Onigiri ‒ właściwości, skład i rodzaje onigiri

W Japonii ryż stanowi podstawę każdego dania. Nie ma się co dziwić, że w Kraju Kwitnącej Wiśni z ryżu przyrządza się nawet kanapki, zwane onigiri. W Japonii te niezwykłe kulki ryżowe to najbardziej popularna, powszechnie dostępna, tania, a przede wszystkim pożywna i zdrowa przekąska. W czym tkwi jej sekret?



  1. Onigiri – co to takiego?
  2. Jakie nadzienie pasuje do onigiri?
  3. Właściwości prozdrowotne kulek onigiri
  4. Przepis na przekąskę onigiri
  5. Czy warto jeść onigiri?

Onigiri – co to takiego?

Onigiri to nic innego jak ryżowa kulka z nadzieniem w środku. W Kraju Kwitnącej Wiśni w gotowany ryż zawija się prawie wszystko: różne gatunki ryb, glony, marynowane warzywa, grillowane mięso, kawior czy smażone w głębokim tłuszczu krewetki. Onigiri stanowi dla Japończyków smaczną i zdrową przekąskę, którą zabierają dosłownie wszędzie: do szkoły, pracy, na piknik i w podróż.

Od wieków onigiri związane jest z kuchnią japońską. Pierwsze ślady tej ryżowej przekąski pochodzą z III wieku p. n. e., z czasów epoki Yayoi, w której przyrządzano grillowane kulki. W XI wieku n.e. na pikniki zabierano ryżowe przekąski zwane wówczas tonjikami. Z kolei w epoce Kamakura, w trakcie wojennych wypraw, samurajowie żywili się ryżowymi kulkami nadziewanymi umeboshi, czyli piklowanymi japońskimi śliwkami. Swój aktualny kształt i wygląd onigiri otrzymały dopiero w okresie Edo (1603 – 1868), gdy na białych ryżowych kulkach pojawił się ciemny pasek glonów nori, mający na celu ułatwienie trzymania tej przekąski palcami.

Dzięki swojej praktycznej formie nadziewane onigiri znakomicie sprawdzają się, jako pożywny i wygodny posiłek w czasie podróży lub w pracy. Najlepiej smakują świeżo ulepione, spożywane z zupą z pasty sojowej miso, albo popijane zieloną herbatą.

Jakie nadzienie pasuje do onigiri?

Ryżowa masa to podstawowy składnik tych apetycznych kulek. Jednak cały sekret tkwi w szczegółach, czyli ich wypełnieniu. Tutaj panuje totalna dowolność, wszystko według własnych preferencji i wyobraźni. Do tych najbardziej popularnych dodatków należą marynowane słodko-wytrawne japońskie śliwki, a także grillowany łosoś, dorsz oraz świeży lub suszony tuńczyk. Nadzieniem do onigiri mogą być jednak również grillowane lub marynowane warzywa, mięso czy smażone w głębokim tłuszczu owoce morza. W luksusowej wersji tej przekąski może pojawić się kawior, ale także w środku kulek może być nawet smażone jajko. Na sam koniec, do tradycyjnych onigiri przykleja się niewielki pasek glonów nori - praktyczny „uchwyt” przekąski, chociaż nie jest to konieczne.
Do tradycyjnych onigiri przykleja się niewielki pasek glonów nori - praktyczny „uchwyt” przekąski cyclonebill from Copenhagen, Denmark [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Właściwości prozdrowotne kulek onigiri

Podstawą tego dania jest ryż. To jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż na świecie, które dostarcza organizmowi duże ilości węglowodanów złożonych, czyli czystego źródła energii. W ryżu znajduje się również cynk, magnez, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez organizm ludzki zbożem, dlatego zalicza się do produktów lekkostrawnych. Ma pozytywny wpływ na trawienie, działa przeciwbiegunkowo, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i ma dobroczynny wpływ na serce. Ryż może być także skuteczny przy leczeniu łuszczycy. Co ciekawe, ryż nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby borykające się z tym schorzeniem, które jest przyczyną stanów zapalnych jelit i zatrucia organizmu. Japoński ryż jest krótkoziarnisty, a po ugotowaniu skleja się i ma charakterystyczny słodkawy posmak.
Dodając łososia jako jeden ze składników onigiri, dostarczymy duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ między innymi działają przeciwzakrzepowo, normalizują ciśnienie krwi, wspomagają układ immunologiczny, zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a także hamują rozwój choroby wieńcowej serca. Łosoś to także bogactwo wielu witamin, np. witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, antykancerogennych i kardioprotekcyjnych.

Poza tym witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz stosuje się ją w leczeniu  i zapobieganiu depresji. Poza witaminą D, w tej morskiej rybie kryje się selen - rzadko spotykany pierwiastek. Ma on wpływ na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników.
Tuńczyk, jako inny składnik onigiri, dostarczy naszemu organizmowi duże ilości białka i zapewni wysoką wartość odżywczą. Podobnie jak łosoś, tuńczyk to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Poza tym tuńczyk bogaty jest w witaminy z grupy B: tiaminy (wspomaga układ nerwowy, naczyniowo-sercowy oraz immunologiczny), niacyny (niweluje działanie czynników toksycznych, monitoruje poziom cholesterolu, a także uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów) oraz witaminy B6 (bierze udział w metabolizmie aminokwasów i procesie tworzenia czerwonych krwinek). Witaminy z grupy B są także odpowiedzialne za kontrolę procesów energetycznych i funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego tuńczyk jest często polecany osobom aktywnym fizycznie.
Wodorosty nori, jako dodatkowy składnik naszego onigiri, mają niezwykłą moc akumulacji składników odżywczych, a co najważniejsze  - są łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Glony posiadają szereg składników mineralnych (cynk, jod, miedź, wapń, żelazo), witamin (witamina A, C, E, K, PP), a także bogate są w białko i błonnik pokarmowy. Wodorosty cechują się właściwościami wychładzającymi organizm, słonym smakiem oraz zdolnościami zmiękczającymi i nawilżającymi. Poza tym działają moczopędnie, dlatego  dobrze sprawdzą się w leczeniu chorób dróg moczowych. Dodatkowo podkręcają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, za sprawą występowania w nich fluoru. Poza tym są szalenie skuteczne w walce z nadwagą, otyłością i cellulitem, ponieważ regulują gospodarkę wodną organizmu, ułatwiają usuwanie toksyn, obrzęków oraz regulują przemianę materii.
Onigiri dostać można w każdym japońskim sklepie, typester from Kamakura, Kanagawa [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Przepis na przekąskę onigiri

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu japońskiego (drobnoziarnistego, jak do sushi)
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1-2 arkusze wodorostów nori
  • sól, czarny (i/lub biały sezam), matcha

Propozycje wypełnienia:
Łosoś furikake
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego łososia (grillowanego albo ugotowanego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy furikake (opcjonalnie)

Pikantny tuńczyk
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (sosie własnym)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy schichimi togarashi lub suszonych płatków chili (opcjonalnie)

Kurczak w sosie teriyaki
Przygotowanie:
Ryż dokładnie płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie do czasu, aż woda będzie klarowna. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą: 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy garnek pokrywka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez około 15 minut. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu i nie podnosimy przykrywki. Następnie odstawiamy garnek na około 10-15 minut, cały czas z przykrywką. Po upływie tego czasu, gotowy ryż przekładamy do plastikowego naczynia (ważne, żeby nie było metalowe)  i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko ciepły ryż dzielimy na kilka części i każda z nich doprawiamy inną przyprawą, według własnych preferencji. W czasie gotowania ryżu przygotowujemy nadzienie, mieszając wszystkie składniki. 

Zwilżamy dłonie wodą, by uniknąć sklejania się ryżu. Nabieramy w dłonie odrobinę lekko ciepłego ryżu, formujemy niewielkie wgłębienie i umieszczamy w środku odrobinę przygotowanego nadzienia (około 1 łyżeczkę). Potem przykrywamy nadzienie kolejna warstwą ryżu i formujemy w kształt trójkąta albo kulki. Nadawanie kształtu można ułatwić sobie korzystając ze specjalnych  foremek do onigiri. Wodorosty nori tniemy na mniejsze kawałki (paski) i owijamy onigiri.

Czy warto jeść onigiri?

Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i dożywają sędziwego wieku. Dlatego też warto brać z nich przykład w kwestii odżywiania. Nie na darmo onigiri cieszy się tam ogromna popularnością. Ta zdrowa i smaczna przekąska dostarcza wielu witamin i cennych składników mineralnych naszemu organizmowi oraz jest banalnie prosta w przygotowaniu. Możemy przygotować różne warianty tych ryżowych kulek, wedle naszego upodobania. Doskonale sprawdzi się zarówno w pracy, jak i w podróży jako zamiennik tradycyjnej kanapki.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://matcha-jp.com/en/1635”; data dostępu: 2019-06-05
  2. “https://www.tsunagujapan.com/10-facts-you-probably-didnt-know-about-onigiri/”; data dostępu: 2019-06-05
  3. “https://www.nippon.com/en/views/b08212/onigiri-the-soul-of-japan-in-a-ball-of-rice.html”; data dostępu: 2019-06-05
  4. “https://travesiasdigital.com/comer/onigiri”; data dostępu: 2019-06-05
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy