Makaron – właściwości, skład i rodzaje makaronu

Choć makaron nieodłącznie kojarzy się dziś z Włochami – niekwestionowanym królestwem rurek, wstążek i muszelek -  jego prapoczątki wiążą się najprawdopodobniej z daleką Azją. Źródła historyczne wskazują, że już 5 tysięcy lat przed Chrystusem starożytni Chińczycy wytwarzali z mąki i wody charakterystyczne kluseczki, które gotowane były we wrzątku. Istnieje legenda, jakoby makaron z Chin do Italii przywiózł w XIV w. Marco Polo, ale naukowcy uważają, że mija się ona z prawdą.



Makaron jajeczny; źródło: pixabay.comMakaron jajeczny; źródło: pixabay.com

W jednym z etruskich grobowców pochodzących z IV w. p.n.e. odkryto narzędzia, które najprawdopodobniej służyły właśnie do wyrobu makaronu. Wynika z tego, że na półwyspie Apenińskim, jeszcze przed rozwojem Rzymu, istniała tradycja gotowania różnokształtnych kluseczek i Marco Polo tej akurat zasługi nie może sobie przypisać. Istnieją też podejrzenia, że Rzymianie, którzy masowo uprawiali zboża, opanowali sposób przetwarzania i suszenia mąki w postaci makaronu, ale są to tylko niezweryfikowane przypuszczenia. Wiemy natomiast na pewno, że w epoce średniowiecza we Włoszech zajadano się już kluseczkami gnocchi i ravioli, co uwiecznił nawet Boccaccio w swym monumentalnym dziele „Dekameron”.

Od arystokracji do plebsu

W XVI w. dania makaronowe podawano na wielkich arystokratycznych ucztach jako specjał. Kluseczki były przy tym gotowane do bardzo miękkiej konsystencji i łączone z najróżniejszymi dodatkami, łącznie z cukrem i rodzynkami. Czasy się jednak zmieniały i już w XVII w., gdy w Italii zapanowała bieda, pszeniczne produkty stały się najłatwiej osiągalnym pożywieniem, a makaron stał się strawą dla biedaków. Tym bardziej, że wynaleziono już pierwsze maszyny, które umożliwiły wytwarzanie mącznych nitek i wstążek na masową skalę. Zmieniły się także smaki – słodycz ustąpiła miejsca warzywom i olejom, a od XIX w. do makaronu zaczęto dodawać pomidory. I ten wynalazek bez dwóch zdań zrewolucjonizował nowożytną gastronomię.
Kolorowe odmiany makaronu; źródło: pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy