Pszenżyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenżyto ciekawostki

pixabay.com pixabay.com

Pszenżyto jest czymś więcej niż tylko mieszaniną dwóch rodzajów zbóżpszenicy i żyta. Pszenżyto ma ono swoje specyficzne właściwości technologiczne, dietetyczne i smakowe, dzięki którym stanowi alternatywę zarówno dla pszenicy, jak i żyta. Pszenżyto wyhodowane z myślą o uzyskaniu lepszej jakości paszy dla zwierząt, dziś stanowi ciekawy, aczkolwiek mało wypróbowany surowiec w piekarnictwie i przemyśle spożywczym. Do tego stale znajduje się pod okiem naukowców, dla których pozostaje iście fascynującym tematem.


Pszenżyto – zboże do zadań specjalnych


Pszenżyto jest najmłodszym zbożem na świecie. Jednak od czasu powstania tej mieszanki, rynek rolny bardzo docenił jej walory. Tereny upraw pszenżyta wciąż się rozrastają. Między innymi dlatego, że badacze dostrzegają dla niego nowe zastosowania. Dlaczego pszenżyto jest tak chętnie uprawiane i czym się charakteryzuje?

Pszenżyto ma przede wszystkim wysoki potencjał pastewny. Powstało zresztą z potrzeby uzyskania dobrej, a jednocześnie taniej paszy dla zwierząt. Pod tym kątem sprawdziło się znakomicie, zwłaszcza w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Ziarna pszenżyta cechują się bowiem wysoką zawartością białka i dużą odżywczością.

Ze względu na niskie wymagania glebowe i wysoką odporność, pszenżyto można uzyskać w wielu różnych warunkach. Da się hodować na glebach ubogich, jest bardziej mrozoodporne, jak również odporne na suszę, a także porastanie, wyleganie i choroby. Dzięki postępowi hodowlanemu, na przestrzeni ostatnich dekad, poszczególne odmiany pszenżyta zyskały jeszcze większą odporność i wyższą płodność. Udało się zwiększyć liczbę ziaren w kłosie. Uprawa pszenżyta opłaca się więc ze względów finansowych. Tym bardziej, że wyroby pszenżytnie interesują konsumentów (oraz producentów) poszukujących czegoś pomiędzy najpowszechniejszymi surowcami pszennymi, a zgoła różnymi od nich produktami żytnimi. Obecnie jednak pszenżyto jest mało popularne w przemyśle piekarniczym i spożywczym. Poszczególne jego odmiany nie zawsze bowiem sprawdzają się przy tradycyjnych metodach wypiekania pieczywa i produktów piekarniczych.


pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy