Pasta gochujang - właściwości, skład i wykorzystanie pasty gochujang

Coraz częściej lubimy eksperymentować w kuchni i coraz ochoczo próbujemy potraw ze wszystkich stron świata. Kuchnia koreańska coraz bardziej zyskuje na popularności, a dania z tego kraju nie mogą obejść się bez bardzo ważnego składnika: pasty gochujang. Ta pikantna pasta paprykowa to podstawowa przyprawa znajdująca się w kuchni każdej koreańskiej gospodyni domowej. Co warto wiedzieć o paście gochujang? Jakie smaczne potrawy można przygotować na jej bazie?



Gochujang to gęsta i pikantna pasta ze słodką nutką smakową, przygotowana ze sfermentowanej soi, kleistego ryżu  i ostrej czerwonej papryki chili. Źródło: shutterstockGochujang to gęsta i pikantna pasta ze słodką nutką smakową, przygotowana ze sfermentowanej soi, kleistego ryżu i ostrej czerwonej papryki chili. Źródło: shutterstock
  1. Pasta gochujang – co to takiego?
  2. Właściwości pasty gochujang
  3. Jakie zdrowotne korzyści przynosi spożywanie pasty gochujang?
  4. Pasta gochujang w kuchni
  5. Czy warto jeść pastę gochujang?

Pasta gochujang – co to takiego?

Pasta gochujang to gęsta i pikantna pasta ze słodką nutką smakową, przygotowana ze sfermentowanej soi, kleistego ryżu  i ostrej czerwonej papryki chili. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej, który stosowany jest jako przyprawa dodawana do różnych sosów i marynat. Jest w kolorze brunatnym, który nadają jej zmielone papryczki, natomiast w smaku jest pikantno-słodka. Prawdziwy smak gochujang tkwi w równowadze wszystkich składników: słodkiego ryżu i słodu oraz smacznej pasty sojowej i ostrej czerwonej papryki.

Prawdopodobnie pasta gochujang zawitała do kuchni koreańskiej pod koniec XVI wieku, kiedy to portugalscy handlarze sprowadzili do Azji papryczki chili. Tradycyjnie gochujang fermentowano latami, przechowując pastę poza domem w glinianych naczyniach, zazwyczaj na kamiennej podstawie, która nosiła nazwę „jangdokdae”. Miało to sprawić, że skrobia z kleistego ryżu przekształca się w cukry, nadając przyprawie słodycz, natomiast papryczki chili mają zapewnić ciepło, które podtrzymuje proces fermentacji. Pierwsza pisemna wzmianka o paście gochujang została odnotowana w latach dwudziestych XVIII wieku w kompendium potraw spożywanych na dworze przez królewskiego lekarza Si-pil Yi. Był to przepis na sunchang gochjang, nawiązujący do regionu, który nadal słynie z tej ostrej pasty chili. Do dnia dzisiejszego, w wiosce Gochujang (stąd wywodzi się nazwa tej pasty) położonej 230 km od Seulu, każdego roku obchodzony jest festiwal tej słynnej paprykowej pasty, na którym można spróbować różnych jednogarnkowych potraw na bazie tej koreańskiej przyprawy oraz skosztować wiele wariantów pasty gochujang. Co więcej, znajduje się tam również Muzeum Tradycyjnej Pasty Gochujang.

W kuchni koreańskiej pasta gochujang często wykorzystywana jest do doprawiania duszonych potraw jednogarnkowych, marynowania mięsa, przygotowywania sosów, zup lub po prostu jako przyprawa. Na bazie gochujang można też przygotowywać inne pasty i przyprawy. Gochujang, obok doenjang i ganjang, jest jedną z trzech podstawowych i niezbędnych przypraw kuchni koreańskiej.

Koreańczycy uwielbiają ostry smak gochujang i często jedzą go, gdy czują się zestresowani lub przygnębieni. Częste spożywanie pikantnych potraw powoduje pocenie się i daje uczucie odświeżenia, które wiąże się z chemicznym przetwarzaniem kapsaicyny w organizmie.
% dziennego zapotrzebowania Na podstawie: https://www.nutritionix.com/food/gochujang

Właściwości pasty gochujang

Pasta gochujang nie jest bogatym źródłem witamin i minerałów, ale zawiera składniki odżywcze, które są korzystne dla ludzkiego organizmu. Są to między innymi: białko, witamina B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesu wzrostu), witamina C (niweluje oznaki zmęczenia, walczy z problemami dziąseł i nieprzyjemnym oddechem, łagodzi podatność na infekcje, jest także silnym antyoksydantem, który chroni przed działaniem wolnych rodników), żelazo (wytwarza hemoglobinę, zapobiega powstawaniu anemii i korzystnie wpływa na odporność organizmu), potas (to bardzo ważny pierwiastek, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu), wapń (stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów; uczestniczy także w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów), beta-karoteny (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność oraz opóźnia powstawanie zmarszczek) oraz kapsaicyna.

Kapsaicyna to naturalny związek występujący w papryce chili. Uważa się, że substancja ta ma działanie przeciwbakteryjne, zapobiega rozwoju wielu chorób i ułatwia powrót do zdrowia, pomagając w oczyszczaniu z toksyn organizmu, a także redukuje tkankę tłuszczową, podkręca metabolizm i zapobiega otyłości.

Jakie zdrowotne korzyści przynosi spożywanie pasty gochujang?

  • podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu – spożywanie pikantnych potraw z pastą gochujang, która zawiera kapsaicynę, może skutecznie obniżyć masę ciała, przyspieszyć metabolizm, pomóc spalić zbędny tłuszcz, a nawet i zahamować apetyt. Okazuje, że kapsaicyna nasila rozkład tłuszczu poprzez zatrzymanie niektórych enzymów związanych z tworzeniem się komórek tłuszczowych.
  • probiotyki i enzymy znajdujące się w niej sprzyjają zdrowiu jelit – związane jest to z procesem fermentacji zachodzącym w trakcie przygotowania tej koreańskiej przyprawy. To z kolei sprawia, że nasz układ trawienny jest w dobrej kondycji, a wszystkie toksyny zalegające w jelitach zostają wydalone z organizmu.
  • redukuje poziom stresu – jak się okazuje, jedzenie pikantnych potraw, w tym koreańskiej pasty gochujang skutecznie pomaga zredukować stres. Ostre potrawy zbijają poziom złego cholesterolu we krwi, co pomaga w walce ze złym nastrojem. Koreańczycy lubią jeść pikantne dania, kiedy czują się zestresowani i wierzą, że pomaga im to się uporać ze złym nastrojem.
  • pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji – pasta gochujang nie zawiera tłuszczu, a w jednej łyżce stołowej znajduje się tylko 30 kalorii. Potrawy na bazie tej pikantnej pasty zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca.
Często wykorzystywana jest do doprawiania duszonych potraw jednogarnkowych, marynowania mięsa, przygotowywania sosów, zup lub po prostu jako przyprawa. Źródło: shutterstock

Pasta gochujang w kuchni


Przepis na pastę gochujang


Składniki:
  • 1 łyżka pasty miso jasnej
  • 2 łyżki chili mielonego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego koreańskiego lub sosu sojowego japońskiego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki - poza olejem sezamowym - umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy, aby powstała pasta o gęstej konsystencji. Odstawiamy ja na około 1 godzinę, żeby składniki się ze sobą dokładnie połączyły. Następnie stopniowo dodajemy olej sezamowy oraz wodę w takich proporcjach, aby uzyskać pastę o konsystencji musztardy. Gotową pastę gochujang przechowujemy w lodówce.
Przepis na kurczaka po koreańsku z pastą gochujang

Składniki:
  • 700-800 g udek z kurczaka (6 małych lub 4 duże)
  • ½ małej, drobno pokrojonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki mirin
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • sól

Przygotowanie:
Kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie delikatnie solimy i odkładamy na bok na około 10-15 minut. Resztę składników, poza olejem sezamowym, wrzucamy do miski i porządnie ze sobą łączymy. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy do garnka, dodajemy wcześniej przygotowana pastę oraz 2 szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dusimy bez przykrycie przez około 30-40 minut, aż kurczak dobrze zmięknie, a sos lekko się zagęści. Danie można serwować z gotowanym lub podsmażonym ryżem oraz sałatką z białej kapusty.


Przepis na makaron gochujang

Składniki:

Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie plastry lub kostkę, a następnie marynujemy w mieszance pasty gochujang, oliwy, cukru i sosu sojowego przez około 60 minut. Po upływie tego czasu smażymy je 2-3 minuty w woku, dodajemy pokrojoną w pałki marchewkę i cebulę. Po upływie kolejnych 2-3 minut dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Smażymy kolejne 3 minuty. Przekładamy do miski lub talerza i posypujemy ziarnem sezamu.
Makaron z pastą gochujang, fot. shutterstock
Przepis na koreański gulasz z wieprzowiną, tofu i kimchi

Składniki:
  • 200 g boczku pokrojonego w około 1 cm kostkę
  • 1 łyżka mirin (może być też ocet ryżowy)
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szklanka kimchi
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • posiekany szczypiorek
  • 2-3 grzyby shiitake
  • 150 g pokrojonego w plastry tofu
  • 1-2 szklanki wody
  • pieprz i sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy mirinem i pieprzem, odstawiamy na minimum 15 minut. W niedużej miseczce mieszamy składniki pasty na gulasz i odstawiamy na bok. Będzie nam potrzeban do przyprawienia gulaszu. Do dużego rondla podsmażamy boczek. Dodajemy kimchi i smażymy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy pozostałe składniki i pastę, ale szczypiorek zostawiamy na koniec. Na początek dolewamy 1 szklankę wody, dopiero jeśli uznamy, że nasz gulasz jest za gęsty, stopniowo dodajemy więcej. Wszystkie składniki porządnie mieszamy, ale robily to delikatnie, żeby nie połamać tofu. Gdy gulasz zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut do momentu, aż boczek będzie miękki. Gotowe danie przekładamy do miski, a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Możemy serwować je w zestawieniu z ugotowanym ryżem.

Czy warto jeść pastę gochujang?

Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni i gustujemy w pikantno-słodkich smakach, to pasta gochujang będzie świetnym dodatkiem do naszych dań. Poza tym, że urozmaici smakowo nasze ulubione potrawy, to na dodatek sprawi, że nasze ciało i zdrowie będą w odpowiedniej kondycji. Pasta gochujang to prawdziwy skarb narodowy Koreańczyków. Nic dziwnego, że mieszkańcy tego kraju dodają tę pikantną przyprawę do niemalże każdego dania – substancje odżywcze w niej zawarte gwarantują młody wygląd, świetny stan zdrowia oraz szczęśliwsze i dłuższe życie.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://www.nutritionix.com/food/gochujang”; data dostępu: 2020-09-25
  2. “https://www.bonappetit.com/story/what-is-gochujang”; data dostępu: 2020-09-25
  3. “https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352618115000074”; data dostępu: 2020-09-25
  4. “https://www.chicagotribune.com/dining/craving/ct-food-cb-what-is-gochujang-guide-0322-story.html”; data dostępu: 2020-09-25
  5. “http://www.bbc.com/travel/story/20200818-gochujang-the-trendy-korean-food-that-burns”; data dostępu: 2020-09-25
  6. “https://english.visitkorea.or.kr/enu/SH/whatToBuy/whatToBuy.jsp?action=item&cid=995798”; data dostępu: 2020-09-25
  7. “https://www.pepperscale.com/gochujang-nutrition/”; data dostępu: 2020-09-25
  8. “https://www.kpopfoods.com/blogs/thesauce/4-health-benefits-of-eating-gochujang”; data dostępu: 2020-09-25
Ocena (0) Oceń:
Pasaż zakupowy