Sól cebulowa przyprawa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soli cebulowej

Sól cebulowa należy do popularnych mieszanek przypraw, które nie mają jednak charakteru ziołowego. W daniach sól cebulowa zastępuje popularny duet soli kuchennej i cebuli, ale rezultat smakowy jest nieco odmienny niż w przypadku zastosowania świeżego warzywa. Największą zaletą soli kuchennej jest zdecydowanie łatwość jej stosowania – bez konieczności walki z agresywnym zapachem.



Sól i krążki czerwonej cebuli, fot. shutterstockSól i krążki czerwonej cebuli, fot. shutterstock
  1. Jak powstaje sól cebulowa?
  2. Sól cebulowa – wpływ na zdrowie
  3. Wykorzystanie soli cebulowej
  4. Jak samodzielnie przyrządzić sól cebulową?
Sól cebulowa jest połączeniem zwykłej soli kuchennej ze sproszkowaną suszoną cebulą. W przełożeniu na język kulinarny stanowi więc kompozycję uwielbianego przez język słonego smaku oraz esencjonalnej ostrej słodkości, która jest wysoce pożądana w większości słonych dań. W mieszankach komercyjnych dodatkowo znajduje się czasem dwutlenek krzemu lub stearynian wapnia - substancje zapobiegające brylowaniu się produktu oraz olej słonecznikowy.

Jak powstaje sól cebulowa?

Najczęściej sól cebulowa powstaje ze zmieszania soli kuchennej z suszoną cebulą w proporcji 1:5. Do przemysłowej produkcji zwykle wykorzystuje się zwykłą żółtą cebulę, choć możliwe jest również użycie czerwonej lub białej odmiany. Warzywa po zebraniu są mechanicznie obierane i krojone, a następnie suszone metodą dehydratacji, suszenia mrozem lub suszenia próżniowego. Częścią procesu produkcji jest często również naświetlanie, które ma na celu eliminację potencjalnych drobnoustrojów. W końcowym ekstrakcie poziom wilgoci sięga zaledwie 4-5%. W efekcie smak suszonej cebuli jest około 10 razy silniejszy niż świeżego warzywa. Proces jest dziś praktycznie całkowicie zmechanizowany  - od porcjowania po paczkowanie.

Połączenie soli z suszoną cebulą ma ciekawy wydźwięk praktyczny – sól, jako substancja zatrzymująca wilgoć, zapobiega utracie smaku zawartego w olejkach eterycznych naturalnie obecnych w złotych główkach. Spożycie soli cebulowej, nawet bez obróbki cieplnej, zwykle jednak nie skutkuje nieprzyjemnym zapachem z ust, co dla wielu konsumentów jest zasadniczą korzyścią.

Sól cebulowa – wpływ na zdrowie

Czy regularne spożycie soli cebulowej jest korzystne dla zdrowia? W odpowiedzi na to pytanie trzeba przyjrzeć się dwóm głównym składnikom przyprawy…
  • Sól kuchenna jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety, dostarczając organizmowi sodu oraz chlorumakroelementów gwarantujących prawidłowy przebieg funkcji fizjologicznych. Niestety, w dzisiejszych czasach sól jest nadużywana, bowiem znajduje się w większości produktów spożywczych i to w zdecydowanie zbyt wysokich dawkach. Dla zdrowia nadmiar sodu w diecie oznacza zaś zaburzenie równowagi sodowo-potasowej, a tym samym rozwój nadciśnienia, które z kolei prowadzić może do chorób serca, a nawet zawałów. Soli lepiej więc jeść mniej niż więcej.
  • Cebula zwyczajna to warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Jego podziemna część charakteryzuje się wyjątkowo silnym zapachem i smakiem, za które odpowiadają olejki lotne, w przeważającej części będące związkami siarki. One też sprawiają, że cebula ma silne właściwości bakteriobójcze i od wieków stosowana jest w medycynie ludowej w celu zwalczania infekcji. W cebuli znajdują się również cenne flawonoidy, przede wszystkim kwercetyna, redukujące stany zapalne i chroniące przed rozwojem nowotworów. Ogólnie, cebula uważana jest również za warzywo dezynfekujące, wykrztuśne, obniżające ciśnienie oraz moczopędne.
Połączenie suszonej cebuli i soli w łatwej do stosowania formie ma więc kilka korzyści zdrowotnych. Po pierwsze, pozwala ograniczyć ogólne spożycie soli, gdzie intensywny smak cebuli minimalizuje potrzebę „dosalania”. Po drugie, choć pozbawiona części zdrowotnych właściwości, suszona cebula jest wciąż bardzo dobrym źródłem wapnia, potasu i magnezu oraz związków siarki. Zawiera także spore ilości błonnika i wciąż działa stymulująco na układ hormonalny, moczowy, odpornościowy oraz pokarmowy.
Mielona suszona cebula, fot. shutterstock

