Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego

Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można serek homogenizowany jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i delikatną konsystencją. Jednak trzeba bardzo uważać, bo serek homogenizowany może też negatywnie wpływać na nasze zdrowie. O czym powinniśmy wiedzieć?



Serek homogenizowany charakteryzuje się lekką i delikatną konsystencją, fot. shutterstockSerek homogenizowany charakteryzuje się lekką i delikatną konsystencją, fot. shutterstock
  1. Serek homogenizowany – co to takiego?
  2. Jak powstaje serek homogenizowany?
  3. Właściwości prozdrowotne serka homogenizowanego
  4. Jak wybrać zdrowy serek homogenizowany?
  5. Zastosowanie serka homogenizowanego
  6. Czy warto jeść serek homogenizowany

Serek homogenizowany – co to takiego?

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez serka homogenizowanego, z kolei dla dzieci stanowi słodką przekąskę w ciągu dnia. Serki homogenizowane zaliczane są do grupy niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Wytwarzane są z twarogu, przeważnie z dodatkiem śmietanki. Może on stanowić zarówno samodzielny smakołyk, jak i dodatek do innych potraw i deserów. Jest szczególnie polecany osobom, które nie lubią spożywać sera twarogowego w tej postaci.

Serki homogenizowane można kupić w dwóch wariantach: jako produkt naturalny (bez żadnych dodatków) oraz smakowy, najczęściej z zawartością owocowych aromatów lub innych smaków, np. czekoladowych czy waniliowych. Trzeba jednak uważać przy wyborze takiego serka, ponieważ te z dodatkami bardzo często zawierają zagęszczacze w postaci skrobi modyfikowanej, pektyny, gumy guar, gumy ksantanowej, mączki chleba świętojańskiego (guma karobowa), alginianu sodu a nawet żelatyny. Niektóre z tych składników mahą szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

Jak powstaje serek homogenizowany?

Serki twarogowe kwasowo-podpuszczkowe wyrabiane są przez pasteryzację mleka wzbogaconego w chlorek wapnia, zakwasem czystych kultur bakterii wynikających z fermentacji mlekowej i niewielką ilością podpuszczki. Produkcja serków homogenizowanych polega na wirówkowej metodzie oddzielania skrzepu od serwatki. W taki sposób powstaje rozbita masa twarogowa, którą miesza się z pasteryzowaną śmietanką i (ewentualnymi) różnymi dodatkami smakowymi. W wyniku procesu homogenizacji powstaje jednorodna mieszanina. W tego typu produkcji chodzi o rozbicie dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku, co zapobiega gromadzeniu się tłuszczu na powierzchni. Homogenizację przeprowadza się w specjalnych homogenizatorach, gdzie produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem. Efektem takiego „zabiegu” jest delikatny, aksamitny produkt, czyli właśnie serek homogenizowany.
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez serka homogenizowanego, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne serka homogenizowanego

Naturalny serek homogenizowany to przede wszystkim znakomite źródło lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka mlecznego. Co ciekawe, tego typu serek zawiera go dwu-, a nawet trzykrotnie więcej niż samo mleko. Białko to główny materiał budulcowy organizmu i pełni wiele szalenie ważnych funkcji, zapewniając mu prawidłową pracę. Jego główną funkcją jest budowa i regeneracja wszystkich tkanek ciała. Odpowiada także za prawidłową pracę układu hormonalnego, krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. Co więcej, białko jest podstawowym składnikiem krwi, limfy, hormonów i enzymów, wchodzi w skład ciał odpornościowych, utrzymuje właściwe pH płynów ustrojowych, stanowi nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
Serek homogenizowany, ten bez żadnych dodatków, to także bogactwo bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. To niezwykle cenny pierwiastek, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Bierze udział w wielu procesach życiowych, między innymi w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzeniu impulsów nerwowych, procesie dzielenia się i regeneracji komórek. Wapń stosowany jest także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, a także w przypadku zatruć metalami ciężkimi, podczas stanów zapalnych i w okresie rekonwalescencji po złamaniach kości. Zapewnia również homeostazę, czyli prawidłowe funkcjonowanie oraz równowagę organizmu, a także zwiększa przyswajalność witaminy B12.

W składzie naturalnego serka homogenizowanego znajdziemy także szereg witamin, między innymi: witamina A, D, E, K. Witamina A wspiera proces widzenia, podkręca odporność, oraz bierze udział w procesie syntezy hormonów steroidowych. Poza tym odpowiada też za stan skóry, włosów oraz paznokci i wpływa na rozwój embrionalny oraz podkręca płodność. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, umożliwia wchłanianie tych pierwiastków w jelitach, zapewnia właściwą mineralizację kości, zapobiegając krzywicy, osteomalacji i osteoporozie. Poza tym pozytywnie wpływa na stymulację wydzielania insuliny, pracę mięśnia sercowego, zapobieganie stanom zapalnym czy regulację ciśnienia krwi. Witamina E, nazywana witaminą młodości i płodności, opóźnia procesy starzenia poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni oraz obniża stężenie "złego" cholesterolu w organizmie. Witamina E u kobiet wspiera prawidłową owulację, zapewnia należyty rozwój płodu, a tym samym ma wpływ na właściwy przebieg ciąży. Z kolei u mężczyzn wspomaga produkcję nasienia. Natomiast witamina K ma wpływ na regulowanie procesów krzepnięcia krwi, wspomaga walkę z grzybami i bakteriami oraz bierze również udział w syntetyzowaniu białek kostnych.

Jak wybrać zdrowy serek homogenizowany?

Jak odróżnić zdrowy produkt od toksycznego wyrobu? Przede wszystkim powinniśmy czytać skład takiego serka. Niestety większość produktów dostępnych na sklepowych półkach zawiera cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, żelatynę, substancje zagęszczające, barwniki i stabilizatory smaku. Producenci dodają te substancje, by uniknąć rozwarstwiania się serka homogenizowanego. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będzie zakup serka naturalnego i samodzielnie dodać do niego ulubione dodatki, np. świeże owoce, zmieloną wanilię lub cynamon czy miód.
Placki na bazie serka homogenizowanego, fot. shutterstock

Zastosowanie serka homogenizowanego

Serek homogenizowany ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystany jako osobny posiłek – z dodatkiem owoców, płatków zbożowych, ziół i warzyw. Jest także idealnym produktem do przygotowania dietetycznych deserów, np. serników na zimno, puddingów, tiramisu w wersji dietetycznej po różnego rodzaju placuszki, naleśniki i ciasta.

Placki na bazie serka homogenizowanego waniliowego

Składnik:

Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Dla ułatwienia możemy użyć miksera. Powstałe ciasto odstawiamy na kilka minut. Na patelnie wlewamy olej i podgrzewamy. Mała chochelką nakładamy porcje ciasta. Wlewamy tyle, by powstał placek o średnicy 12 cm. Po około 30 sekundach placuszek przewracamy na drugą stronę. Smażymy przez chwilę i potem zdejmujemy na ręcznik papierowy. Placki można lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem. Można do nich dodać także ulubione owoce.

Czy warto jeść serek homogenizowany

Naturalny serek homogenizowany jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów oraz łatwo przyswajalnego białka, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W związku z tym, jak najczęściej powinniśmy po niego sięgać. Trzeba się jednak wystrzegać serków homogenizowanych  zawartością sztucznych barwników, dodatków i innych chemicznych składników, które powszechnie znajdują się na sklepowych półkach. Wówczas taki produkt może nam jedynie zaszkodzić. 
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://blog.cheesemaking.com/homogenizing-milk”; data dostępu: 2019-08-15
  2. “https://www.culturesforhealth.com/learn/cheese/adjusting-pasteurized-homogenized-milk/”; data dostępu: 2019-08-15
  3. “https://www.cheesemaking.com.au/can-you-use-homogenised-milk-to-make-cheese/”; data dostępu: 2019-08-15
  4. Joanna Górska; “Serki homogenizowane: Mały apetyt na...”; Forum Mleczarskie Handel 2/2012 (51);
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy