Makaron ze szczawiowym pesto

Można go jeść na surowo, prosto z pola, w kanapkach i sałatkach, gotowany, smażony, duszony, gotowany. Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.



Makaron ze szczawiowym pesto.Fot. Fotolia
Składniki:

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Smacznego!
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “”; Międzyborskie makarony; 2015-05-04
Moim zdaniem
Lubisz szczaw?
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy