Sok z jagód cieszy się popularnością przede wszystkim dzięki niepodważalnej renomie czarnych owoców borówki czarnej, ogłoszonych przez naukowców super-pokarmem ze względu na niezwykle wysoki poziom antyoksydantów. Czy jednak od soku z jagód można spodziewać się tych samych korzyści zdrowotnych?

- Produkcja soku z jagód
- Wartości odżywcze w soku z jagód
- Właściwości zdrowotne soku z jagód
- Sok z jagód w kuchni
- Czy warto warto stosować sok z jagód?
Borówka czernica pozostaje jednak krótkotrwałym owocem sezonowym, który musi zostać przetworzony, aby cieszył podniebienia przez okrągły rok. Najczęściej przygotowuje się z niego mrożonki, dżemy oraz soki. W Ameryce, gdzie większą popularnością cieszy się dziś łatwa w uprawie borówka kanadyjska, soki przygotowuje się również z jej owoców – większych, słodszych i bardziej soczystych, ale nie tak atrakcyjnych pod względem zdrowotnym.
Produkcja soku z jagód
Sam proces produkcji soku z jagód na skalę komercyjną jest dość złożony i zaczyna się od skupu owoców zbieranych po lasach. Niestety, idea, aby zgnieść świeże jagody i pozyskać z nich sok jest mało realna, jeśli nie zostanie on skonsumowany natychmiast. W rzeczywistości w zakładach przetwórczych wykorzystuje się zazwyczaj owoce mrożone, które są ostrożnie rozmrażane, aby nie dopuścić do degradacji enzymatycznej. Następnie blanszuje się je w temperaturze ok. 70-90 stopni C przez kilka minut, co dodatkowo niszczy oksydazy obecne w owocach. Kolejnym etapem jest fizyczne rozgniatanie jagód, zaś uzyskana tym sposobem pulpa poddawana jest działaniu enzymów, a następnie separowana. Odcedzony sok może już zostać poddany pasteryzacji i przelany do butelek.Naturalnie, w różnych zakładach proces ten może przebiegać nieco inaczej, a techniki produkcyjne soków owocowych wciąż są doskonalone. Należy jednak mieć na względzie, że aby otrzymać satysfakcjonujący pod względem smaku, koloru i konsystencji, a także składu odżywczego, sok, który będzie cechował się oczekiwaną trwałością, niezbędne jest podjęcie wielu różnych kroków, z których każdy stwarza swoje własne wyzwania i ograniczenia.

Jagody czarne zbiera się tylko w lesie – rośliny nie udało się udomowić. Źródło: shutterstock
Wartości odżywcze w soku z jagód
Sok z jagód należy do umiarkowanie kalorycznych i zawiera nawet 17 g cukrów prostych w szklance napoju. Produkty dosładzane są jeszcze większym obciążeniem systemu insulinowego. Przy braku białka i tłuszczów, sok z jagód byłby właściwie wodą z glukozą, gdyby nie obecność niewielkich dawek witaminy C, K oraz A. Składniki mineralne w soku z jagód są praktycznie śladowe.O najciekawszym aspekcie zawartości soku z jagód mówi nam nieco jednak sam kolor. Naturalne barwniki zwane antocyjanami odpowiadają za intensywnie niebieskie odcienie czarnego bzu, aronii, jeżyn i borówek, czyniąc z nich najbardziej bogate w antyoksydanty owoce. Co ciekawe, ów granatowa barwa jest doskonale rozpoznawana i wyszukiwana przez ptaki! Sok z czarnych borówek faktycznie zawiera cyjanidynę, delfinidynę, malwinidynę, peonidynę oraz petunidynę – silnie antyutleniające związki. Niestety, ich największa koncentracja obserwowana jest w skórkach owoców, zaś wspomniane wyżej procesy przetwórcze, uwzględniające ekspozycję na wyższe temperatury, światło i różne poziomy kwasowości, mogą znacząco obniżać obecność antocyjan w soku w stosunku do samych jagód. Ambicją współczesnego przemysłu przetwórczego jest ograniczenie tych strat do minimum – temu służy m.in. mrożenie jagód przed ich dalszym przetwarzaniem. Oprócz antocyjan sok z jagód zawiera również inne związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym.
Sok z jagód 100% jest dość kwaśnym napojem, co wynika z niskiego pH samych owoców. Ma to swoje dobre strony, gdyż kwaśne środowisko utrudnia rozwój bakterii i pleśni.
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w soku z jagód 100%; opracowanie własne na podst. danych USDA
Właściwości zdrowotne soku z jagód
Producenci soku z jagód zachwalają granatowy napój jako detoksyfikujący eliksir o wyjątkowym potencjale antyoksydacyjnym, przekonując, że pomaga on zwalczać nadwagę i choroby serca, wspomaga urodę i młodość, chroni przed demencją. Ogromna większość z tych też jest niepotwierdzona naukowo i, niestety, prawdopodobnie nieprawdziwa.Na uwagę zasługuje natomiast potencjał soku z jagód we wspieraniu funkcji poznawczych mózgu, zwłaszcza pamięci. Ze studiów przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Exeter (Botwell, 2017) wynika, że podawanie skoncentrowanego soku z jagód osobom w wieku powyżej 65 lat znacząco poprawiło krążenie krwi w mózgu i rezultaty osiągane w testach na sprawność umysłową. Już po 12 tygodniach suplementacji uczestnicy cieszyli się lepszą pamięcią i wyższym poziomem aktywności mózgowej! Zdaniem badaczy z Cincinnati (Krikorian, 2011), sok z jagód może być wręcz elementem prewencji choroby Alzheimera.
Ekologia.pl poleca

Lemoniada na bazie soku z jagód. Źródło: shutterstock
Sok z jagód w kuchni
Domowy sok z jagódSkładniki:
- 1 szklanka świeżych jagód
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Jagody wysypujemy na sito i kilkakrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Odsączone owoce przekładamy do blendera. Dodajemy cukier lub inny słodzik własnego wyboru. Miksujemy kilkanaście sekund. Następnie dolewamy wodę i sok z cytryny. Miksujemy dalej aż do uzyskania homogenicznej konsystencji. Podajemy natychmiast.
Sok owocowo-warzywny z jagodami
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1 jabłko
- ½ ogórka
- 1 łodyga selera naciowego
- ¼ średniego buraka
- ¼ cytryny
- ½ szklanki wody
- 3 kostki lodu
Przygotowanie:
Owoce i warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Z jabłka usuwamy szypułkę i pestki. Buraka obieramy ze skóry. Jagody z wodą umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy resztę składników poza cytryną i miksujemy dalej. Otrzymaną miksturę przecedzamy przez ściereczkę. Do soku dodajemy sok z ćwiartki cytryny i kostki lodu. Podajemy natychmiast.
Czy warto warto stosować sok z jagód?
Nie ma żadnych wątpliwości, że jedzenie całych jagód, również tych rozmrożonych jest zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia niż picie soku, choćby ze względu na obecność błonnika i powolny sposób przyswajania glukozy. Z drugiej strony, jeśli ktoś ma potrzebę picia soków owocowych, ten z jagód prezentuje się atrakcyjnie pod kątem walki z wolnymi rodnikami oraz wspomagania procesów pamięciowych.Zwróćmy uwagę, że wiele jagodowych soków obecnych na rynku zawiera dodatkowo koncentraty z innych owoców, m.in. jabłek, granatów, wiśni i jeżyn. Jakkolwiek mogą być one przyjemnym wzbogaceniem smaku, w rzeczywistości ograniczają ilość samych jagód i związanych z nimi korzyści zdrowotnych. Jeśli jest to możliwe, poszukujmy więc soku z jagód 100%, idealnie w wersji tłoczonej na zimno.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Malia Frey ; “Blueberry Juice Nutrition Facts”; data dostępu: 2020-12-04
- J. LEE i in.; “Impact of Juice Processing on Blueberry Anthocyanins and Polyphenolics: Comparison of Two Pretreatments”; data dostępu: 2020-12-04
- F.J.Barba i in.; “Evaluation of quality changes of blueberry juice during refrigerated storage after high-pressure and pulsed electric fields”; data dostępu: 2020-12-04
- ROBERT KRIKORIAN i in.; “Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults”; data dostępu: 2020-12-04
- Isabelle Hanningan; “Benefits of Blueberry Juice”; data dostępu: 2020-12-04