Mleko migdałowe ma lekko słodkawy, delikatny smak, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Mleko migdałowe zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy. Ten marcepanowy płyn o aksamitnej konsystencji z powodzeniem może zastąpić mleko krowie. Warto poznać jego właściwości zdrowotne mleka migdałowego.

- Właściwości mleka migdałowego
- Mleko migdałowe dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki
- Migdałowy napój miłości
- Mleko migdałowe dla sportowców
- Mleko migdałowe kontra cukrzyca i zły cholesterol
- Mleko migdałowe to źródło błonnika
- Mleko migdałowe dla wegan i wegetarian
- Mleko migdałowe, a mleko krowie
- Jak wydoić migdały?
- Mleko migdałowe na różne sposoby
Właściwości mleka migdałowego
Migdały, a więc i mleko z nich produkowane jest bogate w witaminy i składniki mineralne. W tym mlekopodobnym płynie znajdziemy między innymi fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo, a także witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2 i B3 i B9), witaminę D i E oraz foliany. Napój migdałowy bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (przy jednocześnie niskim stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych). Co może z tego wyniknąć dla naszego zdrowia?Witamina E to silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. A to właśnie one odpowiadają za zachodzące w organizmie procesy starzenia! Witamina E jako jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów może nas także ustrzec przed rakiem. Jest także niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Co ważne, mleko migdałowe zawiera najwięcej witaminy E spośród wszystkich napojów powstających na bazie orzechów.
Szklanka domowego mleka migdałowego dostarcza:
|
Mleko migdałowe dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki
Migdały mają działanie alkalizujące. Jeżeli chcemy odkwasić organizm sięgnijmy po mleko migdałowe. Pomoże ono przy zaparciach, problemach z trawieniem, wzdęciach, przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.Mleko migdałowe wykazuje działanie antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na funkcje poznawcze (pracę mózgu), jest istotne w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia i prawdopodobnie cukrzycy typu 2. Mleko migdałowe znacznie obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, więc powinny pić także osoby, które cierpią na chorobę wieńcowa lub miażdżycę.
Co ciekawe, bogate w tłuszcz „mleko migdałowe” sprzyja chudnięciu. A to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na termogenezę, zwiększając zużycie energii przez organizm.

Spożywanie napoju migdałowego jest w stanie zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. fot. pixabay.com
Migdałowy napój miłości
Spożywanie mleka migdałowego ma korzystny wpływ na jakość nasienia. Selen chroni plemniki przed stresem oksydacyjnym i wpływa na jakość spermy. Nie bez znaczenia jest również kwas foliowy, witaminy C, E oraz cynk, który odpowiada za ruchliwość plemników. Zresztą cynk potrzebny jest także kobietom. Pierwiastek ten poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma pozytywne znaczenie w regulacji cyklu miesiączkowego i popędu seksualnego.Mleko migdałowe dla sportowców
Mleko migdałowe zrób w domu
Napoje migdałowe dostępne w sklepach często zawierają substancje słodzące, rafinowane oleje, stabilizatory i konserwanty. Poddawane są też pasteryzacji, która pozbawia je cennych witamin i enzymów.
Mleko migdałowe kontra cukrzyca i zły cholesterol
Spożywanie mleka migdałowego jest w stanie zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu – wynika z badań opublikowanych przez „Journal of the American College of Nutrition”. Badacze z amerykańskiego Loma Linda University sprawdzili wpływ diety bogatej w migdały na czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia u osób ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. I co się okazało? Osoby, które spożywały migdały miały zdecydowanie niższy poziom cholesterolu LDL i mniejszą insulinoodporność. Z czego to wynika? Napój migdałowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy i minerały, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.Mleko migdałowe to źródło błonnika
Mleko migdałowe zawiera także spore ilości błonnika, tego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik hamuje przyswajanie szkodliwych tłuszczy pochodzących z układu trawiennego, zwalcza zaparcia, reguluje stężenie glukozy we krwi i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Zapełnia żołądek sprawiając, iż dłużej czujemy się syci, dlatego też sprzyja odchudzaniu.Mleko migdałowe dla wegan i wegetarian
Mleko migdałowe odgrywa także istotną rolę w żywieniu wegetarian i wegan. Zawiera on składniki, takie jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń i żelazo, które mogą być w ich diecie deficytowe.Mleko migdałowe, a mleko krowie
Mleko migdałowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. „Mleko migdałowe” nie zawiera kazeiny (krowie mleko ją zawiera). Kazeina to ciężkostrawne białko, które może powodować przewlekle problemy żołądkowe i trawienne, a także sprzyjać chorobom układu krążenia i osteoporozie. Szacuje się, że 60 proc. społeczeństwa nie toleruje kazeiny z mleka. Mleko migdałowe pozbawiony jest też laktozy, więc spokojnie mogą je pić wszyscy którzy mają na nią alergię. Ma również mniej cukru, jest więc mniej kaloryczne i dzięki temu bardziej przyjazne dla osób na diecie odchudzającej ‒ szklanka tego mleka to tylko 60 kcal. Dla porównania szklanka 2 proc. mleka krowiego, to aż 117 kcal. Co ciekawe napój migdałowy jest też bogatym źródłem wapnia. W 100 g mleka znajduje się około 400 mg tego pierwiastka, kiedy mleko krowie ma jedynie od 90 mg do 120 mg. Mleko krowie ma jedną zdecydowaną zaletę ‒ jest znacznie tańsze szczególnie jeśli zdecydujemy się kupić już gotowe mleko migdałowe.Ekologia.pl poleca

Napój migdałowy możemy wykorzystywać jako dodatek do płatków śniadaniowych, dolewać do kawy, czy robić na jego bazie różne koktajle. fot. pixabay.com
Jak wydoić migdały?
Niektórzy uważają, że mleko migdałowe jest smaczniejsze niż mleko krowie, ale to kwestia gustu. Pewne natomiast jest to, że jest to idealna alternatywa dla osób, które borykają się alergią na soję i gluten, czy nietolerancją laktozy. To także idealny wybór dla wegetarian i wegan, którzy unikają produktów odzwierzęcych w swojej diecie. „Mleko migdałowe” możemy kupić w sklepie lub zrobić sami.Z racji tego, że cena napoju migdałowego w kartonie bywa dosyć wysoka – o wiele prościej zrobić je w domu! Wbrew pozorom nie jest to trudna sprawa.
Napój migdałowy
Składniki:
- 1 szklanka migdałów ze skórką
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
Migdały zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na noc. Po tym czasie odsączamy migdały z wody i obieramy z brązowej skórki która po namoczeniu łatwo daje się usunąć. Pozbawione skórki migdały wrzucamy do blendera i miksujemy z 4 szklankami wody przez 8-10 minut. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie mleko, dokładnie wyciskając gazę. Mleko przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
Mleko migdałowe na różne sposoby
Mleko migdałowe możemy wykorzystywać jako dodatek do płatków śniadaniowych, dolewać do kawy, czy robić na jego bazie różne koktajle. Możesz nim także zastąpić mleko krowie w wielu przepisach – na naleśniki, gofry, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka!Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Jim Clarke; “In the Middle Ages, the Upper Class Went Nuts for Almond Milk”; data dostępu: 2019-10-17
- Olivia Willis; “Almond, soy or coconut? How plant-based milks compare to regular dairy”; data dostępu: 2019-10-17
- Katie Davidson; “What Is Almond Milk, and Is It Good or Bad for You?”; data dostępu: 2019-10-17
- Atli Arnarson; “Seven benefits of almond milk”; data dostępu: 2019-10-17