Wykorzystanie soli cebulowej

Sól cebulowa jest przyprawą bardzo wszechstronną, którą można śmiało zastępować surową cebulę – zwłaszcza, jeśli wymaga tego presja czasu lub względy praktyczne. Szczególnie polecana jest do dań z mielonego mięsa i ryb, w których wskazany jest smak cebuli, ale surowe warzywo może utrudniać uzyskanie pożądanej konsystencji. Ponadto, sól cebulowa jest niezastąpiona w doprawianiu gotowych posiłków typu sosy, puree, zupy czy pasty do chleba, gdzie dodatek świeżej cebuli na koniec jest praktycznie niemożliwy.
Proszkową formę cebulowej soli docenimy również przy przygotowaniu słonych wypieków typu chleby czy bułki, a także pizzy – nacierając surowe ciasto cebulową solą nadamy mu niepowtarzalnego aromatu. Eksperci polecają również wykorzystywać sól cebulową do suchych i mokrych marynat do mięsa.
Diagram przedstawiający kulinarne wykorzystanie soli kuchennej

Jak samodzielnie przyrządzić sól cebulową?

Zamiast kupować przesadnie drogą i „wzbogaconą” o antyzbrylacze sól cebulową ze sklepu można przyrządzić ją samodzielnie w domu. Korzyścią tego rozwiązania jest również możliwość zmiany proporcji poszczególnych składników, co przyda się osobom próbującym ograniczyć poziom sodu w diecie.
Sam proces jest dość prosty. Wystarczy dowolną ilość cebul obrać i pokroić w cienkie plastry, a następnie umieścić w postaci jednej warstwy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowane blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 stopni C. Suszenie zajmuje ok. 6 godzin, przy czym wskazane jest częste obracanie krążków cebuli oraz lekkie uchylenie drzwiczek do piekarnika, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Wysuszoną cebulę miksujemy na drobny pył i po wystygnięciu łączymy z solą kuchenną w preferowanej proporcji. Całość przetrzymujemy w szczelnie zamykanym pojemniku przez okres do 3 miesięcy.
Sól cebulowa nadaje się do przygotowywania wielu potraw, fot. shutterstock
{"dzial":"5.00","title":"Sól cebulowa w kuchni"}

Hamburgery z sosem barbecue

Składniki:

Przygotowanie:
Płatki owsiane, sól, pieprz, jajo i sos barbecue dokładnie mieszamy. Dodajemy rozkruszoną w palcach wołowinę i zagniatamy masę. Formujemy 6 hamburgerów i wkładamy je do lodówki. Rozgrzewamy grill i gdy będzie gorący opiekamy hamburgery 6-8 minut z każdej strony pocierając pod koniec dodatkowym sosem barbecue. Serwujemy w bułce z wybranymi dodatkami i sosem barbecue.


Sos barbecue

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagotowujemy razem w małym garnuszku. Studzimy.


Makaron z groszkiem i awokado

Składniki:

Przygotowanie:
Czosnek w skórkach opiekamy krótko na suchej blasze do zbrązowienia. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy 2 minuty. Dodajemy groszek i dusimy ok. 15 minut do zmięknięcia. W mikserze łączymy obrany czosnek, cebulę z groszkiem, awokado, sok z cytryny, parmezan, nerkowce, sól i pieprz. Miksujemy do gładkości i dodając trochę wody.  Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i łączymy z pastą z groszku, pokrojonymi pomidorami i solą. Podajemy natychmiast ozdobiony natką pietruszki.
Sól czosnkowa dodaje daniom mięsnym i makaronowym pełni smaku i może być stosowana w bardzo wielu kombinacjach, także z solą czosnkową i innymi ziołami. W większości przepisów można nią zastępować zwykłą sól kuchenną w proporcji 4-5 łyżeczek soli cebulowej na 1 łyżeczkę zwykłej soli kuchennej.
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. Wikipedia; “Onion powder”; data dostępu: 2019-10-01
  2. Erin Huffstetler; “How to Make Onion Salt”; data dostępu: 2019-10-01
  3. SPICEography; “Onion Salt Vs. Onion Powder: SPICEography Showdown”; data dostępu: 2019-10-01
  4. Jayeeta Mitra i in.; “Onion dehydration: a review”; data dostępu: 2019-10-01
  5. wikiHow; “How to Dry Onions”; data dostępu: 2019-10-01
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy