Sos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remoulade

Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach świata, w nieco innych wariantach. Wspólną ich cechą jest majonezowa baza; wyróżnikami są dodatki smakowe, które decydują zwykle o barwie i konsystencji. Serwowany na zimno, sos remoulade to fantastyczny pomysł na urozmaicenie przyjęć i pikników.



Klasyczny sos remoulade; źródło: Wikimedia Commons Klasyczny sos remoulade; źródło: Wikimedia Commons

Samo słowo „remoulade” ma oczywiście wydźwięk francuski, ale wcale nie odnosi się do majonezu. Zdaniem językoznawców „remola” to starofrancuska alternacja łacińskiego słowa „armoracea” oznaczającego po prostu chrzan. Ukute prawdopodobnie w XVII w. w Pikardii, w północnej Francji, pojęcie wyraźnie odnosi się do dodatku podawanego do mięsa. Pierwsza francuska pisana wzmianka o sosie Remoulade pochodzi przy tym dopiero z wydanej w 1817 r. książki kucharskiej „Le Cuisinier Royal” autorstwa Alexandra Viard’a i obejmuje już majonez.

Remoulade po francusku

Przepis na remoulade pochodzący z 1828 r. poleca wziąć 2-4 gotowane na twardo jaja i ich żółtka rozgnieść w moździerzu. Następnie należy dodać musztardę, pieprz, sól, olej i ocet, a na koniec wbić jeszcze surowe żółtko. Całość trzeba dalej dokładnie wymieszać i przetrzeć przez sito. Autorzy w ramach urozmaicenia polecają też zielone remoulade, które wymaga dodania do powyższego przepisu roztartej na puree mieszanki ziół: estragonu, naci pietruszki, trybuli i krwiściągu.

W bardziej nowoczesnych francuskich przepisach bazą do remoulade jest już klasyczny majonez, który przyrządza się najpierw, a potem dodaje składniki takie jak posiekane kapary, ogórki konserwowe, sardele, cebulę oraz francuską musztardę. W wersji prowansalskiej pojawia się także miażdżony czosnek oraz zioła – przede wszystkim zielona pietruszka oraz estragon.

Ponadto Francuzi chętnie dodają do remoulade tarte warzywa korzeniowe, zwłaszcza marchew i seler, wskutek czego sos nabiera konsystencji sałatki.


Frytki z ketchupem i sosem remoulade; źródło: pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy