Mak przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie maku

pixabay.com pixabay.com

Mak to wdzięczna i piękna roślina o dziwo cieszy oko na nieużytkach, terenach jałowych i przy ruderach. Z drugiej strony, mak pozwala zachwycić się też widokiem upstrzonych przez nią łąk i pól. Przyprawa ta jest pełna sprzeczności i paradoksów, co sprawia, że wyjątkowo intryguje.


Siała baba mak…

Mak polny to na wskroś polska roślina. Na rodzimych ziemiach rósł już w neolicie. Naturalnie występuje w całej Europie, a także w Północnej Afryce. Chętnie wyrasta na polach, łąkach i obszarach ruderalnych. Z kolei mak uprawiany dla przemysłu spożywczego, jest rozpowszechniony w wielu krajach świata, także w Ameryce Północnej czy w Australii. Jego nasiona ukryte w torebce nasiennej zwanej makówką, wykorzystuje się w szczególności do produkcji wypieków. Tłoczony z nich olej makowy jest natomiast wciąż mało popularny.

Mak nie jest wymagający w pielęgnacji, za to gdy już zakwitnie pięknie barwi ogród. Mówimy tu o maku polnym, który możemy uprawiać samodzielnie. Jeśli zaś idzie o leczniczą odmianę tej rośliny (mak lekarski), to trzeba nam wiedzieć, że jej uprawa w celach prywatnych jest zabroniona.



Mak w kosmetyce

Mak polny wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tłoczony z nasion olej, same nasiona lub płatki maku polnego producenci przeznaczają na produkcję kosmetyków do skóry delikatnej i wrażliwej. Ekstrakt z płatków maku, ze względu na dużą zawartość śluzów, bardzo często zasila skład płynów do higieny intymnej i płynów do płukania jamy ustnej. Z zakupionych w sklepie nasion maku możemy z kolei wykonać ujędrniający i antycellulitowy peeling.



Wyśnione maki

Maki hipnotyzują nie tylko soczystą czerwienią swoich kwiatów. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i medykamentów o działaniu przeciwbólowym. Oczywiście alkaloid ów pozyskiwany jest nie z maku niebieskiego, dostępnego  w przemyśle spożywczym, ale z odmiany leczniczej. W maku, którego używamy w kuchni, występuje bardzo niewielkie stężenie toksycznych alkaloidów i opiatów, niemniej zjedzony w sporej ilości może odurzyć. Jedząc mak odkryjemy też jego właściwości nasenne i uspokajające. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Ten sam napar traktuje się też jako remedium na biegunkę.


pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy