Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy pekan wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – orzechy pekan są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo kalorii. Ale mimo to warto je jeść, bo zawarte w nich wartości prozdrowotne są nie do przecenienia.


Pochodzenie i uprawa orzesznika
Orzechy pekan, na pierwszy rzut oka, łatwo pomylić z orzechami włoskimi. Zwłaszcza, że smakują bardzo podobnie, a więc także po degustacji możemy dojść do mylnych wniosków. Są one jednak mniej pofałdowane, za to bardziej płaskie i owalne. Mają podłużną i gładką łupinę.

Pekany to owoce wysokiego i potężnego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowym. Naturalnie rośnie ono w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Podobno najlepsze orzechy pekanowe pochodzą z Teksasu, a dokładnie z hrabstwa San Saba, które zdobyło sobie reputację „pekanowej stolicy świata”.

Orzechy pekanowe stanowiły ważny element diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie bardzo cenili sobie pekany, ponieważ nawet niewielka ich ilość mogła skutecznie zaspokoić głód. Wszak w 100 gramach zawiera się aż 690 kalorii! Poza tym orzechy te są bardzo smaczne – mają delikatny, lekko słodki i masłowy smak. Obecnie są numerem jeden spośród wszystkich orzechów uprawianych w Ameryce. To, w tej części świata, stały dodatek do deserów, czekoladek i ciast. Sprzedaje się je łuskane lub niełuskane, prażone, solone i na słodko. Popularne jest samodzielne kandyzowanie pekanów lub prażenie ich z dodatkiem pikantnego pieprzu cayenne i soli. Coraz więcej Amerykanów decyduje się także na posadzenie orzesznika we własnym ogrodzie.
Z lewej drzewo orzesznika jadalnego (By Bruce Marlin [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons). Z prawej Kwiatostany męskie wiosną (By Pmg (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons)
Na przekór chorobom cywilizacyjnym – właściwości prozdrowotne orzechów pekan
Większość, bo aż 90% tłuszczów zawartych w omawianych orzechach, stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To dobre tłuszcze, których powinien dostarczać sobie każdy, nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Dlaczego? Ponieważ, odchudzając się czy nie, zawsze potrzebujemy tłuszczu, który jest niezbędny do przyswojenia niektórych witamin (witamina A, D, E, K), zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku czy reguluje pracę hormonów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, z bogactwa których słyną orzechy, pozwalają utrzymać w dobrym stanie skórę i jej przydatki, a co najważniejsze, mają niebagatelny wpływ na prawidłową pracę układu krążenia. Obniżają stężenie we krwi „złego” cholesterolu LDL, a nieznacznie nawet podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Oznacza to, że ich regularne spożywanie chroni tętnice przed rozwojem miażdżycy i upośledzeniem prawidłowego przepływu krwi. W rezultacie, jesteśmy obarczeni mniejszym ryzykiem zawału serca. Traktujmy jednak orzechy pekan co najwyżej jako dodatek do diety. Wspomnienie o ich zawrotnej kaloryczności powinno nam pomóc w ograniczeniu tego przysmaku. Warto dodać kilka sztuk do sałatki lub śniadaniowego muesli, ewentualnie przekąsić niewielką ilość solo, kiedy w ciągu dnia zabraknie nam energii.

Urozmaicanie posiłków orzechami pekan zapewni nam dawkę witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, w szczególności tiaminy (B1). Nie zabraknie nam dzięki temu również składników mineralnych.

Orzechy pekan: właściwości antynowotworowe
Wspomniane witaminy C i E są silnymi antyoksydantami, które chronią komórki naszego ciała przed kancerogennym działaniem wolnych rodników. O ile kwasu askorbinowego znajdziemy w orzechach pekan stosunkowo niewiele, to już zawartość witaminy E robi wrażenie. W 100 g tego przysmaku zawiera się jej aż 25 mg.
Ponadto, orzechy pekan są źródłem kwasu elagowego. Jest to związek należący do grupy kwasów fenolowych, także charakteryzujących się właściwościami antyutleniającymi. A zatem jedząc orzechy pekan dostarczamy sobie substancji, która hamuje rozwój wolnych rodników, blokuje działanie enzymów rakotwórczych, wpływa ochronnie na DNA i zapobiega mutacji genów. Innymi słowy, kwas elagowy chroni nas przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Mangan, miedź, cynk
Wszystkie rodzaje orzechów ceni się za wysoką zawartość magnezu. Nie inaczej jest z orzechami pekan. 100 g pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ale przecież nie tylko magnezem orzech stoi! Pekany dostarczą nam także manganu i miedzi. Zaledwie garść wystarczy, aby pokryć całkowite dobowe zapotrzebowanie organizmu na te mikroelementy. Mangan przyśpiesza przemianę cholesterolu i wspiera układ nerwowy, miedź natomiast jest niezbędna do syntezy kolagenu i elastyny, ma więc ogromny wpływ na utrzymanie skóry w dobrej kondycji.

Dietetycy wskazują na orzechy pekan także, gdy mowa jest o zdrowiu seksualnym. Znajduje się w nich bowiem wiele pierwiastków mineralnych, w tym znaczne ilości cynku. A cynk, jak wiemy, sprzyja płodności, jest niezawodny w utrzymywaniu libido na odpowiednim poziomie, oraz – co niezwykle istotne – warunkuje prawidłowy rozwój płodu.
Orzechy pekan są uwielbiane przez Amerykanów. Freeimages.com/fot. Veronica Moore
Orzechy pekan są ubóstwiane przez Amerykanów. Największe sady orzechowe, w których uprawia się orzeszniki jadalne, znajdują się na południu Stanów Zjednoczonych. Nam pekany kształtem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Zawierają duże ilości magnezu, manganu, cynku i miedzi, a także witaminy E, kwasu elagowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Choć są bardzo zdrowe, nie można zapędzać się za daleko z ich konsumpcją, bo mają sporo kalorii.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

„Kwas elagowy – zawartość w żywności rola prozdrowotna”, E. Kwiatkowska, w: „Postępy fitoterapii”, nr 4/2010.
„Rozwój i regresja miażdżycy”, T. Pasierski, Z. Gaciong, w: „Angiologia” pod red. T. Pasierskiego, Z. Gacionga, A. Torbickiego, J. Szmidta, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
www.nutrition-and-you.com.
www.southernliving.com.

Moim zdaniem
Które orzechy lubisz najbardziej?
Ocena (4.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy