Ratatouille – właściwości, skład i wykorzystanie ratatouille

Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne francuskie danie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale także stosunkowo łatwe w przyrządzeniu – tak naprawdę wystarczy bowiem kroić i mieszać. Samo słowo „ratatouille” pochodzi francuskiego czasownika „touiller”, który oznacza właśnie czynność mieszania.



Klasyczne ratatouille; źródło: Flickr Creative CommonsKlasyczne ratatouille; źródło: Flickr Creative Commons

Znawcy odnoszą też nazwę ratatouille do oksytańskiego słowa „ratatolha”, bowiem korzenie smacznego warzywnego leczo sięgają południowej części Francji, a konkretnie regionu Prowansji. Sam przedrostek „rata” ma odnosić się do pokaźnej wielkości kawałków warzyw.  I to nie jest jednak niepodważalnym faktem gastronomicznym, gdyż niektórzy eksperci uważają, że Prowensalczycy nie byli wcale oryginalni w swoim pomyśle, czerpiąc inspiracje z baskijskiej części Hiszpanii oraz z Włoch. Bez względu na to, gdzie leży prawda, ratatouille w widoczny sposób jest jednak „dzieckiem” basenu Morza Śródziemnego korzystającym z sezonowej podaży smacznych, nagrzanych słońcem warzyw.

Historia ratatouille


We francuskich książkach kucharskich ratatouille pojawiło się dopiero w XVIII w. i z początku było zaledwie synonimem duszonego dania warzywnego. Uważa się, że przepis wymyślili biedni farmerzy z południa, którzy w sezonie cierpieli na nadmiar dojrzałych warzyw, więc zaczęli przetwarzać je na pożywną, ciepłą strawę. Aspekt estetyczny był jeszcze wówczas zupełnie ignorowany. Prawdopodobnie najprostsza archaiczna wersja obejmowała jedynie cukinię, cebulę i pomidorypapryka, bakłażan oraz zioła zostały dodane do potrawy dopiero przez bardziej ambitnych szefów kuchni. Współczesna wersja ratatouille powstała prawdopodobnie dopiero w okresie międzywojennym, a wraz z jej wyrafinowaniem przyszły alternatywne metody krojenia i prezentowania śródziemnomorskiego dania.

Podstawowa wersja ratatouille

Współczesne ratatouille to potrawa złożona z bakłażana, cukinii, różnobarwnych papryk, cebuli, pomidorów oraz czosnku. Przepis jest jednak przede wszystkim generyczną ideą, którą w samej Prowansji interpretuje się na różne sposoby i w tym też tkwi geniusz kolorowego dania. Nawet, jeśli brakuje nam któregokolwiek ze składników, ratatouille i tak można bez wstydu przyrządzić.

Ciekawa jest natomiast dychotomia sposobu gotowania. Podczas gdy większość popularnych przepisów, które pragną ułatwiać ludziom życie, sugeruje bowiem duszenie warzyw w jednym garnku; oficjalna wersja, wspierana przez słynną francuską encyklopedię Larousse’a mówi, aby każdy składnik przygotowywać oddzielnie – ponoć wówczas warzywa do końca zachowują swój oryginalny smak. Zgodnie z tą drugą recepturą miękkie składniki łączy się i dusi dłuższy czas razem na małym ogniu, aż nabiorą kremowej konsystencji.


Prowansalski stragan warzywny; źródło: pixabay.com
Ocena (4.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy