Płatki gryczane jest zdecydowanie łatwiej pokochać niż kaszę – mają bowiem mniej intensywny smak i bardziej uniwersalne zastosowanie. Wraz z rozwojem rynku zdrowej żywności zyskują one coraz większą popularność jako produkt bezglutenowy i na dodatek niezwykle bogaty w substancje odżywcze. Zdaniem koneserów płatki gryczane wyróżniają się na tle zbożowej konkurencji zdecydowanie przyjemnym orzechowym aromatem.

- Płatki gryczane ‒ jak powstają?
- Płatki gryczane są zdrowe jak gryka
- Kto skorzysta na płatkach gryczanych?
- Jak włączyć płatki gryczane do diety?
- Płatki gryczane w kuchni
- Płatki gryczane na różne sposoby
Płatki gryczane ‒ jak powstają?
Urok kwitnącej gryki przedstawił w swym wiekopomnym poemacie „Pan Tadeusz” sam Adam Mickiewicz. „Białe jak śnieg” kwiecie po przekwitnięciu tworzy owoce w postaci drobnych orzeszków, które dla ścisłości botanicznej nie są wcale ziarnami, choć potocznie często się je tak nazywa. Owoce gryki po zbiorze poddawane są zwykle obróbce cieplnej (prażeniu), a następnie łuskane. W tej formie stanowią już dobrze znaną kaszę, ale mogą być również przetwarzane dalej.Płatki gryczane powstają poprzez spłaszczanie „ziarenek” wyłuskanej gryki i mają zwykle grubość od 0.2 do 0.4 mm i kilka milimetrów długości. Ich struktura jest dość pewna, ale nie są one tak twarde jak płatki żytnie czy owsiane. Alternatywnie płatki pozyskuje się również z gryki niepalonej, jaśniejszej i mniej wyraźnej w smaku, która przed gnieceniem jest jedynie suszona.
Wreszcie, płatki gryczane jako gotowy do spożycia produkt śniadaniowy, bywają produkowane także z mąki gryczanej mieszanej z solą, słodzikami typu słód jęczmienny, cukier czy syropy, otrębami innych zbóż oraz ewentualnie witaminami. Zapieczona masa we wspomnianych składników jest następnie łamana na drobne kawałki – na podobieństwo płatków kukurydzianych.
Diagram
przedstawiający wartości odżywcze płatków gryczanych opiekanych w 100 g
produktu; opracowanie własne na podst. danych firmy Lompart
Płatki gryczane są zdrowe jak gryka
Gryka w świecie dietetyki i odżywiania zasłużyła sobie na specjalne uznanie, a to przede wszystkim dzięki wyjątkowemu profilowi aminokwasów. Choć bowiem zboża i pseudozboża zawierają w sobie umiarkowane ilości białka, produkty gryczane nie mają sobie równych pod kątem zbilansowania składu aminokwasów – mowa przede wszystkim o wysokiej ilości lizyny i leucyny. W zależności od uprawy płatki gryczane zawierają od 8 do 13% białka, wśród którego na uwagę zasługuje np. proteina łącząca tiaminę (TBP) warunkująca przyswajanie witaminy B1! Poza tym naukowcy podkreślają, że gryka jest dość uboga w prolaminy, czyli aminokwasy mogące powodować nietolerancje pokarmowe. Jako produkt bezglutenowy polecana jest wręcz chorym na celiakię.Naturalnie, największą ilościowo składową płatków gryczanych są węglowodany, a szczególnie skrobia. W tym miejscu warto podkreślić, że płatki niepalone zawierają więcej skrobi opornej, która nie jest absorbowana w jelicie cienkim i, tak jak błonnik, ulega fermentacji w jelicie grubym, zasilając tym samym szeregi dobroczynnych bakterii. Oprócz skrobi, gryka zawiera również sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Stosunkowo ubogie w tłuszcze w stosunku do innych płatków zbożowych, płatki gryczane są sprzymierzeńcem odchudzania, dostarczając jednocześnie organizmowi dużych dawek witamin z grupy B i witaminy E oraz soli mineralnych, przede wszystkim magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i cynku. Ale i na tym nie kończy się potencjał płatków gryczanych – pogłębiona analiza ich składu pozwoliła równie zidentyfikować znaczące ilości rutyny oraz innych polifenoli o działaniu przeciwzapalnym, przeciwrakowym oraz obniżającym ciśnienie tętnicze krwi.

Płatki gryczane, owsiane i pszenne – porównanie; fot. shutterstock
Kto skorzysta na płatkach gryczanych?
Podsumowując przedstawione wyżej korzyści odżywcze, płatki gryczane szczególnie warto polecić osobom borykającym się z takimi problemami jak:- zespół metaboliczny definiowany jako współistnienie otyłości brzusznej, nadciśnienia i/lub wysokiego poziomu glukozy we krwi;
- niedobory mineralne;
- niedobór białka wynikający z diety wegańskiej;
- celiakia i inne alergie oraz nietolerancje pokarmowe;
- zaburzenia trawienia i mikroflory bakteryjnej jelit;
- miażdżyca naczyń krwionośnych i inne choroby naczyniowe;
- choroby autoimmunologiczne przebiegające z chronicznym stanem zapalnym.
Jednym słowem, płatki gryczane są istotnym elementem zróżnicowanej zdrowej diety, który warto na trwałe wkomponować do rodzinnego menu – z korzyścią dla wszystkich, a bez żadnych skutków ubocznych!
Jak włączyć płatki gryczane do diety?
Jeśli chodzi o podstawowe wykorzystanie, płatki gryczane nie różnią się zasadniczo od innych płatków zbożowych – przygotowuje się z nich przede wszystkim smaczne i pożywne kasze śniadaniowe. Do gotowania można wykorzystać krowie mleko lub wodę, a także mleka roślinne.Ponieważ mogą być konsumowane na surowo (idealnie po namaczaniu) wiele osób wykorzystuje je także do tworzenia własnych kompozycji typu Muesli – z innymi płatkami zbożowymi, orzechami, nasionami i suszonymi owocami. Zapiekane z miodem dają zaś chrupiącą słodką przekąskę, którą również można podawać na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Poza tym, ze względu na lekką konsystencję, płatki gryczane można śmiało dodawać do chlebów, pieczonych ciast i słodyczy typu raw: od zdrowych pełnoziarnistych muffinów po batoniki typu Muesli. Na tej samej zasadzie z namoczonych uprzednio płatków gryczanych można przygotowywać naleśniki, omlety i różnego rodzaju placki, jak również zagęszczenie do zup. Eksperymenty dowodzą, że dodatek płatków, raczej niż mąki gryczanej, do chleba pszennego wyraźnie polepsza jego strukturę i pożądaną porowatość!
Wreszcie, surowe płatki gryczane dodaje się często do miksowanych zielonych koktajlów typu „smoothie” – np. w połączeniu ze szpinakiem, bananem, selerem naciowym czy jabłkiem. Zmielone w młynku do kawy w kilka sekund dają proszek, który ułatwia sporządzanie napojów, a zarazem może być wykorzystywany jako mąka gryczana.
Ekologia.pl poleca

Zupa grzybowa z płatkami gryczanymi; fot. shutterstock
Płatki gryczane w kuchni
Chrupiące płatki gryczane domowej robotySkładniki:
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1/8 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli morskiej
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- ¼ łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę, esencję i ocet i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpościeramy jak najcieńszą warstwą. Pieczemy 12 minut w temp. 170 stopni, następnie kruszymy ciasto na małe kawałki i pieczemy kolejne 25 minut w temp. 120 stopni oC, aż do pełnej kruchości. Podajemy w formie płatków o wielkości podobnej kukurydzianym wraz z dodatkiem zimnego mleka.
Zupa grzybowa z płatkami gryczanymi
Składniki:
- ok. 500 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- ½ szklanki płatków gryczanych
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Liście laurowe zagotowujemy w 2,5 l wody. Warzywa i grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy marchew, chwilę smażymy i dodajemy grzyby. Ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody, a po 5 minutach dodajemy smażone warzywa i płatki gryczane. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Płatki gryczane na różne sposoby
Naturalnie, nie każdego da się łatwo przekonać do smaku gryki i produktów na jej bazie. Wybrednym warto polecić mieszanie różnych płatków i ziaren zbóż do przygotowywania wieloskładnikowych kasz, deserów i wypieków – np. z owsem, komosą ryżową i płatkami jaglanymi. Każde danie z płatkami gryczanymi da się również ciekawie doprawić, czy to za pomocą ziół i czosnku, czy też przypraw korzennych. Ogólne korzyści z konsumpcji płatków gryczanych są bowiem niebagatelne, a doświadczenia pokazują, że łatwiej je „przemycić” w posiłkach niż samą kaszę gryczaną. Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Aaron Kandola; “What are the health benefits of buckwheat?”; data dostępu: 2020-01-31
- Vira Drobot i in.; “Effect of Buckwheat Processing Products on Dough and Bread Quality Made from Whole-Wheat Flour”; data dostępu: 2020-01-31
- Iva Faberová i in.; “Advances in Buckwheat Research”; data dostępu: 2020-01-31
- Karolina CHRISTA, Maria SORAL-ŚMIETANA; “Buckwheat Grains and Buckwheat Products – Nutritional and Prophylactic Value of their Components – a Review”; data dostępu: 2020-01-31
- Prof. dr hab. Bohdan ACHREMOWICZ i in.; “PŁATKI ZBOŻOWE – OCENA PORÓWNAWCZA”; Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2/2016;