Masło orzechowe – właściwości, skład i zastosowanie masła orzechowego

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych to wynalazek amerykańskiego lekarza. By stevepb via Pixabay CC0. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych to wynalazek amerykańskiego lekarza. By stevepb via Pixabay CC0.

Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło orzechowe w większości wariantów to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Doceniają ją sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jak wybrać najlepsze i co skrywają jego właściwości?


Masło orzechowe – amerykańska klasyka

Masło orzechowe zanim stało się atrybutem sportowców, było kojarzone głównie w parze z amerykańskim tostem lub naleśnikiem. Jednak orzeszki ziemne pochodzą najprawdopodobniej z Brazylii, a spośród wszystkich krajów, w których się rozpowszechniły, do Stanów Zjednoczonych dotarły najpóźniej. Azja, Afryka i Europa znały je już wcześniej. Ale to właśnie Amerykanie wpadli na pomysł przetworzenia orzeszków na bardziej przystępną formę pasty. Co ciekawe i bardzo znamienne, wymyślił je lekarz, John Harvey Kellog, który pragnął zmienić dietę przeciętnego Amerykanina na zdrowszą. To jego wynalazkiem są też śniadaniowe płatki kukurydziane, które zastąpiły mięso i jajka, niegdyś nagminnie jadane w Stanach w porze pierwszego posiłku. Kellog, jako zdeklarowany wegetarianin i zwolennik medycyny holistycznej, stawiającej również na zdrową dietę, zdziwiłby się, widząc jak wiele płatków śniadaniowych i maseł orzechowych jest zwyczajnie niezdrowa, głównie z powodu dodawanego do nich cukru. Na szczęście stopniowo odchodzą one do lamusa i obecnie o wiele łatwiej niż dekadę temu jest kupić wysokiej jakości masło orzechowe.
 


Słów kilka o fistaszkach    
 
Tradycyjne masło orzechowe, „wynalezione” nota bene w USA, powstaje z fistaszków, czyli orzeszków ziemnych vel arachidowych. Ta popularna przekąska, często serwowana z solą, formalnie ma niewiele wspólnego z orzechami. Orzacha podziemna, której nasionami są fistaszki, to bowiem roślina strączkowa, taka jak bób i fasola. Jednak smak i właściwości fistaszków, na wskroś orzechowe, zadecydowały o tym, że powszechnie zalicza się je do innej grupy produktów spożywczych.     



pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy