Mule – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie muli

Mule cenione są nie tylko za oryginalny i wyrafinowany smak, ale także za cenne właściwości odżywcze. Francuskie moules, niemieckie miesmuscheln, holenderskie mosselen czy hiszpańskie mejillones stanowią podstawę bardzo prostych, a jednocześnie wykwintnych i niebanalnych dań. Poza tym te niepozorne owoce morza uważane są za jeden z afrodyzjaków. Chociaż w rejonie Morza Śródziemnego mule cieszą się nieustanną popularnością, w Polsce nadal nie są doceniane.



Większość powszechnie dostępnych muli pochodzi z hodowli, fot. pixabay.comAromatyczne danie z omułkami jadalnymi. fot. pixabay.com

Mule – co to takiego?

Mule, inaczej zwane omułkiem jadalnym, to gatunek małży, który naturalnie występuje na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, w basenie Morza Śródziemnego, kanału La Manche, a nawet niektórych częściach Bałtyku. Najbardziej lubi wody zimne i słodkie, choć przy niskim zasoleniu osiąga niewielkie rozmiary.

Większość powszechnie dostępnych muli pochodzi z hodowli. Rozwijają się przyczepione do długich żerdzi lub lin, które wbite są w dno lub przymocowane do specjalnych pływaków. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwo jest je zlokalizować i zebrać po osiągnięciu pożądanego rozmiaru.

Po wyłowieniu mule zazwyczaj żyją od 5 do 7 dni, natomiast przy odpowiednich systemach dystrybucji okres ich przydatności do spożycia można wydłużyć nawet do 9-10 dni. Istotną sprawą jest temperatura - musi być utrzymana od 0 do 4 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze mule zapadają w pewien rodzaj hibernacji, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Co ciekawe, w naturalnym środowisku omułek jadalny może żyć nawet do 13 lat!

Mule mają gładkie i cienkie muszle o szerokiej gamie kolorystycznej: odcienie granatowego, niebieskiego, fioletowego, a nawet brązowego, która osiąga do 15 cm długości. Mięso muli jest białe i charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem. Odżywia się planktonem i martwą materią organiczną, którą odfiltrowuje z wody. Z kolei omułki stanowią pokarm dla wielu morskich stworzeń: ryb, rozgwiazd, krabów i ślimaków, a także ptaków.

Mule wyławiane są w celach spożywczych w takich krajach jak Holandia, Francja, Włochy czy Hiszpania. Ze względu na zanieczyszczenie Morza Bałtyckiego jadanie omułków bałtyckich może skończyć się zatruciem pokarmowym.
Muszelki omułków na plaży, fot. pixabay.com
muszla omułka w przybliżeniu, fot. pixabay.com


Właściwości odżywcze omułka jadalnego

Taj jak pozostałe owoce morza, również mule posiadają szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz są niskokaloryczne. W 100 gramach gotowanych muli znajduje się tylko 125 kalorii, zatem są doskonałym składnikiem odżywczym dla dietetyków oraz dbających o linię.

Mule posiadają także cenne składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to przede wszystkim: jod (niezbędny do produkcji hormonów tarczycy), selen (zapobiega powstawaniu nowotworów), fluor (budulec zdrowych kości i zębów), żelazo (poprawia pamięć, koncentrację i sprawność fizyczną), magnez (wzmacnia mięśnie i koi nerwy), cynk (przyspiesza gojenie ran), wapń (niezbędny budulec kości).

Mule posiadają także wartościowe witaminy: witamina A, D i witaminy z grupy B. Witaminy te mają nie tylko dobroczynne działanie na nasze kości, ale także dobrze wpływają na nasz wygląd zewnętrzny, poprawiając stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Jak prawidłowo przygotować mule?

Jak sprawdzić czy kupione mule są świeże? Na początku wyrzucamy wszystkie te, które mają otwarte skorupy, bo z całą pewnością są już martwe. Te lekko uchylone możemy sprawdzić, uderzając nimi o blat kuchenny lub stołu - jeśli się zamykają nadal są żywe i można je spokojnie zaserwować. Trzeba również obserwować mule w trakcie gotowania – te mule, których skorupy nie otworzyły się w garnku, od razu wyrzucamy, bo również nie nadają się do spożycia.

Przed przyrządzeniem należy je dokładnie oczyścić z wszelkich osadów i glonów. Aby dokładnie usunąć wszystkie pozostałości, należy je włożyć do miski z osoloną, zimną wodą i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 3 godziny. Następnie z każdej muszli należy odciąć pozostałości, a same muszle starannie obskrobać i wyszorować. Oczyszczone muszle przekładamy do miski z wodą,  przelewamy do cedzaka i płuczemy, aż woda będzie całkowicie czysta. Wtedy ponownie wkładamy je do wody lub mleka na około 15-20 minut i odsączamy lub przelewamy wodą (jeśli trzymaliśmy je w mleku).

Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania. Najlepiej umieścić je w garnku o grubym dnie, zalać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. W momencie, kiedy muszle zaczynają się otwierać, wiadomo, że są gotowe. Trzeba niezwykle uważać, by nie rozgotować ich delikatnego i aromatycznego mięsa, bo o to niezwykle łatwo.

Jeśli wcześniej nie mieliśmy do czynienia z przyrządzaniem owoców morza, lepiej nie sięgać po nie, gdyż możemy nie rozróżnić świeżych muli. Za pierwszym razem znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zakup muli w puszcze lub słoiku. Istnieje niskie prawdopodobieństwo, że trafimy na zepsuty towar. Hiszpańskie mule są przepyszne, doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego, jednak trzeba pamiętać, że zanim te pyszności do nas dojadą, mają przed sobą długą drogę. Niestety bardzo często zdarza się, że w trakcie transportu ulegają zepsuciu czy rozmrożeniu. Dlatego lepiej nie ryzykować zanim nie zdobędziemy podstawowej wiedzy na ich temat.
potrawa z muli w sosie pomidorowym, fot. pixabay.com


Mule – z czym to się je?

Omułki jadalne znakomicie komponują się z rozmaitymi smakami. Ich morski posmak świetnie współgra z białym winem lub wermutem, a duszone w tych trunkach z dodatkiem szalotki, czosnku i świeżych ziół same w sobie stanowią rewelacyjne danie, które Belgowie lubią serwować z półmiskiem grubo krojonych, dobrze wysmażonych frytek.

Chociaż mule są typowe dla europejskiej kuchni, to świetnie komponują się także z egzotycznymi dodatkami, jak np. wiórki kokosowe, imbir, trawa cytrynowa czy chili. Mule dobrze nadają się także do pieczenia w piekarniku lub na grillu czy nawet smażenia w głębokim woku.

Mule są bardzo popularne w Hiszpanii, przyrządza się je na wiele sposobów. Nawet małe dzieci jedzą mule, dodaje się je do wielu sałatek, czy też serwuje, jako przystawkę.

Mule zazwyczaj serwowane są w muszlach i sosie własnym i najczęściej je się rękami lub za pomocą innej muszli. Rozchylona muszla pierwszego zjedzonego mula służy jako szczypczyki do wyjmowania mięsa z następnych muli.

Małże w pomidorowym sosie z pietruszką

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty. Oczyszczone i odsączone mule dodajemy na patelnię, w której smażymy cebule i czosnek. Po upływie 2 minut dodajemy sos pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku i przykrywamy do momentu zagotowania. Kiedy danie będzie wrzało, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 5 minut. Otwarte małże serwujemy posypane świeżą natką pietruszki. Możemy też skropić sokiem z cytryny.
świeże mule z przyprawami, fot. pixabay.com



Mule w sosie winnym

Składniki:
  • 1 kilogram muli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • łyżka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta chili

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do momentu zeszklenia. Następnie wlewamy białe wino, mieszamy i zagotujemy. Potem wsypujemy umyte i oczyszczone mule, gotujemy przez około 5 minut, aż się otworzą. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, zagęszczamy bułką tartą i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Spaghetti z mulami

Składniki:
  • 1 kg muli
  • 500 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • 2 pokrojone w kostkę szalotki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • Sól i pieprz
  • ½ posiekanego pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W garnku, na rozgrzanej oliwie szklimy szalotki i czosnek, następnie dodajemy posiekana papryczkę. Całość mieszamy, zwiększamy ogień, dodajemy oczyszczone mule i zalewamy białym winem. Przykrywamy garnek. Po upływie około 5 minut, gdy sos się zredukuje, dodajemy do niego schłodzone masło, doprawiamy solą,  pieprzem oraz dodajemy ugotowany makaron. Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy natka pietruszki.

Czy warto jeść mule?

W naszym kraju mule nadal nie zbyt popularne, chociaż coraz częściej dostępne są w restauracjach. Nawet jeśli nie jesteśmy miłośnikami owoców morza, warto od czasu do czasu spróbować nowych smaków. Jeśli jednak boimy się, że mule dostępne w Polsce nie będą pierwszej świeżości i dobrej jakości, będąc na wakacjach w Hiszpanii czy we Włoszech, warto zamówić talerz aromatycznych muli. Ich jakość i smak będzie niezapomniany. Poza tym, mule bogate są w witaminy i minerały, na dodatek posiadają niewiele kalorii, dlatego raz na jakiś czas można je stosować jako dodatek np. do sałatek. Jeśli to nadal nie przekonuje, warto wiedzieć, że Hiszpanie uważają, iż wszelkie owoce morza (w tym mule) posiadają moc podobną do afrodyzjaków. Danie z dodatkiem muli będzie miłym urozmaiceniem wieczoru.
Klaudia Kwiatkowska






Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy