Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty

Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego korzenie sięgają jeszcze dalej. Napój ten znano już w starożytnym Egipcie! Z względu na sporą zawartość witamin i probiotyczne właściwości tego produktu z długa historią, warto jest włączyć go do codziennej diety. Jak przygotować zdrowy kwas chlebowy domowej roboty, który doskonale ugasi pragnienie podczas upałów?



pixabay.compixabay.com

Przed wiekami przypisywano napojowi przygotowywanemu ze sfermentowanego chleba cudowne właściwości. Wierzono m.in., że dodaje on sił witalnych i w mig niweluje zmęczenie. Obecnie okazuje się, że w tych przesądach tkwi ziarno prawdy, ponieważ kwas chlebowy, w istocie, ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym, że świetnie gasi pragnienie, dodaje energii, skutecznie zapobiega niestrawności i usprawnia pracę układu pokarmowego. Co więcej, ma zbawienny wpływ na serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Swoje właściwości zawdzięcza bogatemu składowi. W napoju tym znajdziemy bowiem witaminę C, witaminy z grupy B, a także selen, cynk i bakterie kwasu mlekowego, które stanowią o jego probiotycznych właściwościach.

Staropolska cola

Dawniej, zanim rynek zdominowała cola, napój ten produkowano w wielu gospodarstwach domowych, a receptury wyrobu idealnego kwasu przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Oto przykładowy przepis na w 100% naturalny kwas chlebowy z cytrusową nutą smakową:

Składniki:

Przygotowanie:
Suche pieczywo należy pokroić na drobne kawałki, a następnie umieścić w kamiennym garnku i zalać 10 litrami wrzącej wody. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy na całą dobę w temp. pokojowej, co jakiś czas usuwając zbierający się osad. Następnie przecedzamy mieszankę przez gazę, dodajemy porcję cukru, skórkę cytryny i drożdże rozpuszczone w letniej wodze, po czym przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w cieple na kolejne 24 h. W tym czasie zachodzi fermentacja. Kiedy na wierzchu napoju pojawi się piana, będzie to oznaczało, że kwas jest gotowy. Należy go wówczas przecedzić i przelać do szklanych butelek, do których uprzednio wrzucamy po kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Przed spożyciem napoju należy pozostawić go w chłodnym miejscu na min. 3 doby. Po tym czasie otwieramy go ostrożnie, podobnie jak szampana. Kwas chlebowy domowej roboty jest zdatny do spożycia przez około miesiąc.
Smacznego!
Alicja Chrząszcz


Bibliografia

www.sekrety-zdrowia.org

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy