Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.

- 300 g orzechów laskowych
- 100 g sezamu
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
Wykonanie:
- Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru. Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
- Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
- Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
- Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
- Solimy do smaku.
- Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
Ekologa.pl (JSz)
Ekologia.pl poleca