Płatki migdałowe ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków migdałowych

Migdały zaliczają się do najzdrowszych orzechów na świecie. Nic zatem dziwnego, że produkty z migdałów również są bardzo pożywne i bogate w składniki odżywcze. Jednym z takich wytworów są płatki migdałowe, które nie tylko dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, ale przede wszystkim są pyszne i delikatne w smaku. Co warto wiedzieć o płatkach migdałowych?



Płatki migdałowe to pokrojone w plasterki orzechy migdałowca, fot. shutterstockPłatki migdałowe to pokrojone w plasterki orzechy migdałowca, fot. shutterstock
  1. Płatki migdałowe – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne płatków migdałowych
  3. Płatki migdałowe – z czym to się je?
  4. Płatki migdałowe w kuchni
  5. Czy warto stosować płatki migdałowe?

Płatki migdałowe – co to takiego?

Płatki migdałowe to nic innego, jak pokrojone w plasterki orzechy migdałowca. Drzewo to naturalnie wywodzi się z Azji i zalicza się do najstarszych drzew uprawianych na świecie. Migdały to jedne z najbardziej lubianych orzechów, a wszystko ze względu na znakomity smak i ich uniwersalne zastosowanie. Na Bliskim Wschodzie migdały znane są i doceniane już od czasów starożytnych. Migdały zawierają dużo cennych składników odżywczych, niezastąpionych w codziennej diecie człowieka. Aktualnie większość migdałów pochodzi z upraw z Hiszpanii, Chin i Stanów Zjednoczonych.

Płatki migdałowe to plasterki orzecha migdałowca. Mają kształt cieniej i płaskiej łezki, w odcieniach beżu. W smaku są słodkie, ale zdecydowanie bardziej delikatne od orzechów migdałowca, ponieważ pozbawione są gorzkiej, brązowej otoczki. Płatki migdałowe najczęściej używa się do dekoracji ciast, lodów i deserów, ale możne je również dodawać do jogurtów naturalnych, owsianek, ale także dodać do dań obiadowych. To gotowa dekoracja, z której można skorzystać bez konieczności czasochłonnego siekania orzechów.
Na podstawie: https://shop.coles.com.au/a/national/product/coles-almond-flakes

Właściwości prozdrowotne płatków migdałowych

Same migdały są bogactwem wielu witamin (witamina E, B1 i B2), kwasu foliowego, błonnika oraz minerałów takich jak cynk, magnez, miedź, potas i wapń. Płatki migdałowe również będą zawierały te same wartości odżywcze. Witamina E nazywana jest witaminą młodości lub płodności. Wszystko za sprawą tego, że jest silnym przeciwutleniaczem, zadaniem którego jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniem komórek wywołanym przez wolne rodniki. Witamina E odpowiada również za syntezę substancji przeciwkrzepliwych, utrzymuje prawidłową przepuszczalność błon komórkowych i niweluje proces zlepiania się płytek krwi, a co się z tym wiąże – zapobiega zakrzepom. Ma wpływ także na odpowiednią wydolność mięśni, a u mężczyzn wspomaga proces wytwarzania nasienia. Witamina E jest także niezbędna w ciąży, ponieważ dba o utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu.

Kwas foliowy (lub też witamina B9) to superwitamina, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu począwszy od życia płodowego. Pełni bardzo ważne funkcje: wpływa na nastrój i samopoczucie, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, a także pobudza procesy krwiotwórcze – bez niego grozi nam anemia. Jednak to nie wszystkie supermoce kwasu foliowego. Witamina B9 reguluje wzrost i podział komórek, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i mózg, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To bardzo ważny element kobiet w ciąży. Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży zabezpiecza także przed odklejeniem łożyska, przedwczesnym porodem i zmniejsza ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka.

Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla naszych włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego działa również korzystnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu. Co więcej, bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych,  między innymi trzustki, która wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny. Pierwiastek ten reguluje też pracę układu krążenia - pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega powstawaniu żylakom. Cynk ma także pozytywny wpływ na układ immunologiczny.
Z kolei miedź znajduje się w naszym organizmie w ilościach śladowych. Nie oznacza to jednak, że nie jest istotny, wręcz przeciwnie. Pierwiastek ten bierze udział w syntezie hemoglobiny i wraz z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Od ilości miedzi zależna jest praca mózgu – zdolność myślenia, zapamiętywania, kreatywność. Ma wpływ także na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników oraz ułatwia transportowanie i wchłanianie żelaza.
Płatki migdałowe są bardziej delikatne od orzechów migdałowca, ponieważ pozbawione są gorzkiej, brązowej otoczki, fot. shutterstock

Płatki migdałowe – z czym to się je?

Najczęściej płatki migdałowe wykorzystuje się do ozdoby lub wzbogacenia smaku wszelkich słodkich ciast i deserów. Jednak pomysłów na wykorzystanie tego produktu jest znacznie więcej. Z powodzeniem można wykorzystać je również w przygotowaniu wytrawnych dań, np. jako panierka do kotlecików mięsnych lub warzywnych, do posypania potraw, chrupki dodatek do sałatek, jako składnik domowych mieszanek musli i batonów oraz dodatek do kanapek. Płatki migdałowe możemy dodać także w trakcie przygotowania ulubionego koktajlu lub smoothie. To także idealny surowiec do przyrządzenia własnego napoju migdałowego: wystarczy blender, ciepła woda i od razu można delektować się roślinnym dodatkiem do porannej kawy czy kakao.
Prażone płatki migdałów smakują równie dobrze, chociaż o nieco bardziej orzechowej nucie. Wystarczy wrzucić płatki na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to o nieustannym mieszaniu, by się płatki nie przypaliły.
Najczęściej płatki migdałowe wykorzystuje się do ozdoby lub wzbogacenia smaku wszelkich słodkich ciast i deserów, fot. shutterstock

Płatki migdałowe w kuchni

Przepis na sałatkę z truskawkami, serem halloumi i płatkami migdałowymi

Składniki:


Przygotowanie:
Szpinak płuczemy, osuszamy w papierowych ręczniczkach, rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. Truskawki również płuczemy i osuszamy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki. Układamy na szpinaku. Ser halloumi kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy oliwą i układamy plasterki halloumi. Grillujemy z obu stron przez około 2 minuty na średni ogniu, do momentu aż ser pokryje się brązowymi paskami i zacznie odchodzić od patelni. Dodajemy do sałatki. Mieszamy w misce starty imbir, miód, oliwę, sok z cytryny, do smaku doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Polewamy po sałatce, a po wierzchu posypujemy zarumienionymi płatkami migdałowych.


Smoothie z pieczonych batatów i migdałów

Składniki:
  • 1 szklanka upieczonych migdałów
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • marakuja do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Bataty myjemy, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy przez około 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upływie tego czasu wyjmujemy miąższ ze skórki i odmierzamy 1 szklankę. Upieczone bataty studzimy. Płatki migdałowe zalewamy niewielka ilością wrzątku (do ich pokrycia wodą) i odstawiamy na około 10 minut, a następnie odcedzamy. Do blendera wkładamy ostudzone bataty, wlewamy sok pomarańczowy i jabłkowy, dodajemy odcedzone płatki migdałów i starty imbir. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelewamy do szklanek. Opcjonalnie możemy udekorować na wierzchu świeżą marakują.

Czy warto stosować płatki migdałowe?

Płatki migdałowe to delikatniejsza wersja orzechów migdałowca. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Płatki są uniwersalne, ponieważ można je dodać do śniadań (np. owsianki czy jogurtu), ale także wykorzystać w przygotowaniu obiadów (np. jako panierkę). Jednak najczęściej płatki migdałowe stosuje się przy okazji przygotowania deserów i ciast. Będzie to miłe urozmaicenie naszej codziennej diety.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468#benefits”; data dostępu: 2020-03-06
  2. “https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds”; data dostępu: 2020-03-06
  3. “https://www.verywellfit.com/almond-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4108974”; data dostępu: 2020-03-06
  4. “https://www.bbc.co.uk/food/flaked_almonds”; data dostępu: 2020-03-06
  5. “https://shop.coles.com.au/a/national/product/coles-almond-flakes”; data dostępu: 2020-03-06
  6. “https://www.kwestiasmaku.com/przepis/smoothie-z-pieczonych-batatow-i-migdalow”; data dostępu: 2020-03-06
  7. “https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-truskawkami-i-serem-halloumi”; data dostępu: 2020-03-06
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy