Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty

Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego korzenie sięgają jeszcze dalej. Napój ten znano już w starożytnym Egipcie! Z względu na sporą zawartość witamin i probiotyczne właściwości tego produktu z długa historią, warto jest włączyć go do codziennej diety. Jak przygotować zdrowy kwas chlebowy domowej roboty, który doskonale ugasi pragnienie podczas upałów?



Kwas chlebowy w szklance, fot. shutterstockKwas chlebowy w szklance, fot. shutterstock

Przed wiekami przypisywano napojowi przygotowywanemu ze sfermentowanego chleba cudowne właściwości. Wierzono m.in., że dodaje on sił witalnych i w mig niweluje zmęczenie. Obecnie okazuje się, że w tych przesądach tkwi ziarno prawdy, ponieważ kwas chlebowy, w istocie, ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym, że świetnie gasi pragnienie, dodaje energii, skutecznie zapobiega niestrawności i usprawnia pracę układu pokarmowego. Co więcej, ma zbawienny wpływ na serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Swoje właściwości zawdzięcza bogatemu składowi. W napoju tym znajdziemy bowiem witaminę C, witaminy z grupy B, a także selen, cynk i bakterie kwasu mlekowego, które stanowią o jego probiotycznych właściwościach.
Staropolska cola

Dawniej, zanim rynek zdominowała cola, napój ten produkowano w wielu gospodarstwach domowych, a receptury wyrobu idealnego kwasu przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Oto przykładowy przepis na w 100% naturalny kwas chlebowy z cytrusową nutą smakową:

Składniki:

Przygotowanie:
Suche pieczywo należy pokroić na drobne kawałki, a następnie umieścić w kamiennym garnku i zalać 10 litrami wrzącej wody. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy na całą dobę w temp. pokojowej, co jakiś czas usuwając zbierający się osad. Następnie przecedzamy mieszankę przez gazę, dodajemy porcję cukru, skórkę z cytryny i drożdże rozpuszczone w letniej wodze, po czym przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w cieple na kolejne 24 h. W tym czasie zachodzi fermentacja. Kiedy na wierzchu napoju pojawi się piana, będzie to oznaczało, że kwas jest gotowy. Należy go wówczas przecedzić i przelać do szklanych butelek, do których uprzednio wrzucamy po kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Przed spożyciem napoju należy pozostawić go w chłodnym miejscu na min. 3 doby. Po tym czasie otwieramy go ostrożnie, podobnie jak szampana. Kwas chlebowy domowej roboty jest zdatny do spożycia przez około miesiąc.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Bibliografia

  1. “https://natashaskitchen.com/angelinas-easy-bread-kvas-recipe/”; data dostępu: 2020-06-05
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy