznie. W XX w. Hacir Bekir doczekał się wręcz zaszczytnego tytułu sułtańskiej pałacowej cukierni oraz podobnego uznania ze strony królewskiego dworu w Egipcie.


Tureckie słodycze na wystawie sklepowej; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy