Kiedy po zabieganym dniu marzymy o chwili przyjemności, zaparzmy kubek swojej ulubionej herbaty i przygotujmy pyszną, pożywną kolację. Jeśli szukamy propozycji na lekki posiłek, sięgnijmy po sałatkę z komosy ryżowej i ziół! Do wyboru, do koloru!

Czas: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- ¼ kg komosy ryżowej
- 500 ml bulionu na włoszczyźnie
- 2 małe cebule
- 1 cukinia
- 265 g ciecierzycy z puszki
- 50 g sera feta
- 2 łyżki mięty, koperku i kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 g rukoli
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj komosę ryzową zgodnie z zaleceniami producenta, zalewając ją bulionem, by nadać daniu głęboki smak.
- Pokrój cebulę w półkrążki i zrumień. Sparz wrzątkiem cukinię i pokrojoną dodaj na patelnię.
- Posiekaj liście mięty, koperku i kolendry.
- Do gotowej komosy dołóż cebulę z cukinią, zioła i ciecierzycę (odsączoną z zalewy) oraz sok z cytryny. Wszystko starannie wymieszaj. Serwuj sałatkę z rukolą, posyp pokruszoną fetą. Przypraw do smaku.
Smacznego!
Ekologia.pl (JSz)