Okra – uprawa, właściwości i zastosowanie. Przepisy na dania z okry

Owoce piżmianu po zbiorze; źródło: publicdomainphotos.com Owoce piżmianu po zbiorze; źródło: publicdomainphotos.com

Piżmian jadalny, inaczej okra, to typowo afrykańskie warzywo, które zdobyło sobie już popularność w globalnym świecie gastronomicznym. Nazywany również „lady’s fingers” czyli palcami damy, faktycznie należy do kuchennej arystokracji. Jego historia zaczęła się najprawdopodobniej w Etiopii, ale już ok. XII w. okrę uprawiano masowo w starożytnym Egipcie.


Pierwsza pisemna wzmianka o okrze pochodzi z 1216 r. – jej autorem jest Maur, który podróżując po Egipcie natknął się na pola pełne delikatnych zielonych łusek. Zdaniem naukowców, udomowiona forma gatunku Abelmoschus esculentus, rozprzestrzeniła się dalej na rejony Morza Czerwonego i Półwyspu Arabskiego, a następnie także na południe Europy. W XVIII w. okra zaistniała także w słowniku angielskim, a niewolnicy przywieźli ją z Afryki do Stanów Zjednoczonych. Dziś piżmian jadalny poza rodzimą Afryką jest z powodzeniem uprawiany w południowej części USA, na Karaibach, w Ameryce Południowej, na Bliskim Wschodzie, a także w Grecji i Turcji.

Jak rośnie okra?

Okra pod względem botanicznym jest krewną hibiskusów, tytoniu i kakaowca. Gatunek należy jednak do rodziny ślazowatych i ma charakter typowo tropikalny. Wysokie łodygi obrośnięte dużymi dłoniastymi liśćmi osiągają nawet 2-3 metry wysokości i zakwitają zdobnymi, żółtymi kwiatami o kształcie kielicha. Najważniejszym z punktu widzenia uprawy momentem życia piżmowca jadalnego jest transformacja kwiatów w owoce, które muszą być zebrane w przeciągu 4-5 dni – zanim dojrzeją i osiągną długość ponad 10 cm. Zielone strączki, przypominające połączenie cukinii z papryką, są bowiem najlepsze, gdy są młode i kruche – później tracą atrakcyjność kulinarną.

Wewnątrz każdej torebkowatej łuski znajdują się białe nasiona ułożone w sposób kolisty, które po uprażeniu wykorzystywane są przez społeczeństwa afrykańskie jako namiastka kawy. Najistotniejszą częścią rośliny jest jednak łuska, którą konsumuje się jako warzywo.


Piżmian jadalny w rozkwicie; źródło: Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy