Sos Buffalo – skład, właściwości, zastosowanie. Przepis na skrzydełka z sosem Buffalo

Skrzydełka z kurczaka ze słynnym sosem Buffalo; źródło: pixabay.com Skrzydełka z kurczaka ze słynnym sosem Buffalo; źródło: pixabay.com

Amerykański sos Buffalo to legenda w świecie miłośników pikantnych kurzych skrzydełek. Jej początek jest jednak dość skromny – ot, w 1964 r. właścicielka baru „Anchor” w mieście Buffalo, w stanie Nowy Jork, Teressa Bellissimo, wymyśliła nowy sposób podania mało popularnych wówczas skrzydełek, maczając je po usmażeniu w autorskiej marynacie. Na aplauz nie trzeba było czekać długo, zaś w przeciągu kolejnych 20 lat całe USA zachwycało się już kurczakiem w sosie Buffalo.


We współczesnych Stanach Zjednoczonych skrzydełka w sosie Buffalo są stałym elementem menu w sportowych barach i przydrożnych restauracjach. Z jednej eksperymentalnej receptury pomysłowej pani Bellissimo rozwinęło się danie tak klasyczne jak hot-dog czy hamburger. Według relacji jej męża, sam pomysł był wymuszony przez konieczność – bar otrzymał ponoć zamiast zamówionej dostawy różnych drobiowych specjałów, przygnębiająco wielką ilość skrzydełek, z którymi nie wiadomo było co zrobić. Teressa Bellissimo sięgnęła więc po dostępne pod ręką przyprawy i przygotowała ostro-kwaśne skrzydełka, które podała bywalcom w akompaniamencie selera naciowego i kawałka pleśniowego sera – nic innego na składzie bowiem nie było.

Szał na punkcie Buffalo

Amerykanie znani są ze swojej skłonności do masowej obsesji i pośpiesznej komercjalizacji dobrych pomysłów. Miasto Buffalo skrzętnie wykorzystało „patent” na narodowy przysmak i w 1977 r. ogłosiło Dzień Skrzydełek z Kurczaka, który świętowany jest odtąd hucznie każdego 29 lipca. Dla spragnionych autentycznych doznań gości przygotowano również 12-przystankowy Szlak Skrzydełkami Buffalo, który obejmuje najbardziej renomowane bary w mieście, łącznie z legendarnym barem „Anchor”. Każdy lokal ma przy tym swój własny pomysł na skrzydełka, a wędrówka jest nie tylko okazją do przejedzenia się, ale także zapoznania z lokalną historią. Od 2001 r. w mieście organizuje się również Narodowy Festiwal Skrzydełek Buffalo, w którym wedle szacunków bierze udział 70 tysięcy ludzi z ponad 60 krajów świata, a totalna konsumpcja wynosi ok. 27 ton skrzydełek!

Mania na punkcie skrzydełek w sosie Buffalo rodzi też dość kontrowersyjne pomysły – co roku organizuje się na przykład konkurs na największego smakosza pikantnego kurczaka. Oficjalny rekord należy jak dotąd do dżentelmena o nazwisku Chestnut, który w 2008 r. skonsumował 241 skrzydełka w czasie niespełna pół godziny!


Bar Anchor w Buffalo – miejsce narodzin słynnych skrzydełek; źródło: Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy