Ocet ryżowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu ryżowego

Ocet ryżowy; źródło: freeimages.com Ocet ryżowy; źródło: freeimages.com

Ocet ryżowy to w Polsce produkt egzotyczny i mało używany. A szkoda, bo właściwości zdrowotnych przyprawy z fermentowanego ryżu trudno się doliczyć. Ocet ryżowy wynaleziony w Chinach przed 3 tysiącami lat, z czasem zawędrował do Japonii, gdzie stał się ważnym elementem narodowej kuchni. Wraz z popularyzacją kultury sushi ocet ryżowy zawitał w końcu także do krajów europejskich i dziś zajmuje stałą pozycję na półkach z żywnością orientalną.


W samej Japonii boom na ocet ryżowy rozpoczął się tak naprawdę dopiero w okresie Edo, a więc między XVII a XIX w. Wtedy też zaczęto produkować go na skalę masową, zachowując przy tym tradycyjne metody, które są blisko związane z… destylacją sake!

Skąd się bierze ocet ryżowy?

Produkcja octu ryżowego obejmuje kilka etapów i w swojej złożoności przypomina proces wyrobu szlachetnego wina. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż, który najpierw poddaje się obróbce cieplnej na parze. Rozpulchnione nieco ziarenka mieszane są z wodą i pozostawiane do fermentacji. Z czasem glukoza w ryżu zaczyna się bowiem rozkładać i zmieniać w alkohol. Ten etap trwa około miesiąca i daje w rezultacie nic innego jak… sake, czyli klasyczne japońskie wino ryżowe. Następnie do sake dodaje się bakterie kwasu octowego, które umożliwiają zajście ponownej fermentacji – ta faza trwa kolejne dwa tygodnie. Otrzymany produkt jest już w zasadzie octem, ale zgodnie z zasadami rzemiosła pozostawia się go jeszcze do leżakowania na okres 1 roku, a następnie pasteryzuje w temperaturze 60 stopni C.

Po co nam ocet w diecie?

U podstaw dobroczynności octu ryżowego leży podstawowa zasada równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Niestety, dzisiejsza dieta -  bogata w cukier, produkty mączne i mięso -  prowadzi do zakwaszenia organizmu, w następstwie, czego krew jest zagęszczona, a poziom cholesterolu wysoki. Paradoksalnie, ocet, choć kwaśny w smaku, ma działanie oczyszczające krew i pozwala zneutralizować ową kwasowość, zmieniając krew w bardziej alkaliczną.

Naturalne kwasy zawarte w occie ryżowym (m.in. kwas octowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy) stymulują metabolizm całego organizmu i usprawniają wszystkie procesy fizjologiczne zachodzące za pośrednictwem krwi. W efekcie czujemy się pełnie energii i ochoty do życia.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy