Przepisy na mieszanki przypraw domowej roboty

pixabay.compixabay.com

Jeżeli skład dostępnych w sklepach przypraw wywołuje u nas dreszcze, możemy rozważyć stworzenie własnych mieszanek, z pomocą których przyprawimy wiele dań. W przeciwieństwie do wielu produktów komercyjnych, domowe przyprawy będą pozbawione glutaminianu sodu i sztucznych aromatów.



Najlepszym sposobem na wydobycie smaku wielu potraw jest dodanie do nich nieoczyszczonej soli, świeżo zmielonego pieprzu, ziół i przypraw korzennych. Jeżeli jednak potrzebujemy silniejszych bodźców smakowych, możemy przygotować mieszanki przyprawowe własnej roboty. Oto garść sprawdzonych przepisów, które zdrowo urozmaicą naszą kuchnię:

WARZYWNA BAZA

Składniki:
szklanka suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, cebula, pasternak)
  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego).

DOMOWY PIEPRZ ZIOŁOWY

Składniki:
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki suszonego kopru
  • 1/3 łyżeczki kolendry, tymianku i estragonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku i dokładnie mieszamy. Gotowy mix przechowujemy w szklanym słoiku.
pixabay.com


CURRY WŁASNEJ ROBOTY

Składniki:
  • 3 łyżki nasion kolendry
  • 3 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki liści curry
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki płatków papryczki chili
  • 5 goździków
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, płatki chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon wsypujemy na suchą patelnię, a następnie prażymy, mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodajemy kmin rzymski i gorczycę i prażymy wszystko raz jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy przyprawę z ognia i dodajemy do niej odmierzone porcje kurkumy, czosnku i cebuli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki ostygną, mielimy je w młynku, po czym przesypujemy przyprawę do pojemnika.

CUKIER AROMATYCZNY

- cukier różany
Do szklanego słoika wsypujemy, warstwa po warstwie, suszone płatki róży i cukier trzcinowy nierafinowany. Następnie zakręcamy wieczko i potrząsamy słoikiem. Mieszanka osiągnie optymalny smak po ok. tygodniu leżakowania w chłodnym i suchym miejscu.
- cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu – wystarczy włożyć do słoika pokrojone kawałki laski wanilii, a następnie zasypać je drobno zmielonym cukrem trzcinowym. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy szczelnie zamknięty słoik na ok. 2 tygodnie, by cukier nabrał „mocy”.
Smacznego!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org,
Źródło zdjęć: www.pixaby.com
Ocena (0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy