Rurki cannoli – właściwości i skład. Przepis na rurki cannoli

Rurki cannoli to włoski przysmak, wokół którego narosło wiele opowieści i legend łączących w sobie wpływy arabskie i chrześcijańskie. Niejasna historia rurek cannoli nie przeszkodziła jednak w ich rozpowszechnieniu i dziś specjał znajduje się w gronie najpopularniejszych we Włoszech. O niesłabnącej sławie rurek cannoli w tamtym regionie świadczy chociażby fakt, że w 2014 roku czworo Sycylijczyków wysłało ten przysmak  w kosmos. Odkryjmy pozostałe tajemnice tego deseru.



Sycylijskie cannoli, fot. shutterstockSycylijskie cannoli, fot. shutterstock
  1. Czym są rurki cannoli?
  2. Rurki cannoli - kosmiczna historia
  3. Czy możemy bezkarnie jeść rurki cannoli?
  4. ‘’Zostaw broń, weź rurki cannoli’’, czyli rurki cannoli w kulturze
  5. Przepis na rurki cannoli

Czym są rurki cannoli?

Rurki cannoli to przysmak, którego ojczyzną jest Sycylia. Tradycyjnie wykonuje się je z ciasta faworkowego, a następnie nadziewa kremem zrobionym z serka ricotta. Ich wielkość waha się w zależności od regionu, w którym są przygotowywane. Począwszy od tzw. „cannulicchi”, nie większego niż palec, do rozmiarów wielkości pięści na południe od Palermo na Sycylii.

W literaturze często spotyka się dwa określenia rurek: ‘’cannoli’’ i ‘’cannolo’’. Obie te nazwy są poprawne, ponieważ w języku włoskim to po prostu jedno słowo w liczbie mnogiej i pojedynczej, oznaczające ‘’małą tubkę’’ i nawiązujące do kształtu rurki. Tak więc wyrażenie ‘’cannoli’’ oznacza tyle, co ‘’małe tubki’’, a ‘’cannolo’’ to ‘’mała tubka’’.

Popularnym dodatkiem do rurek cannoli są pistacje, owoce oraz czekolada. W niektórych odmianach czekoladę znajdziemy również w nadzieniu rurki.

Rurki cannoli - kosmiczna historia

Pierwsza wzmianka o ciastku podobnym do rurek cannoli pojawia się już w I wieku przed naszą erą w pismach Cycerona. Filozof wspomina o istnieniu ciastka w kształcie tuby z mlecznym nadzieniem i określa je ‘’najsłodszym produktem spożywczym’’. Nie wiadomo jednak, czy Cyceron rzeczywiście miał na myśli rurki cannoli, czy też zupełnie inne ciastko, które nam współczesnym może kojarzyć się z tym przysmakiem.

Zdaniem badaczy kuchni o wiele bardziej prawdopodobne są dwie wersje powstania tego przysmaku. Pierwsza, najbardziej znana, wskazuje na to, że ten deser powstał w haremie w Caltanissetcie, za czasów arabskiego panowania na tych terenach między IX a XI wiekiem. Mieszkanki haremu oczekując na swoich panów miały zacząć eksperymentować z przepisami. W efekcie stworzyły rurki cannoli, które miały mieć kształt banana, a ich krem – inaczej niż we współczesnej wersji - również dodatek miodu i migdałów. Znawca kuchni włoskiej, Pino Correnti w swojej pracy ‘’Libro d’oro della cucina e dei vini della Sicilia’’ potwierdza, że ojczyzną rurek cannoli jest Caltanissett. Wskazuje jednak na odmienne okoliczności jego powstania. Jego zdaniem rurki cannoli są dziełem rąk zakonnic z tamtych okolic, które połączyły rzymski i arabski deser w jedno.

Współcześni historycy twierdzą, że obie historie mogą się ze sobą łączyć. Kiedy Normanowie podbili Sycylię, uwalniając ją od wieloletniej dominacji Arabów wiele kobiet zostało uwolnionych z haremów zmieniało religię i szukało schronienia w klasztorach. Bardzo prawdopodobne, że jedna z kobiet żyjących w haremie postanowiła przejść na chrześcijaństwo i wstąpić do zakonu. Tam podzieliła się z innymi siostrami przepisem na rurki cannoli, których smak bardziej nawiązuje do muzułmańskich niż chrześcijańskich tradycji. Wiele składników, takich jak cukier z trzciny cukrowej czy migdały, zawartych w przepisie na rurki cannoli miało bowiem arabskie korzenie. Co więcej niektóre desery Bliskiego Wschodu, takie jak na przykład qanawāt, smażone w głębokim tłuszczu rurki z ciasta wypełnione różnymi słodyczami, przypominają włoskie rurki cannoli.

W kolejnych wiekach rurki cannoli zostały spopularyzowane przez cukierników z Messyny oraz Palermo. Zmienili oni pierwotną recepturę, dodając do kremu czekoladę. Wpłynęło to zasadniczo na kolor i smak deseru.

Choć rurki cannoli powstały już w starożytności, to ich pierwsza spisana definicja powstała dopiero w 1751 roku. Informację o tym włoskim przysmaku odnajdujemy w ‘’Słowniku sycylijsko-włosko-łacińskim’’, gdzie jego autor Michael del Bon, określa ją delikatnym ciastkiem w kształcie rurki z białym nadzieniem.
Najpierw rurki przygotowywano jedynie w karnawale jako symbol płodności. Obecnie przysmak podawany jest przez cały rok. Dziś rurki cannoli są do tego stopnia uwielbiane przez Włochów, że w 2014 roku ten specjał został wysłany do stratosfery przez czwórkę młodych Sycylijczyków z miasta Enna. Rurka cannoli przyczepiona do sondy wraz z kamerą znalazła się 30 tysięcy metrów nad Ziemią. Po miesiącu włoski specjał powrócił na Ziemię. Nagranie z tej kosmicznej podróży umieszczone w popularnym serwisie internetowym zostało obejrzane przez kilkadziesiąt tysięcy internautów.
Najpopularniejsze dodatki to czekolada i orzechy, fot. shutterstock

Czy możemy bezkarnie jeść rurki cannoli?

Rurki cannoli to kombinacja specyficznych składników takich jak cukier, sól, cynamon czy mąka oraz serowo-śmietanowe nadzienie. Oznacza to, że rurki cannoli są dosyć kaloryczne, a duża zawartość cukru i soli nie jest korzystna dla naszego organizmu. Dlatego jedzenie tego przysmaku powinniśmy zostawić sobie na większe okazje i nie sięgać po nie zbyt często. Zawartość poszczególnych składników prezentuje poniższa tabelka.
Oprócz walorów smakowych oraz wysokiej kaloryczności rurki mogą nam jeszcze zaoferować coś więcej. Otóż, zawarty w nich serek ricotta to źródło białka, które - jak wiadomo - jest konieczne do prawidłowego naszego prawidłowego funkcjonowania hormonów czy układu nerwowego. Inaczej niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczy organizm nie potrafi magazynować sobie białka, dlatego tak ważne jest systematyczne dostarczanie go do naszych tkanek.

‘’Zostaw broń, weź rurki cannoli’’, czyli rurki cannoli w kulturze

Najlepsze rurki cannoli można skosztować w Piana degli Albanesi, w Palermo. Na Sycylii rurki cannoli są tak popularne, że pojawiły się również w słynnym filmie ‘’Ojciec Chrzestny’’, gdzie jeden z bohaterów mówi: ‘’Zostaw broń, weź rurki cannoli’’. 
Rurki doczekały się również swojego własnego gadżetu. Jest to brelok w kształcie rurek cannoli z czekoladą, ricottą lub śmietanką, wykonywany przez wykwalifikowanego sycylijskiego rzemieślnika.

W Polsce rurki cannoli bardzo chętnie podajemy przy okazji różnych przyjęć. To nieodłączny towarzysz wesel i spotkań z przyjaciółmi.
Domowej roboty cannoli, fot. shutterstock

Przepis na rurki cannoli

Rurki cannoli możesz zrobić także samodzielnie w domu. Aby wykonać ten przepis potrzebować jednak będziesz foremki na rurki cannoli i szprycy cukierniczej.

Składniki:

Nadzienie:
  • 250 g ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki drobno posiekanej skórki kandyzowanej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Wrzuć mąkę, cukier, sodę, cynamon i kakao (jeśli używasz) do miski ze szczyptą soli. Dodaj masło i ucieraj aż nie będzie grudek. Wymieszaj żółtko i wino. Dodaj mieszankę do miski, a następnie zamieszaj całość i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń i włóż na cały dzień do lodówki.

Napełnij głęboki rondel lub patelnię olejem. Pokrój ciasto na kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe. Rozgrzej olej. Rozłóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i wytnij koła o średnicy około 11 cm. Owiń każdy kawałek wokół foremki cannoli, smarując brzeg ciasta białkiem jaja, aby przykleić górną krawędź do dołu. Smaż rurki cannoli (razem z foremkami) pojedynczo, upewniając się, że ciasto nie jest surowe. Smażenie każdej rurki powinno Ci zająć około 45-60 sekund. W tym czasie rurki powinny stać się wyraźnie złocistobrązowe (smaż trochę dłużej, jeśli nie są). Ostrożnie wyjmij każdą rurkę cannoli z oleju za pomocą szczypiec. Następnie bardzo ostrożnie wyjmij rurkę z formy na papierze kuchennym. Gdy rurki cannoli będą zimne, zanurz koniec każdej rurki w czekoladzie, a następnie zanurz wybrane z nich w pistacjach. Pozostaw do ostygnięcia. Pomieszaj ricottę i mascarpone, a następnie dodaj kandyzowaną skórkę i cukier. Do napełniania rurek użyj szprycy cukierniczej.
Smacznego!
Rurki cannoli to wyśmienity włoski przysmak, który doczekał się własnego miejsca w kultowym filmie ‘’Ojciec chrzestny’’. Nic dziwnego, rurki cannoli wyróżniają się przecież na tle innych słodyczy swoim kształtem oraz ciekawym, nieco orientalnym smakiem. Łączą w sobie bowiem wpływy arabskie z europejskimi. Historycy kulinarni wskazują na dwie najbardziej prawdopodobne wersje ich powstania. Obie łączą się z miastem Calltanisett i tamtejszymi kobietami. Do dziś nie ustalono, czy jego wynalazczyniami były panie zamieszkujące arabski harem czy też chrześcijańskie zakonnice. Jedno jednak jest pewne: to pyszny przysmak, który warto podać na swoim przyjęciu.
Katarzyna Augustyniak

Bibliografia

  1. “https://originalsicily.co.nz/cannoli-an-amazing-history”; data dostępu: 2019-08-07
  2. “https://www.sicilyonweb.com/sicilian-cannoli/”; data dostępu: 2019-08-07
  3. “https://podroze.onet.pl/ciekawe/rurka-z-sycylii-ktorej-trudno-sie-oprzec-byla-juz-nawet-w-kosmosie/r2fmkl1”; data dostępu: 2019-08-07
  4. “http://italofilia.pl/cannolo-sycylijczycy-wiedza-oslodzic-zycie/”; data dostępu: 2019-08-07
  5. “https://thecrumbykitchen.com/homemade-cannoli-recipe/”; data dostępu: 2019-08-07
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy