Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową

Uczucie niepokoju, zaburzenia nerwicowe i cykliczne ataki paniki to niezwykle powszechne problemy dotyczące zdrowia psychicznego, które odczuwają ludzie na całym świecie. U podstaw każdego z nich leży chroniczny stres. Jak naturalnie zwiększyć swoją odporność na stresogenne czynniki i skutecznie uspokoić nerwy?



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Orzeźwiający sposób na relaks
  2. Lemoniada, która leczy kaca
  3. Przepis na lawendowy napój z miodem
W celu zminimalizowania objawów długotrwałego napięcia psychicznego, jakimi są stany lękowe, bóle głowy i bezsenność, z reguły sięgamy po farmaceutyki. Ich działanie jest zazwyczaj skuteczne, jednak zwolennicy terapii naturalnych mogą samodzielnie przygotowywać ziołowe preparaty o prostym składzie. Działają one nie tylko uspokajająco, lecz także są w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Orzeźwiający sposób na relaks


Latem warto przygotować sobie na przykład lemoniadę lawendową, przy której zrelaksujemy się o wiele lepiej niż przy filiżance zielonej herbaty. Przyrządzony na bazie lawendy napój nie tylko pięknie pachnie, lecz także wyróżnia się wspaniałym smakiem. Lemoniada z dodatkiem tego zioła działa uspokajająco, przeciwbólowo, antydepresyjnie i przeciwzapalnie.

Lemoniada, która leczy kaca


Badania naukowe wykazały, że olejek eteryczny wydzielany przez lawendę obniża napięcie i uczucie niepokoju oraz uspokaja tętno w sytuacjach stresowych. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że roślina ta minimalizuje objawy depresji, poprawia jakość snu, łagodzi bóle głowy i brzucha, a nawet… leczy kaca.

Przepis na lawendowy napój z miodem


Domową lemoniadę lawendową o uspokajającym działaniu możemy przygotować zarówno ze świeżego, jak i suszonego ziela. Dobrą bazą będzie również czysty olejek lawendowy.

Składniki:
  • kilka kropli olejku lawendowego / 2 łyżki świeżej lawendy / 1 łyżka suszonej lawendy
  • pół szklanki miodu
  • 5 szklanek wody
  • 4 cytryny
  • kawałek korzenia świeżego imbiru

Przygotowanie:
Wodę z imbirem zagotowujemy, a następnie, po przestudzeniu, dodajemy porcję miodu i wyciśnięty z 4 cytryn sok. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy lawendę w dowolnej postaci. Lemoniada najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Ocena (3.2) Oceń: