Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Jednak mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się także, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub bezsenność lub gdy po prostu chcemy schudnąć.



Ocet jabłkowy bez problemu przygotujesz w domu, fot. sxc.huOcet jabłkowy bez problemu przygotujesz w domu, fot. sxc.hu

Z dobrodziejstw octu jabłkowego w V wieku p.n.e. korzystał Hipokrates, który stosował go na dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która w ten sposób walczyła ze zgagą po ciężkostrawnym posiłku. Dla rzymskich wojowników, którzy spożywali ocet bezpośrednio przed walką, był on źródłem siły i męstwa. Ocet jabłkowy od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Nasze babcie i prababcie stosowały ocet jabłkowy przy różnych chorobach i dolegliwościach. Ocet jabłkowy był remedium na zaparcia, wzdęcia, zgagę czy przeziębienia. A dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym stosowany był również w przemywaniu ran.

Ocet jabłkowy przeżywa renesans – jego właściwości zachwalają dietetycy i lekarze. Nic w tym dziwnego, bo – jeżeli wierzyć doniesieniom naukowym – wszechstronny w zastosowaniach ocet jabłkowy poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii i poprawia kondycję jelit. Z czego wynikają te wszechstronne właściwości octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych składników, wspierających nasze zdrowie i urodę. Główną substancją czynną jest kwas octowy. Pozostałe składniki odżywcze, to kwas mlekowy, cytrynowy, propionowy, enzymy, aminokwasy, pektyny, witaminy, składniki mineralne i przyjazne dla naszego układu pokarmowego bakterie

Ocet jabłkowy dostarcza nam w sumie około 50 biopierwiastków. Żelazo, fosfor, potas, chlor, magnez, siarka, krzem – to część pierwiastków, jakie znajdziemy w occie jabłkowym. Znajdziemy w nim także witaminy A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, E i P. W Occie jabłkowym występuje też bor. Ten mikroelement odgrywa ważna rolę w przyswajaniu wapnia i magnezu, co jest istotne w dla zdrowia i mocnych kości. Ocet jabłkowy to również źródło bioflawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne, usprawniając pracę wszystkich narządów. Sprzyja to leczeniu hemoroidów i żylaków. W skład octu jabłkowego wchodzi również beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki powodują spore spustoszenie w organizmie ‒ przyspieszają proces starzenia się, osłabiają układ immunologiczny i zwiększają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.


Ocet jabłkowy dostarcza nam w sumie około 50 biopierwiastków. Fot. pixabayc.om
Ocena (4.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy