Ser gouda – właściwości, skład i zastosowanie sera gouda

Ser gouda - właściwości, przepisy Krążki sera gouda. unsplash-logoKatrin Leinfellner

Ser gouda jest bez wątpienia jednym z najlepiej rozpoznawalnych i najchętniej kupowanych na świecie – szacunki mówią, że stanowi aż 50% globalnej sprzedaży serów! Sama nazwa odnosi się do holenderskiego miasta Gouda, które nie było wcale miejscem produkcji, ale pierwszym rynkiem zbytu smacznych żółtych bloków. Dziś pojęcie goudy uległo znacznemu poszerzeniu i odnosi się nie tylko do holenderskiego nabiału, ale ogólnie do pół-twardych żółtych serów o podobnej typologii.


W Unii Europejskiej zarejestrowane są dwa oryginalne produkty: Gouda Holland oraz Noord-Hollandse Gouda, które mogą być wytwarzane wyłącznie w kraju tulipanów i tylko z mleka holenderskich krów. Istnieje więc wysokie prawdopodobieństwo, że ser, który z radością znasz i konsumujesz od lat jako goudę, z oryginalnym produktem ma mało wspólnego.

Krótka historia goudy

Ser gouda należy bez wątpienia do najstarszych, znanych nam serów świata. Pierwsze wzmianki o jego produkcji sięgają XII w. Aromatyczny ser wytwarzano oczywiście tradycyjnie z mleka niepasteryzowanego, ale dziś większość dostępnych w sklepach produktów powstaje na bazie mleka podgrzewanego wcześniej do temperatury niszczącej bakterie. Boerenkaas to odmiana goudy wciąż jeszcze wytwarzana z niepasteryzowanego mleka i ceniona za wyjątkowo szlachetny smak.

Lokalni farmerzy holenderscy wyrabiali od czasów średniowiecznych ser żółty tradycyjną metodą polegającą na odlewaniu serwatki z fermentującego mleka i zastępowaniu jej ciepłą wodą. Ten proces, powtarzany wielokrotnie, pozwala wyizolować grudki sera pozbawione zbędnej wilgoci, które następnie przez wiele dni ściska się w specjalnych formach. Doba leżakowania trwać może zaś nawet 3 lata! Gotowe sery gołda przywożono do większych miast, aby sprzedać je na rynku - Gouda była jednym z takich historycznych centrów nabiałowych, a w 1668 r. zbudowano tu nawet specjalny dom służący do ważenia serowych kręgów. Budynek, dziś zaliczany do zabytków, jest jedną z największych turystycznych atrakcji miasta.


Holenderskie miasto Gouda – to tu sprzedawano od czasów średniowiecza słynny ser; źródło: pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy