Mangostan – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mangostanu

Dojrzałe owoce mangostanu po zebraniu; źródło: pixabay.com Dojrzałe owoce mangostanu po zebraniu; źródło: pixabay.com

Mangostan to jeden z najbardziej cenionych tajskich owoców, który cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą i jest chętnie eksportowany. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma jednak mangostan nic wspólnego z dużymi owocami mango. Mangostan należy do rodziny roślin kluzjowatych, które spotkać można jedynie w strefie międzyzwrotnikowej i na naszym rynku jest na razie jedynie okazyjną gratką.


Dokładne pochodzenie mangostanu nie jest do końca znane. Podejrzewa się, że tropikalne owocowe drzewa wzięły swój początek na Wyspach Sundajskich i Molukach, należących do Archipelagu Malajskiego – nawet dzisiaj rosną tam one w niewielkich ilościach w stanie dzikim. Prawdopodobnie przed XVIII wiekiem zostały jednak udomowione w Tajlandii, gdzie szybko stały się wielkim hitem i znaczącym produktem sadowniczym. Obecnie, z liczącą 11 tysięcy hektarów powierzchnią upraw, Tajlandia jest światowym liderem w produkcji mangostanu.

Charakterystyka botaniczna

Drzewa mangostanu nie należą do wysokich – w stanie dojrzałym osiągają od 6 do 25 m. Rosną dosyć powoli i dopiero po ok. 8 latach osiągają zdolność do owocowania. Jako roślina typowa dla strefy międzyzwrotnikowej preferują stałą temperaturę od 25 do 35 stopni C, a w klimacie chłodniejszym niż 20 stopni C ich rozwój zostaje zahamowany, zaś przy ochłodzeniu do 0 stopni C drzewo zamiera. Pień pokryty jest bardzo ciemną, prawie czarną korą, a gałęzie tworzą rozległą, stożkowatą koronę, gęsto utkaną zimozielonymi liśćmi o barwie ciemnej zieleni i połyskliwym wierzchu. Na pędach pojawiają się kwiaty zielono-różowe kwiaty o niezwykle grubych płatkach, które mają charakter męski lub obupłciowy. Owoce rozwijają się na przestrzeni 5-6 miesięcy, z jasnozielonych kulek zmieniając się spłaszczone ciemnofioletowe płody o średnicy do 6 cm. Dojrzały owoc mangostanu pokryty jest grubą, dość twardą skórą, we wnętrzu której kryje się niezwykle delikatny biały miąższ o soczystym, lekko galaretowanym charakterze.

Jak smakuje mangostan?

Ludziom, którzy nigdy nie mieli okazji spróbować słynnego tajskiego specjału, miąższ mangostanu opisuje się zwykle jako aromatyczny, słodko-cierpki. Bywa on porównywany z truskawkami, kiwi, morelami, ananasem i pomarańczą, choć znaczna część koneserów zgadza się, że jest po prostu nieopisywalny. Prawdopodobnie najlepszą charakterystykę walorów organoleptycznych mangostanu stworzył nieznany żeglarz – podróżnik, który pod koniec XIX wieku relacjonował, że „mangostan ma smak, którego nie da się określić, tak samo jak nie można opisać śpiewu kanarka czy woni fiołka”. Niektórzy przyrównują wręcz owoc do manny z nieba!

Naukowcy uważają, że istotą idealnej harmonii słodkiego i kwaśnego smaku mangostanu jest bardzo niski poziom pH owocu połączony z dość wysoką zwartością fruktozy. We wnętrzu białego miąższu znajdują się małe pestki, których lepiej nie spożywać – mają one gorzki smak.


Dryewo mangostanu. By asano [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy