Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą

Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim kulinarnym eksperymentem mogą być np. pierogi pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na około 20 pierogów:

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie farszu:
  1. Dynię upiec w 180 st. C przez około 40 minut. Soczewic dokładnie wypłukać i gotować w szklance wody przez około 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym (około 5 minut).
  2. Dynię zmiksować z soczewicą. Do gładkiej dyniowo-soczewicowej masy dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i wymieszać. Farsz gotowy.

Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać około 1 szklanki gorącej wody. Wyrabiać ciasto (w razie potrzeby dodając dodatkową wodę) do momentu, aż będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
  2. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek (około 3 mm grubości) i przy pomocy szklanki wycinać koła. Każde koło jeszcze dodatkowo rozwałkować. Na środku koła układamy 1 czubatą łyżeczkę farszu i sklejamy. Jeśli całe ciasto było mocno obsypane mąką delikatnie zwilżamy jego krawędzie, aby pierogi dobrze się skleiły i nie otworzyły podczas gotowania.
  3. Tak klejone pierogi wrzucać na gotującą wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju (aby się nie kleiły do siebie podczas gotowania i na talerzu). Gotować do wypłynięcia.
Pierogi najlepiej smakują z podgrzane na patelni.

Smacznego!
Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Ekologia.pl
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy