Mąka – właściwości, skład i rodzaje mąki

Mąka jest dziś produktem tak podstawowym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Ale potrzeba było tysięcy lat, żeby ją wynaleźć. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie ok. 10000 r. p.n.e., gdy człowiek nauczył się orać i tym samym podporządkowywać sobie zimię. Potem dużo czasu zabrało mu doskonalenie technik sadzenia różnych traw. Ok. 6000 lat p.n.e. zaczęliśmy efektywnie miażdżyć ziarna pszenicy, a w starożytnym Egipcie mąka była już produktem powszechnym i potrzebnym, głównie do pieczenia chleba.



fot. pixabay.comfot. pixabay.com

Pierwszą cywilizacją, która zaczęła stosować żarna do produkcji mąki byli Rzymianie, którzy wsławili się również uprawą zbóż na niespotykanie szeroką skalę. Rzymskie żarna obracane były przez niewolników lub zwierzęta pociągowe. Jeszcze przed początkiem naszej ery mąkę mielono także za pomocą kół młyńskich napędzanych wodą, wymyślonych prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie i upowszechnionych przez Hellenów, a potem Rzymian. Prawdziwym przełomem był jednak dopiero XII w. i wynalazek wiatraków, które przejęły rolę głównych fabryk mąki. Kolejnym milowym krokiem była angielska rewolucja przemysłowa i jej pierwszy na świecie młyn z silnikiem parowym.

Współczesna produkcja mąki

Aż 75% globalnej produkcji mąki jest dziś zdominowane przez pszenicęgatunek zbożowy, który ze względu na właściwości i ekonomiczność produkcji wyparł inne ziarna, w większości bardziej wartościowe dla człowieka. Ale też biała mąka pszeniczna sięgnęła perfekcji i dziś proces jej produkcji wykracza daleko poza samo mielenie ziarna, do którego wykorzystuje się najczęściej zasilane prądem elektrycznym stalowe walce. Po umyciu, selekcji, pozbyciu się otrębów i zarodków, mąka jest mielona na różne stopnie grubości. Dalej otrzymany proszek jest następnie wybielany, przede wszystkim chlorem, oraz ewentualnie wzbogacany o substancje utleniające, enzymy, a czasem nawet witaminy u minerały. Warto sobie wszak uzmysłowić, że otręby i zarodki to najzdrowsze części ziarna pszenicy!
Pszenica jest głównym surowcem do produkcji mąki; źródło: pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy