Papryka jalapeño warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki jalapeño

Na świecie istnieje wiele odmian papryk, jednak nie wszystkie mogą poszczycić się takimi właściwościami jak papryka jalapeño. Z całą pewnością wzbudza ona wiele kontrowersji - jedni jej nienawidzą, zaś inni wręcz ubóstwiają. Jedno jest pewne – skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jaki jest zatem sekret papryki jalapeño?



pixabay.compixabay.com

O pochodzeniu papryki jalapeño

Nazwa papryki jalapeño związana jest z miastem Xalapa, znajdującym się w Meksyku, gdzie miały miejsce pierwsze uprawy tej rośliny. Do dnia dzisiejszego stan Veracruz jest jednym z największych producentów papryki jalapeño. W Europie papryczki chili pojawiły się dopiero w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który w 1492 roku dotarł do wybrzeży Ameryki i po raz pierwszy sprowadził je na Stary Kontynent. Od tego czasu regularnie transportowano je wraz ze złotem oraz innymi cennymi przyprawami.

W Europie ostra papryka chili jest królową na węgierskich stołach, ale została rozpowszechniona w tym kraju przez najeżdżających ówcześnie Turków. Co ciekawe, stan Teksas znajdujący się w Stanach Zjednoczonych uznał ją za oficjalną paprykę stanu. Ciekawostka jest również fakt, że niejaki William Lenoir wziął ją ze sobą na pokład statku wybierając się w 1982 roku w podróż kosmiczną.

Jalapeño – co to takiego?

Chociaż papryka jalapeño, inaczej zwana pieprzem chilijskim, pochodzi z Ameryki, to uprawiana jest również w Polsce. Zaliczana jest do papryk z grupy chili i charakteryzuje się bardzo pikantnym smakiem. Surowe papryki jalapeño są ostre, ale ich smak łagodnieje wraz z długością gotowania. Ta ostrzejsza część papryczki znajduje się wewnątrz – są to pestki i białe błonki. Jeśli papryczki maja być ostrzejsze, należy zostawić wszystko w środku podczas siekania. Jeśli jednak maja mieć łagodniejszy smak, trzeba te części usunąć przed krojeniem.

Papryki jalapeño dorastają do nawet 9 cm długości, a jej kolor zazwyczaj jest czerwony, chociaż zielony również często jest spotykany. Charakteryzują się wąskim kształtem i długością połowy ołówka. Zazwyczaj można je kupić z małym, zakrzywionym ogonkiem. Czas dojrzewania papryki jalapeño wynosi około 10 tygodni, a jedna roślina jest w stanie obrodzić nawet 30 owoców.

Papryka jalapeño stanowi podstawowy składnik meksykańskich dań jako dodatek do potraw - sosów, zup, dipów, nadzień oraz do marynowania i faszerowania. Ostre meksykańskie papryki mogą być spożywane na wiele sposobów: suszone, mielone, surowe, marynowane, pieczone, czy wędzone. Ponadto coraz więcej mówi się o leczniczych właściwościach tego warzywa, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.


Czas dojrzewania jalapeño wynosi około 10 tygodni, a jedna roślina jest w stanie obrodzić nawet 30 owoców. fot. pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy