Makaron zrobiony na zielono

Wiosna jednoznacznie kojarzy się z kolorem zielonym. Zielono jest za oknem i zielono na naszych talerzach. A to za sprawą warzyw, które o tej porze roku są najlepsze. Jeżeli kolor zielony, to pesto, a jeżeli wakacje to pesto ze szpinaku i zielonego groszku.



Fot. FotoliaFot. Fotolia

Takie zielone pesto szpinakowo-groszkowe jest pyszne, sycące i zdrowe. Zielony szpinak cudownie komponuje się ze świeżością groszku.

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
Przepis: Międzyborskie Makarony


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy