Przegrzebki - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie przegrzebków

Przegrzebki to jedne z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców morza. Nazywane także małżami świętego Jakuba, przegrzebki zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. Chociaż nie należą do najtańszych, to ze względu na ich właściwości prozdrowotne, warto od czasu do czasu po nie sięgnąć. Poza tym, że przegrzebki są zdrowe, to także banalnie proste w przygotowaniu, a im mniej w nich dodatków, tym lepiej.



Surowe przegrzebki, fot. shutterstockSurowe przegrzebki, fot. shutterstock
  1. Przegrzebki - co to takiego?
  2. Jak smakują przegrzebki?
  3. Właściwości prozdrowotne przegrzebków
  4. Przegrzebki – czy dla każdego?
  5. Przegrzebki – z czym to się je?
  6. Przegrzebki w kuchni
  7. Czy warto jeść przegrzebki?

Przegrzebki - co to takiego?

Przegrzebki w wielu krajach są popularnymi owocami morza. Naturalnie występują na obszarze północno-wschodniego Atlantyku. Wyławiane są od Norwegii, przez wybrzeże Europy aż po samą Afrykę Północną. Mięczaki te można spotkać w żwirowym, mulistym albo piaszczystym dnie. Występują zarówno na głębokościach sięgających nawet 250 metrów, jak i wodach bardzo płytkich. Zazwyczaj przegrzebki osiągają około 10 – 15 centymetrów długości, ale spotyka się także okazy osiągające nawet 20 centymetrów. Górna część muszli przegrzebków jest płaska i ma czerwonawobrązowy kolor, natomiast dolna muszla jest wygięta, wypukła i ma jasnobrązową lub jasnokremową barwę oraz występują na niej zygzakowate linie albo pasy. W środku znajduje się biały jadalny mięsień oraz czerwony mlecz, zwany koralem. Zajadają się nimi w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji czy Irlandii i właśnie tam mają największe znaczenie kulinarne.

Jak smakują przegrzebki?

W smaku są nieco inne od pozostałych owoców morza. Cechują się jędrnym, białym, lekko słodkim i delikatnym w smaku mięsem oraz obecnością czerwono-pomarańczowej ikry, zwanej właśnie koralem. Jednak większość przegrzebków dostępnych na rynku go nie zawiera, ponieważ od razu jest z nich usuwany.

Co ciekawe, muszle tych mięczaków też można wykorzystać na różne sposoby. Są one bardzo wytrzymałe i mogą być wielokrotnie podgrzewane, dlatego też często serwuje się w nich potrawy, także same przegrzebki. Muszle są wykorzystywane również na inne sposoby, przykładowo można ich użyć jako popielniczki.
W środku przegrzebka znajduje się biały jadalny mięsień oraz czerwony mlecz, zwany koralem, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne przegrzebków

Przegrzebki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Te specyficzne owoce morza zawierają wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem organizmu. Białka biorą udział w procesie odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Przegrzebki zawierają także aminokwasy egzogenne, które naturalnie nie są wytwarzane przez organizm. Dlatego przegrzebki śmiało mogą być stosowane jako zamiennik czerwonego oraz drobiowego mięsa w codziennej diecie.
To także doskonałe źródło fosforu, magnezu, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Fosfor jest odpowiedzialny za zdrowe i mocne kości oraz zęby, jednak pełni także wiele innych ważnych funkcji w organizmie. Fosfor znajduje się także w kwasach nukleinowych (DNA, RNA), które tworzą kod genetyczny, dlatego też jest szalenie ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Pierwiastek ten uczestniczy także w przewodzeniu bodźców nerwowych, bierze udział w przemianach energetycznych i dba o prawidłowe utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Z kolei głównym zadaniem selenu jest dbałość o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz zwiększanie odporności organizmu. Selen może także obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów. Co więcej, pierwiastek ten jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki oraz chroni komórki i czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem. Selen wspomaga również leczenie depresji, łagodzi ból towarzyszący reumatoiadalnemu zapaleniu stawów.

Małże świętego Jakuba to także skarbnica witaminy B12, której nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Zwana także kobalaminą (ze względu na obecność kobaltu) lub czerwoną witaminą, to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przeceniania. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Witamina B12 może także uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami, a także dba o nasze zdrowie psychiczne. Co więcej, witamina B12 jest niezbędna w przebiegu wielu przemian metabolicznych i energetycznych, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka, wpływa na produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych, ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na prawidłowy wzrost i podział komórek oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.

Przegrzebki – czy dla każdego?

W swoim składzie małże świętego Jakuba zawierają duże ilości sodu. W związku z tym osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem tętniczym powinny je jeść z umiarem. Poza tym, przegrzebki to źródło puryn, dlatego osoby z nadwrażliwością na te związki, borykające się z kamicą nerkową i dną moczanową powinny ich unikać. Spożycie przegrzebków może wiązać się z nasileniem tej choroby.

Kobiety w ciąży powinny unikać tego typu jedzenia. Jako stworzenia morskie, przegrzebki mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi dla płodu związkami rtęci. Metylortęć bardzo ławo pokonuje barierę (krew oraz łożysko), co może skutkować uszkodzeniem mózgu płodu.

Przegrzebki – z czym to się je?

Przegrzebki można jeść w kilku wersjach. Znakomicie smakują usmażone na patelni, ugotowane na parze, zgrillowane lub upieczone w piekarniku. Można je również jeść na surowo. Przed obróbka termiczną, najpierw trzeba otworzyć muszlę nożem i wyjąć mięso, a potem dokładnie umyć. Ich mięso przygotowuje się bardzo krótko, ponieważ jest delikatne i szybko twardnieje. Przegrzebki same w sobie są pyszne, dlatego też najlepiej przygotować je z minimalną ilością dodatków.

Małże świętego Jakuba są bardzo proste w przyrządzaniu. Trzeba jednak zakupić świeży i pewny produkt. Można je serwować z makaronem, ryżem, puree z warzyw oraz chlebem. Świetnie sprawdzą się także jako jeden ze składników wszelkich sałatek. Przegrzebki najlepiej sprawdzają się jako danie w trakcie romantycznej kolacji, bo jak wiadomo - owoce morza to jeden z afrodyzjaków.
Smażone przegrzebki, fot. shutterstock

Przegrzebki w kuchni

Przegrzebki z masłem, czosnkiem i pietruszką

Składniki:

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i suszymy przegrzebki. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy. Czosnek siekamy albo przepuszczamy przez praskę, wraz z przegrzebkami dodajemy na patelnię. Smażymy minutę po każdej stronie. Na koniec delikatnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone owoce morza podajemy z posiekaną świeżą natką pietruszki i skropione sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Czy warto jeść przegrzebki?

Nawet jeśli nie jesteśmy miłośnikami owoców morza, warto od czasu do czasu włączyć przegrzebki do swojego menu. Co więcej, to doskonały sposób, by przekonać się do tego typu dań. Przegrzebki są nie tylko pyszne i delikatne w smaku, to przede wszystkim dostarczają wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Co więcej, są niskokaloryczne, więc są idealne dla dietetyków i osób dbających o sylwetkę. Jedynym minusem jest wysoka cena, ale jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na danie z przegrzebkami w roli głównej, nasz budżet na tym nie ucierpi.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.coastalliving.com/food/seafood-basics/what-are-scallops”; data dostępu: 2019-11-04
  2. “https://www.fifteenspatulas.com/how-to-sear-scallops-wet-vs-dry-scallops/”; data dostępu: 2019-11-04
  3. “http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=105”; data dostępu: 2019-11-04
  4. “https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-scallops/”; data dostępu: 2019-11-04
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy