Rok 2019 będzie należał do wegan!

Jadalne kwiaty, tofu, hummus, seitan ‒  te dania cieszą się największą popularnością wśród Europejczyków. A zainteresowanie kuchnią roślinną wciąż rośnie. Dlatego tok 2019 należeć będzie do wegan i wegetarian.



pixabay.compixabay.com

Takie wnioski płyną z najnowszego raportu Uber Eats FoodCast. Po przeanalizowaniu ponad 191 milionów wyszukiwań Uber Eats  - okazuje się, że Europejczycy coraz chętniej sięgają po opcje bezmięsne. Jadalne kwiaty (kwiaty ogórecznik, lawenda i hibiskus), żywność i napoje na bazie konopi, substytuty mięsa, takie jak seitan i hem, coraz częściej pojawią się w preferencjach kulinarnych Europejczyków.

Według Jeanette Mellinger, szefowej Uber Eats User Research, z racji tego, że ludzie stają się bardziej świadomi tego, co jedzą, możemy oczekiwać, że zainteresowanie superfoodami opartymi na roślinach będą nadal rosły.

„Jak pokazują nasze dane, preferencje dotyczące żywności stale ewoluują, a najnowsze informacje wskazują, że rośnie liczba świadomych społecznie klientów. Zgodnie z tym trendem, spodziewamy się, że weganizm stanie się coraz bardziej powszechny, stając się stylem życia dla milionów osób” ‒ powiedziała.
Ekologia.pl


Ocena (5.0) Oceń: