Menu bez glutenu. Celiakia nie oznacza rygorystycznej diety

Źródło: WikipediaCeliakia wcale nie oznacza rygorystycznej diety
Źródło: Wikipedia

Jeszcze do niedawna sądzono, że celiakia dotyka wyłącznie małe dzieci. Teraz wiemy, że choroba może ujawnić się w każdym wieku. Na szczęście, świadomość występowania nietolerancji glutenu i wiedza jak z nią postępować z roku na rok wzrasta, a lista zakazanych produktów się kurczy.



Celiakia to schorzenie układu trawienia, charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencji prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz wiele innych.

Wbrew powszechnym opiniom, celiakia nie jest alergią. O rozwoju celiakii decyduje kilka czynników: genetyczny, metaboliczny, immunologiczny, środowiskowy i prawdopodobnie infekcyjny. Obecnie szacuje się, że w Polsce choruje na nią 380 tys. ludzi (ok. 1 proc. społeczeństwa), lecz liczba ta stale wzrasta.

Celakia może ujawnić się w każdym wieku: we wczesnym dzieciństwie po wprowadzeniu glutenu do diety, a także w czasie dorastania, ciąży, silnego stresu lub innych czynników. Najczęściej diagnozuje się ją u osób w średnim wieku, miedzy 30. a 50. rokiem życia, a nawet później.

Leczenie celiakii

Nie wynaleziono i nie dopuszczono do użytku leku, który leczyłby celiakię. Dlatego jedynym postępowaniem leczniczym w celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa.

Gdzie można znaleźć gluten? Praktycznie wszędzie – białko to występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu, kamucie i owsie.  Znaleźć go można w chlebie, pizzy, spaghetti, tortilli, bułkach. Gluten jest znakomitym nośnikiem aromatów i przypraw, przez co bardzo chętnie korzystają z niego producenci produktów przetworzonych.

Gluten może występować w wielu artykułach, po których nie spodziewamy się jego obecności – w piwie, whisky i wielu innych wyrobach alkoholowych, wędlinach gotowanych, sosach i marmoladzie oraz w całej gamie wszelkiej maści emulgatorów czy zagęszczaczy. Gluten jest bez wątpienia podstawą przeciętnej diety. Dlatego wyeliminowanie go z posiłków nie jest proste.

W tabeli poniżej zostały zestawione produkty bez glutenu, mogące go zawierać oraz zawierające gluten (źródło: www.celiakia.pl.)

Grupa produktów
Nie zawierają glutenu
Mogą zawierać gluten
Zawierają gluten
Produkty zbożowe
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem
Pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
kasza manna, kuskus,
kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli,
kasze owsiane,
kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe,
makaron pszenny, makaron żytni,
pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki,
pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki
pizza, bułka do hamburgera,
bułka tarta
Mięso, ryby, jaja
Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne
Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny)
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
Tłuszcze
Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
Majonezy, gotowe sosy (dresingi)

Warzywa i przetwory z warzyw
Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe
Warzywa smażone, panierowane
Owoce
Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Owoce suszone niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe

Cukier, słodycze, desery
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Napoje
Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
Niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
Przyprawy
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe

Zupy
Zupy domowe z dozwolonych produktów
Zupy w proszku (instant), kostki bulionowe
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne
Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe
Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy
Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej


Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Dla osób z nietolerancją glutenu opracowano specjalne oznaczenia produktów spożywczych – symbol przekreślonego kłosa. Należy też bardzo uważnie czytać etykiety – obecne przepisy prawa żywnościowego wymagają od producentów podawania w składzie produktu nazwy składników alergennych wykorzystywanych do jego produkcji. Dotyczy to zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe) oraz produktów pochodnych.

Na szczęście wzrasta liczba artykułów pozbawionych glutenu. Na całym świecie tworzone są sklepy ze specjalną żywnością i restauracje z odpowiednim menu. Jak jest w Polsce? Chociaż jest coraz lepiej produkty bezglutenowe można kupić tylko w niektórych supermarketach, a znalezienie restauracji, gdzie serwowane jest bezglutenowe menu, to prawdziwe wyzwanie. W trakcie wyjazdów służbowych czy urlopów zazwyczaj trzeba gotować samodzielnie, albo korzystać ze skromnej bazy restauracji i organizatorów bezglutenowych wyjazdów wakacyjnych (więcej na stronie: www.celiakia.pl)

Dzięki rozwojowi medycyny i diagnostyki, a także wzrostowi liczby dostępnych produktów bez zawartości glutenu, dieta chorych na celiakię nie musi odbiegać od sposobu żywienia osób zdrowych, a usłyszenie diagnozy nie powinno powodować już niepokoju i silnego stresu. Miejmy nadzieję, że coraz więcej producentów dostrzeże konieczność wprowadzenia do swojego asortymentu wyrobów specjalistycznych, co z pewnością polepszy komfort życia wielu osób.
Ekologia.pl

źródło: www.celiakia.pl
Ocena (3.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy